Ciprus információk

Ciprus

Ciprus (Cyprus, Κύπρος) napsütötte szigete legendás ékkő a mediterrán szigetek között: a szerelem és szépség istennője, Afrodité olyan magával ragadó szülőhelyet választott, ahol látványos tengerpartok és gazdag történelmi múlt fenségesen keverednek.

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigeteként Ciprus szigete természetileg is rendkívül változatos: a zöldellő mediterrán fenyvesektől a kopár, sziklás domboldalakig a földrajzi formák széles skálája megtalálható. Ciprus az utazók számára tengerparti nyaralás és városlátogatás terén is kiemelkedő választás, hiszen városai rengeteg látnivalóval büszkélkednek, strandjai pedig kora nyártól késő őszig várják a repülővel érkezőket.

Az idén ajánlott utasbiztosításért kattintsunk ide, ahol kiszámolhatjuk és megköthetjük utasbiztosításunkat ciprusi nyaraláshoz vagy városnézéshez.

Mit kell tudni Ciprusról? Információk és tudnivalók 2024-es utazáshoz

Ciprus kristálytiszta vízzel büszkélkedő tengerpartjait évről évre több százezren látogatják, élvezni a lágyan simogató tengert, a zavartalan napsütést, a kiváló mediterrán klímát. A sziget túraútvonalai kora tavasztól egészen késő őszig kirándulók járják, akik kellemesen feltöltődnek és kipihenik magukat a dolgos hétköznapok után. A csodálatos természeti látnivalók, a lenyűgöző tengerpartok, az évezredes történelmi emlékek együtt teszik Ciprus szigetét azzá, ami: ellenállhatatlanul ragyogóvá.

Tarts tehát velünk, és érezd jól magad CIPRUSON 2024-ben is!

Ciprus információk, tudnivalók

Larnaka szállások 2024

Larnaka szállás városnézéshez, szállodák és apartmanok

Larnaka 2024-es szállodáinak, apartmanjainak megtekintéséhez kattintsunk ide!

Páfosz szállás 2024

Páfosz szállás (Paphos Ciprus)

Páfosz 2024-ben foglalható szállodáit, apartmanjait itt találjuk…

Agia Napa legjobb szállásai 2024

Agia Napa szállásai Cipruson

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz 2024-es nyaraláshoz klikkeljünk ide!

Fontos információk (Κύπρος, Cyprus)

Ciprus (angol nyelven Cyprus, görögül Κύπρος) a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik, Magyarországtól légvonalban kb. 1700 km-re délkeletre található. A sziget északi szomszédja Törökország, míg keleten Szíria és Libanon, délen Izrael és Egyiptom határolja. Legközelebb Ciprushoz a török szárazföld található, amitől kb. 80 km-es távolság választja el.

Ciprus sziget (térkép), merre található, hol van Ciprus

Földrajzát tekintve változatos domborzattal rendelkezik, több hegység is végigvonul rajta: a Kyrenia hegység dús erdőségeivel északon szinte teljesen párhuzamos a partvonallal, míg a Troodos a középső részeken és Ciprus nyugati oldalán emelkedik. A délkeleti tájakon dombságok és síkságok váltakoznak, viszonylag kevés növényzettel. A szigeten nyolc nemzeti park (egyikük a híres Cape Greco) is található, melyekben a növények és állatok zavartalan körülmények között élhetnek. Az ezekben kanyargó túraútvonalak sokasága gondoskodik róla, hogy a sziget természeti csodáit Te magad is felfedezhesd.

Ciprus térkép (Cyprus map)

A sziget fővárosa, egyben legnagyobb települése Nicosia (Lefkosia), mely a világ utolsó kettéosztott városa, mely két országhoz, a déli részén fekvő Ciprusi Köztársasághoz és a kizárólag Törökország részéről elismert Észak-Ciprusi Török Köztársasághoz is tartozik. A több mint kétszázezer lakosú ciprusi főváros, Nicosia nagyvárosias mediterrán település, a külső területein iparnegyedekkel, modern újvárossal, és hangulatos óvárosi részekkel.

A görög és a török Ciprus (Észak-Ciprus és Ciprus)

Ciprus Turizmusa

A turizmus évtizedek óta jelentős a szigeten: Ciprust egész évben kellemes klímája, tengerpartjai, történelme miatt Nyugat-Európából és Kelet-Európából egyaránt rengeteg nyaraló keresi fel. Napjainkra mindez már olyan meghatározóvá vált, hogy évente több mint kétmillió látogató érkezik – ami sziget lakosságának háromszorosa! Az ország bevételének nagy része is ebből származik, de rengeteg idegenforgalomban dolgozó ciprusi mellett sok a más országokból ide érkező vendégmunkás is.

Mivel Ciprus időjárása szinte egyedülállónak mondható a mediterrán térségben, így a legtöbb görög szigetnél hosszabb a nyaralószezon: márciustól egészen novemberig városlátogatásra, és aktuális időjárástól függően áprilistól október végéig pedig klasszikus nyaralásra is alkalmas. A tenger hőmérsékletére vonatkozó információ, hogy a víz Ciprus keleti részén melegszik fel leghamarabb, Agia Napa és Protaras térségében, ahol a legsekélyebb területek általában májustól válik élvezhetővé.

Ciprus nyaralás, idegenforgalom, turizmus

Nyaralás Cipruson

A sziget egyik legnépszerűbb települése az utazók számára a Ciprus délnyugati oldalán fekvő Páfosz (Paphos, Πάφος), amely híres Régészeti Parkjáról, ókori mozaikjairól és más érdekes történelmi emlékekről. Páfosz mellett nemzetközi repülőtér (Paphos International Airport) is található, a város közelében pedig olyan népszerű ciprusi látnivalók találhatóak, mint a szerelem és szépség istennőjének legendás születési helye Afrodité szikláinál, az Akamas félszigeten található, remek túraútvonalnal is számító ciprusi Kék Lagúna és Afrodité fürdője.

Páfoszban és környékén a legkülönfélébb üzletek, szupermarketek, éttermek, szállodák sokasága működik, melyek közül a legtöbb egész évben nyitva tart. A kikötője elsősorban yachtok, csónakok és kisebb hajók számára alkalmas kikötésre, a legnagyobb hajók a sziget más kikötőit használják. Mivel Páfosz a repülőterén át Magyarországról is az év nagy részében megközelíthető egyénileg fapados járatokkal, a magyar nyaralók és a városlátogatásra érkezők körében egyaránt kedvelt úticél.

Információk Ciprus nyugati részéről, Páfosz környékéről

Páfosz (Paphos), Ciprus délnyugati részének városa

Ciprus nyaralók által leglátogatottabb területe a sziget keleti oldalán fekszik, ahol a parádés tengerparti sétálóutcájáról, török és római korokból származó régészeti látnivalóiról ismert Larnaka (Larnaca, Λάρνακα) város található. Larnaka mellett a másik nemzetközi repülőtér található Cipruson, ahová Magyarországról szintén érkeznek repülőjáratok, így igen könnyen megközelíthető a hazai utazók számára is. Larnaka kifejezetten nagy város hatvanezres lakosságával, és forgalmas útjaival, nyüzsgő utcáival még a nyaralószezonon kívüli hónapokban sem kihalt.

A különféle ruha- és ajándéküzletek, szupermarketek, bárok, éttermek, butikok, a legkülönfélébb dolgokat árusító üzletek döntő része itt is egész évben nyitva tart, így nem kell attól tartanunk, hogy egy kora tavaszi vagy késő őszi városlátogatás során semmi nem lesz nyitva.

Ciprus keleti oldalának legizgalmasabb városai a nyári hónapokban Agia Napa (Αγία Νάπα) és Protaras (Πρωταράς), melyek strandjaikról is messze földön híresek. Ez a két település élénk éjszakai életéről is ismert, ahol májustól szeptemberig bárok és diszkók tucatjaiban van lehetőség a szórakozásra. Mivel mind Agia Napa, mind Protaras elsősorban a nyaralókra épít, tavasztól őszig pezsegnek magas hőfokon, majd télen sok helyi szálloda és üzlet néhány hónapra bezár.

A világ legszebb strandjai közé választott, gyakran lagúnaszerű tengerpartok mellett a sziget keleti oldalán találhatóak Ciprus legszebb tengeri barlangjai, melyek autóval vagy fakultatív hajókirándulással is megközelíthetőek. A világhíres tengeri barlangok fotogén természeti látnivalók, melyek méltán a nyaralók kedvencei kristálytiszta vizük és egyedi látványunk miatt.

Ciprus nyaralási információk

Ciprus délkeleti részén

A ciprusiak mediterrán felfogású, életvidám emberek: a görögök és törökök életszeretete, jó hangulata a legtöbb helybélire jellemző. Élvezik az életet, a napsütést, a finom ciprusi ételeket és italokat, jókat beszélgetnek családtagjaikkal, ismerőseikkel, de akár a nyaralókkal is szívesen szóba elegyednek. Sokan más országokból költöznek Ciprusra, legfőképpen az idegenforgalom kínál ciprusi álláslehetőségeket, így aki itt dolgozna, érdemes angolul feltétlenül tudnia, illetve az orosz és görög nyelvismeret is jól jön.

Miért érdemes Ciprusra utazni 2024-ben?

A sziget mediterrán klímája miatt szinte egész évben látogatható Magyarországról, ahol március-áprilisban már elindul, és egészen október végéig kitart a nyaralási szezon. Ciprus szigete a klasszikus tengerparti nyaralásokon kívül néhány napos városlátogatásokra, a sziget legjobb látnivalóit felfedező túrákra is első osztályú, hiszen a klasszikus nyaralószezonon kívül is sokszor jó az idő túrázásokra.

A nyaralókat szálláshelyek ezrei várják a szigeten, melyek változatos árfekvésben, az egyszerűbb és olcsóbb studióktól a minden igényt kielégítő ötcsillagos hotelekig foglalhatóak. A szállást még utazás előtt, időben érdemes lefoglalni, melyhez érdemes rákattintani az alábbi linkre, és lefoglalni a szimpatikus szállást.

GYORSLINKEK a 2024-es szállásoKHOZ Cipruson

Larnaka szállás 2024

Larnaka szállás városnézéshez, szállodák és apartmanok

Larnaka 2024-es szállodáinak, apartmanjainak megtekintéséhez kattintsunk ide!

Páfosz szállások 2024

Páfosz szállás (Paphos Ciprus)

Páfosz 2024-ben foglalható szállodáit, apartmanjait itt találjuk…

Agia Napa szállodák, apartmanok

Agia Napa szállásai Cipruson

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz 2024-es nyaraláshoz klikkeljünk ide!

Hogyan utazzunk Ciprusra repülővel 2024-ben

Magyarországról több fapados járat is indul 2024-ben, melyekre a foglalás is egyszerű és gyors. Budapestről (BUD) két nagy fapados társaság, a Wizzair és a Ryanair repül Ciprusra, ám fontos információ, hogy ezek eltérő repülőterekre, a sziget nyugati és a keleti oldalára szállítják az utasaikat!

Nyaralási információk Cipruson, repülési információk és tudnivalók

A Wizzair Budapestről Ciprusra Larnakába (LCA) repül, mely a délkeleti oldal legnagyobb városa, ennek közelében fekszik Agia Napa és Protaras is. A társaság bizonyos időszakokban heti több járatot is indít, így egy néhány napos városlátogatás és egészen hosszú nyaralás is rugalmasan, igények szerint kivitelezhetőek.

A másik ismert cég, a Ryanair Páfoszba (PFO) viszi az utasait Cipruson, a sziget nyugati oldalára, a nyári időszakban sűrűbb, a főszezon kivételével valamivel ritkább menetrenddel.

Fontos, hogy a repülőgép menetrendek böngészése, majd repülőjegy foglalása után jó szállást sikerüljön foglalni Cipruson: ehhez csak kattintsunk ide, válogassunk a szállodák és apartmanok között 2024-es utazásunkhoz, majd foglaljuk le a számunkra leginkább megfelelőt!

Szállás Ciprus Larnaka egyénileg szálloda apartman

A ciprusra utazáshoz az idén ajánlott utasbiztosításért kattintsunk ide, ahol kiszámolhatjuk és megköthetjük az ajánlott biztosítást a nyaraláshoz vagy városnézéshez.

Kellemes nyaralást és sok szép élményt kívánunk Ciprus szigetén 2024-ben!

cipruson.hu

Scroll to Top