Ciprus információk

Ciprus napsütötte szigete legendás ékkő a mediterrán szigetek között: a szerelem és szépség istennője, Afrodité olyan magával ragadó szülőhelyet választott, ahol a lenyűgöző tengerpartok és gazdag történelmi múlt oly fenségesen keveredik. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigeteként természetileg is rendkívül változatos: a zöldellő mediterrán fenyvesektől a kopár, sziklás domboldalakig a földrajzi formák széles skálája megtalálható.

Kristálytiszta vízzel büszkélkedő tengerpartjait évről évre több százezren látogatják, élvezni a lágyan simogató tengert, a zavartalan napsütést, a kiváló mediterrán klímát. Ciprus túraútvonalai kora tavasztól egészen késő őszig kirándulók járják, akik kellemesen feltöltődnek és kipihenik magukat a dolgos hétköznapok után.

A csodálatos természeti látnivalók, a lenyűgöző tengerpartok, az évezredes történelmi emlékek együtt teszik Ciprust azzá, ami: ellenállhatatlanul ragyogóvá!

Tarts tehát velünk, és érezd jól magad CIPRUSON!

Ne felejts el szálláskereséskor megnézni meg a nyaralók által leginkább ajánlott szállodákat és apartmanokat, és lefoglalni a kedvenced 2022-es nyaralásodhoz: Larnaka ajánlott szállásai 2022, Ayia Napa ajánlott szállásai 2022, Páfosz legjobb szállásai 2022

Ciprus sziget információi nyaralásról, utazásról, a látnivalók és városok

Általános információk Ciprusról (Κύπρος, Cyprus)

Ciprus a Földközi-tenger keleti medencéjében fekszik, Magyarországtól légvonalban kb. 1700 km-re délkeletre található. A sziget északi szomszédja Törökország, míg keleten Szíria és Libanon, délen Izrael és Egyiptom határolja. Legközelebb Ciprushoz a török szárazföld található, amitől kb. 80 km-es távolság választja el.

Földrajzát tekintve változatos domborzattal rendelkezik, több hegység is végigvonul rajta: a Kyrenia hegység dús erdőségeivel északon szinte teljesen párhuzamos a partvonallal, míg a Troodos a középső részeken és Ciprus nyugati oldalán emelkedik. A délkeleti tájakon dombságok és síkságok váltakoznak, viszonylag kevés növényzettel. A szigeten nyolc nemzeti park (egyikük a híres Cape Greco) is található, melyekben a növények és állatok zavartalan körülmények között élhetnek. Az ezekben kanyargó túraútvonalak sokasága gondoskodik róla, hogy a sziget természeti csodáit Te magad is felfedezhesd!

A sziget fővárosa, egyben legnagyobb települése Nicosia (Lefkosia), mely a világ utolsó kettéosztott városa, mely két országhoz, a Ciprusi köztársasághoz és a kizárólag Törökország részéről elismert Észak-Ciprusi Török Köztársasághoz is tartozik. A több mint kétszázezer lakosú ciprusi főváros nagyvárosias mediterrán település, a külső területein iparnegyedekkel, modern újvárosi és hangulatos óvárosi részekkel.

Troodos hegység, Ciprus

Turizmus a szigeten

A turizmus évtizedek óta jelentős a szigeten: Ciprust egész évben kellemes klímája, tengerpartjai, történelme miatt Nyugat-Európából és Kelet-Európából egyaránt rengeteg nyaraló keresi fel. Napjainkra mindez már olyan meghatározóvá vált, hogy évente több mint kétmillió látogató érkezik – ami sziget lakosságának háromszorosa! Az ország bevételének nagy része is ebből származik, de rengeteg idegenforgalomban dolgozó ciprusi mellett sok a más országokból ide érkező vendégmunkás is.

Nyaralás Cipruson – a legnépszerűbb városok

A sziget egyik legnépszerűbb települése az utazók számára a Ciprus délnyugati oldalán fekvő Páfosz (Paphos), amely híres Régészeti Parkjáról, ókori mozaikjairól és más érdekes történelmi emlékekről. Páfosz mellett nemzetközi repülőtér is található, a város közelében pedig olyan népszerű ciprusi látnivalók találhatóak, mint a szerelem és szépség istennőjének legendás születési helye Afrodité szikláinál, az Akamas félszigeten található, remek túraútvonalnal is számító ciprusi Kék Lagúna és Afrodité fürdője.

Információk Ciprus nyugati részéről, Páfosz környékéről

Páfosz (Paphos), Ciprus délnyugati részének városa

Ciprus nyaralók által leglátogatottabb területe a sziget keleti oldalán fekszik, ahol a parádés tengerparti sétálóutcájáról, török és római korokból származó régészeti látnivalóiról ismert Larnaka (Larnaca) város található. Larnaka mellett a másik nemzetközi repülőtér található Cipruson, ahová Magyarországról is érkeznek repülőjáratok, így könnyen megközelíthető a hazai utazók számára is. Ciprus keleti oldalának legizgalmasabb városai a nyári hónapokban Agia Napa és Protaras, melyek strandjaikról is messze földön híresek. Ez a két település élénk éjszakai életéről is ismert, ahol májustól szeptemberig bárok és diszkók tucatjaiban van lehetőség a szórakozásra.

A világ legszebb strandjai közé választott, gyakran lagúnaszerű tengerpartok mellett a sziget ezen oldalán találhatóak Ciprus legszebb tengeri barlangjai, melyek autóval vagy fakultatív hajókirándulással is megközelíthetőek.

Információk Ciprus keleti részéről, nyaralásról és utazásról

Ciprus délkeleti részén

A ciprusiak mediterrán felfogású, életvidám emberek: a görögök és törökök életszeretete, jó hangulata a legtöbb helybélire jellemző. Élvezik az életet, a napsütést, a finom ciprusi ételeket és italokat, jókat beszélgetnek családtagjaikkal, ismerőseikkel, de akár a nyaralókkal is szívesen szóba elegyednek.

Miért utazz Ciprusra?

A sziget mediterrán klímája miatt szinte egész évben látogatható Magyarországról, ahol március-áprilisban már elindul, és egészen októberig kitart a nyaralási szezon. Ciprus a klasszikus tengerparti nyaralásokon kívül néhány napos városlátogatásokra, a sziget legjobb látnivalóit felfedező túrákra is első osztályú. A nyaralókat szálláshelyek százai várják a szigeten (2022-es szállásokért Cipruson katt ide), melyek változatos árfekvésben, az egyszerűbb és olcsóbb studióktól a minden igényt kielégítő ötcsillagos hotelekig foglalhatóak.

Hogyan utazzak Ciprusra 2022-ben: repülőjárat információk

Magyarországról több fapados járat is indul, melyekre a foglalás is egyszerű és gyors. Budapestről (BUD) két nagy fapados társaság, a Wizzair és a Ryanair repül Ciprusra, ám ezek eltérő repülőterekre, a sziget nyugati és a keleti oldalára szállítják az utasaikat.

Nyaralási információk Cipruson, repülési információk és tudnivalók

A Wizzair Budapestről Ciprusra Larnakába (LCA) repül, mely a délkeleti oldal legnagyobb városa, a közelében fekszik Agia Napa és Protaras is. A társaság bizonyos időszakokban heti több járatot is indít, így egy néhány napos városlátogatás és egészen hosszú nyaralás is rugalmasan, igények szerint kivitelezhetőek.

A másik ismert cég, a Ryanair Páfoszba (PFO) viszi az utasait Cipruson, a nyári időszakban sűrűbb, a főszezon kivételével valamivel ritkább menetrenddel.

A menetrendek böngészése, és a repülőjegy foglalása mellett érdemes megnézni, melyek az utazók által ajánlott szállodák és apartmanok 2022-es nyaraláshoz, és ezek közül foglalni a szállást. A listákat erre találod: Larnaka ajánlott szállásai, Ayia Napa ajánlott szállásai, Páfosz legjobb szállásai Utasbiztosítást kötni nyaraláshoz mindig érdemes és szükséges, de nem mindegy hogy milyet: az utasbiztosítások összehasonlítását itt találod.

Kellemes nyaralást és sok szép élményt kívánunk Cipruson!

Ciprus sziget

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu