Larnaka repülőtér (Larnaca Airport – LCA)

Larnaka repülőtér Ciprus Larnaca airport

Ciprus legnagyobb repülőtere a sziget keleti oldalán helyezkedik el, mindössze néhány kilométerre Larnaka városától. Az évente több, mint 8 millió utast fogadó nemzetköti repülőtér szolgálja ki Larnakát, a népszerű Agia Napa és Protaras térségébe érkező nyaralókat, sőt közelsége miatt a főváros, Nicosia lakosságát is.

A larnakai repülőtér a páfoszi repülőtérhez hasonlóan a Hermes Airports üzemeltetésében működik, melynek koncesszióját 25 évre nyerte el az ciprusi államtól. A magyar utazók számára fontos, hogy a Larnaka Nemzetközi Repülőtér (Larnaca International Airport, kódneve: LCA) Magyarországról is elérhető, mivel egész évben érkeznek fapados repülőjáratok Budapestről Ciprus keleti részére.

Larnaka repülőtér (Larnaca Airport), LCA

Mivel a repülőtér mindössze 5 kilométerre fekszik Larnakától, a városba jutni egészen egyszerű. A légikikötő épülete elől rendszeresen közlekedő helyi buszjáratok indulnak, taxiállomás is működik, ahol az épület előtt szinte mindig vannak taxik, illetve az autóbérlő cégeken keresztül igénybe vett bérjárművel lehet eljutni a célállomásra.

A viszonylag modern, 2009 novemberében átadott új terminálépület 0 – 24 órában nyitva tart, benne vámmentes üzlet, kávézók, ajándékboltok, autókölcsönzők működnek. A kb. két kilométerre fekvő régi terminál, melyet 2009-et megelőzően használt az utasforgalom, ma is működik, viszont azt csak a teherforgalom, a magánrepülőgépek, és a diplomaták használják.

A 2009 óta működő, új terminál főpülete Larnaka repülőterén

A repülőgépek egy kifutót használnak le- és felszállásra is, mely 2994 méter hosszan biztosítja a zavartalan helyet.

A repülési menetidő Magyarországtól Ciprusra (vagy vissza) átlagosan két és fél óra – három óra közötti időtartamot ölel fel, melyet több tényező, pl. Ciprus aktuális időjárása vagy egy esetleges menetrendbeli csúszás behozása is befolyásolhat. Budapest (BUD) és Larnaka (LCA) között a WizzAir üzemeltet fapados repülőjáratot, mely így egész évben megközelíthetővé teszi a sziget keleti régióját a nyaralóknak, a néhány napos városlátogatásra érkezőknek, és kint dolgozó magyarok számára.

Larnaka kifejezetten ajánlott néhány napos városnézéshez is, Páfosz mellett az egyik legjobb városnéző úticél az utazók számára Cipruson. A hangulatos tengerparti pálmafás sétálóutca, a Finikoudes hangulata, a város nyüzsgése és látnivalói még tavasszal és ősszel is sokakat vonz.

A 2024-es szállások Larnakában tengerparti nyaraláshoz vagy városnézéshez ide klikkelve találhatóak!

Larnaka szállások, vélemények szállodák és apartmanok Cipruson

Larnaka repülőtere számokban, hasznos és érdekes információk

  • Terminálépület: 1 db, kb. 100.000 négyzetméter
  • 72 check-in pult
  • 13 beszállókapu
  • Parkolóhelyek száma autók részére a repülőtér előtt: 2548 db
  • Egyidejűleg 28 repülőgép állomásoztatására alkalmas parkoló
  • 5 poggyászkiadó szalag

Larnaka repülőtér koordináták: 34.873245, 33.605561

Valós idejű járatindulások és érkezések a larnakai repüléren: hermesairports.com/flight-info/arrivals-and-departures-lca

Ciprus repülővel egyénileg szállásfoglalás Larnaka
Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top