Ciprusról

Ciprus

Ciprus (Κύπρος, Cyprus)

Ciprus napsütötte szigete legendás ékkő a mediterrán szigetek között: a szerelem és szépség istennője, Afrodité olyan magával ragadó szülőhelyet választott, ahol a lenyűgöző tengerpartok és gazdag történelmi múlt oly fenségesen keveredik. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigeteként természetileg is rendkívül változatos: a zöldellő mediterrán fenyvesektől a kopár, sziklás domboldalakig a földrajzi formák széles skálája megtalálható.

Kristálytiszta vízzel büszkélkedő tengerpartjait évről évre több százezren látogatják, élvezni a lágyan simogató tengert, a zavartalan napsütést, a kiváló mediterrán klímát. Ciprus túraútvonalait kora tavasztól egészen késő őszig kirándulók járják, akik kellemesen feltöltődnek és kipihenik magukat a dolgos hétköznapok után.

A csodálatos természeti látnivalók, a lenyűgöző tengerpartok, az évezredes történelmi emlékek együtt teszik Ciprust azzá, ami: ellenállhatatlanul ragyogóvá!

Tarts tehát velünk, és érezd jól magad CIPRUSON!

 

Ciprus sziget nyaralás, utazás, látnivalók, városok

Általános információk a szigetről: egy csipet földrajz, egy kis történelem, múlt és jelen

Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik, Magyarországtól légvonalban kb. 1700 km-re délkeletre található. A sziget északi szomszédja Törökország, míg keleten Szíria és Libanon, délen Izrael és Egyiptom határolja. Legközelebb Ciprushoz a török szárazföld található, amitől kb. 80 km-es távolság választja el.

Földrajzát tekintve változatos domborzattal rendelkezik, több hegység is végigvonul rajta: a Kyrenia hegység dús erdőségeivel északon szinte teljesen párhuzamos a partvonallal, míg a Troodos a középső részeken és Ciprus nyugati oldalán emelkedik. A délkeleti tájakon dombságok és síkságok váltakoznak, viszonylag kevés növényzettel. A szigeten nyolc nemzeti park is található, melyekben a növények és állatok zavartalan körülmények között élhetnek. Az ezekben kanyargó túraútvonalak sokasága gondoskodik róla, hogy a sziget természeti csodáit Te magad is felfedezhesd!

Troodos hegység, Ciprus

A szigetre emberek először az időszámításunk előtti 10. évezredben érkezhettek, akik a civilizáció fejlődésével a kisebb törzsekből városállamokat alapítottak. Ciprust az ókorban a görögök, majd a perzsák és a rómaiak is meghódították, rézbányászata miatt mindegyik kultúra szemében fontos szigetnek számított. A kereszténység az elsők között nyert teret itt: az ortodox egyház lett az első önálló, keresztény gyülekezet.

A Római Birodalom bukásával Ciprust a bizánci birodalom kebelezte be, és tőlük csak a 12. században foglalták el a keresztes lovagok, Oroszlánszívű Richárd vezetésével. Két évvel később a Templomos Lovagrend megvásárolta tőle a királytól a szigetet, ám az üzlet nem tartott sokáig: hamarosan Lusignani Guido-hoz került, akinek leszármazottai az általa alapított Ciprusi Köztársaságot több mint mint 300 évig vezették.

Ciprus ezt követően a velenceiekhez került, akik uralmuk alatt az Oszmán Birodalom folyamatos támadásainak kereszttüzében álltak. A törökök végül csaknem száz év után legyőzték a velenceieket, és a szigetet beolvasztották a birodalmukba. A török uralkodók komoly kedvezményeket adtak a szigetnek: nem csak hogy nem lett kötelező a muzulmán vallás, de a meglévő keresztény ortodox vallás szabad gyakorlását is megengedték.

A 19. század végén az addigra jelentősen leggyengülő Oszmán Birodalom bérbe adta Ciprust az angoloknak, akik 1925-ben, a szigetet teljesen kisajátítva koronagyarmattá alakították át. Mivel a sziget lakossága elsősorban görögökből és törökökből állt, ez némileg tovább bonyolította a dolgokat: az angolok saját adminisztrációt és hivatalokat alkalmaztak, megpróbálták saját országuk formalitásainak megfelelően szabályozni Ciprust. A bal oldali, angol minta szerinti közlekedést is ebben az időszakban tették hivatalossá, ami a mai napig megszokott.

A sziget a függetlenségét 1960-ban nyerte el, ám a britek mellett Görögország és Törökország is igényt tartott a szigetre, lakosainak védelmében. Ennek eredményeként, és a béke fenntartása miatt mindhárom ország katonai bázisokat hozott létre, és állomásoztatott a szigeten. A sziget lakossága között etnikai hovatartozásuk szerint egyre inkább feszültségek jelentkeztek: a törökök és görögök közti villongások egyre inkább összetűzésekbe torkolltak.

1963-ban létrehozták a ‘Zöld Vonalat’, mellyel a két népcsoportot próbálták meg szétválasztani – a déli részt görög, az északit török területnek szánták. Ez sem hozott igazi megoldást, így 1974 júliusában a görög-ciprióták puccsot kíséreltek meg, amivel megpróbálták Ciprust Görögországgal egyesíteni. A törökök ezt nem hagyták válasz nélkül: néhány nappal később Törökország több tízezer katonát mozgósított a szigetre, amivel elkezdték az északi részek megszállását. A lakosság a katonai cselekmények hatására azonnal reagált: sziget északi részén lakó görögök, azaz több mint kétszázezer ember szinte mindent otthagyva délre menekült, míg a déli régiók török lakossága északra vándorolt. A fővárost, Nicosiát szintén kettéosztották, a két részt elválasztó vonalat aláaknázták, és azóta is szigorú katonai ellenőrzés alatt áll.

A török fennhatóság alá tartozó északi rész kikiáltotta függetlenségét, és Észak-Ciprusi Török Köztársaság néven saját államot hoztak létre. Ezt az államot hivatalosan azóta is csak Törökország ismeri el, és ápol vele kapcsolatokat. A ciprusi helyzet miatt Görögország és Törökország miatt évtizedekig fagyos volt a hangulat, a béketárgyalások eredményeire egészen 2003-ig várni kellett: ekkor hivatalosan is megnyitottak egy határátkelőt Nicosia belvárosában, amit később több is követett.

Ciprus 74-es kettészakadása óta az északi rész lemaradt a fejlődésben, míg délen többek között az angol tőkének is köszönhetően folyamatosak voltak az építkezések, beruházások. Az északi részt érezhetően leginkább csak az utóbbi években fejlesztik, mivel szinte még érintetlen természeti szépségeinek köszönhetően egyre inkább az idegenforgalom középpontjába kerül.

A turizmus évtizedek óta jelentős a szigeten: Ciprust egész évben kellemes klímája, tengerpartjai, történelme miatt Nyugat-Európából és Kelet-Európából egyaránt rengeteg nyaraló keresi fel. Napjainkra mindez már olyan meghatározóvá vált, hogy évente több mint kétmillió látogató érkezik – ami sziget lakosságának háromszorosa! Az ország bevételének nagy része is ebből származik, de rengeteg idegenforgalomban dolgozó ciprusi mellett sok a más országokból ide érkező vendégmunkás is.

A ciprusiak mediterrán felfogású, életvidám emberek: a görögök és törökök életszeretete, jó hangulata a legtöbb helybélire jellemző. Élvezik az életet, a napsütést, a finom ciprusi ételeket és italokat, jókat beszélgetnek családtagjaikkal, ismerőseikkel, de akár a nyaralókkal is szívesen szóba elegyednek.

Ciprus sziget