Páfosz Régészeti Park

Páfoszi régészeti park, Archaeological Site of Nea Paphos, Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου

Így is ismerheted még: Archaeological Site of Nea Paphos, Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου, Kato Pafos Archaeological Park

Páfosz (Paphos, Πάφος) városa Ciprus felbecsülhetetlen jelentőségű régészeti feltárásaival rendelkezik, melyeket a városban több helyen is megtekinthetünk. A legfontosabb és leglátványosabb történelmi látnivalók közül rengeteget Páfosz kikötője mellett a Régészeti Parkban (Archaeological Site of Nea Paphos, Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου) látogathatunk meg, ahol a több hektáros terület sétányain mellett látványos ókori emlékeket fedeztek fel.

A Páfoszi Régészeti Park jelentősége (Archaeological Site of Nea Paphos)

A Páfosz délnyugati oldalán elterülő Régészeti Park a tőle 3 kilométerre fekvő Páfoszi királysírok mellett a város kiemelt látnivalója, ahol többek között ókori görög színházat, világítótornyot, korabeli piacteret, a híres páfoszi mozaikokat, és kétezer éves villák maradványai láthatóak.

A Régészeti Park (Archaeological Site of Nea Paphos, Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου, Kato Pafos Archaeological Park) Páfosz viszonylag könnyen és gyorsan megközelíthető helyén fekszik (ahol a kikötőt is találjuk), mellette méretes parkoló segíti a közlekedőket. Aki busszal érkezne, Kato Páfosz buszpályaudvara éppen a Régészeti Park és a kikötő mellett működik.

A főbejáraton átlépve kültéri sétányokon közelíthetőek meg az ókori romok, melyek közül többet tetővel is befedtek a természet és az erősen tűző nap ellen. A viszonylag nagy területet felölelő, kültéri múzeumként is szolgáló Régészeti Park teljes bejárása akár több órát is igénybe vehet, ugyanis ha tényleg mindent meg szeretnénk tekinteni, több mint 5 négyzetkilométeres területet kell bejárjunk. Egy páfoszi városlátogatás azonban nem lehet teljes a Régészeti Park nélkül, így akit érdekel Ciprus több ezer éves történelme, tervezzen ide 1-2 órát.

Páfosz ókori színháza és a világítótorony

Az 1974-ben felújított ókori színház (Paphos Roman Odeon, Ρωμαϊκό Ωδείο) a Régészeti Park északnyugati területén fekszik, közel a világítoronyhoz. A második században emelt, kőtömbökből készített építményben kiváló akusztikája miatt nyaranta ma is rendszeresen tartanak színielőadásokat, hangversenyeket. Érdekesség, hogy eredetileg a 12 sor lépcsőn akár 1200 ember is kényelmesen elfért, ami ugyan elmarad az ősi Kourion színházának befogadóképességétől, de korának fontos színháza volt.

Páfoszi görög színház és régészeti park, Ciprus, Páfosz legjobb látnivalói

Páfosz ókori színháza mögött a város világítótornya (Paphos Lighthouse, Φάρος) emelkedik, a színház látványának hangulatos kiegészítéseként. A ma látható világítótorony modern épület, ám a régészek szerint itt az ókorban is működött útjelző a tengeren hajózók számára segítségként.

A páfoszi mozaikok és a villák

A Régészeti Park egyik legszebb eleme az 1980 óta a Világörökség részét képező páfoszi mozaikok, ahol az egykori villák padlóján kirakott, nagy műgonddal és aprólékossággal készített mozaikokat tekinthetjük meg. Az i. sz. 2 század és 5. század között készült római mozaikokat csak 1962-ben fedezték fel, amikor egy helyi gazda földművelés közben rájuk bukkant.

A páfoszi mozaikok (Paphos Mosaics, Οικία του Διόνυσου) négy különböző helyen vannak a Régészeti Parkban, mindegyik egy-egy korabeli villában, melyeknek ma már csak a romjai láthatóak. A Dionysos, Theseus, Aion és Orpheus házaiként elhíresült római villákban a mozaikok főként görög mitológiai eseményeket ábrázolnak, többek között a Minótaurusz legendáját, a Némeai Oroszlánt, vagy épp Lédát és a hattyú alakban megjelent Zeuszt.

A Páfoszi Régészeti Park további látnivalói

A Páfosz (Paphos) legjobb látnivalói közé tartozó Régészeti Parkban a görög színház és a mozaikok mellett látható továbbá a régi bizánci erőd alapjaira épített Saranda Kolones lovagvár romjait (Forty Columns Fortress, Φρούριο των Σαράντα Κολονών) és még egy kora keresztény bazilika (Early Christian Basilica) feltárásának maradványait is.

A Régészeti Park körül gyalogsétány is vezet végig a tengerparton, ahol körbe is sétálhatjuk a kerítéssel körbevett régészeti látnivalót – a sziklás part mellett haladó járda több, mint két kilométer hosszú.

Páfosz Régészeti Park, Pphos látnivalók (Archaeological Site of Nea Paphos
Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου)

A páfoszi Régészeti Parkban több történelmi látnivaló is várja az érdeklődőket

A bejárattól alig kétszáz méterre, a kikötő előtt a ciprusi város ikonikus erődje, a páfoszi vár látható, és ha már itt vagyunk, egy sétát is tehetünk a kikötőben.

Páfosz Régészeti Park információk (Archaeological Site of Nea Paphos)

A Régészeti Parkot Páfoszban megtalálni nem nehéz, mivel a kikötő is itt található, illetve a part menti promenád is itt kezdődik. Busszal is megközelíthető, lévén Kato Páfosz buszállomása éppen mellett található.

  • Páfosz Régészeti Parkjának (és görög színházának, világítótornyának, mozaikjainak) koordinátái: 34.756784, 32.409404
  • Nyitva tartás április 16-tól – szeptember 15-ig 8:30 – 19:30
  • Nyitva tartás szeptember 16-tól április 15-ig 8:30 – 17:00
  • Belépő díj: kb. 5 Euro

Páfosz remek hely városnézéshez vagy akár nyaraláshoz, kellemes mediterrán atmoszférája mellett látnivaló is akad, sok szállodája és apartmanja között választhatunk. Csak kattintsunk a lenti linkre és válogassunk Páfosz szálláshelyei közül, hiszen egész évben repülőjáratok kötik össze a várost Magyarországgal.

Páfosz szállásai

Paphos Páfosz apartman, szálloda, hotel

Páfosz foglalható szállodáihoz, apartmanjaihoz ide kattintsunk…

cipruson.hu

Scroll to Top