Páfosz repülőtér (Paphos Airport – PFO)

Páfosz repülőtér Ciprus (Paphos airport)

Ciprus délnyugati részén, Páfosz (Paphos) mellett az ország második legnagyobb repülőtere szolgálja ki a légiforgalmat. A Páfoszi Nemzetközi Repülőtér (Paphos International Airport, kódneve: PFO) évente hárommillió utast fogad, és a ciprusi székhelyi Hermes Airports üzemelteti 2006 óta. A repülőtér tulajdonosa a ciprusi állam, azonban az ország egy 25 éves koncesszió keretében bérbe adta a repülőtér üzemeltetését, mely idő alatt számos fejlesztést kell megvalósítania a cégnek.

Pafosz (Paphos) repülőtere

A repülőtér mindössze 10 kilométerre fekszik Páfosztól, a városba pedig a rendszeresen közlekedő helyijáratos busszal, a repülőtér előtti taxiállomáson fogott taxival (egy irányba, 10-15 kilométeres távra kb. 15-25 Euro), vagy bérautóval lehet eljutni.

Páfosz repülőtér információk

A világviszonylatban a kisebb méretű nemzetközi repülőterek közé tartozó, 1983 óta működő páfoszi légikikötő leginkább Ciprus nyugati részét szolgálja ki, elsősorban az idegenforgalmat. Viszonyításként a larnakai repülőtér kb. háromszor annyi utast kezel évente, mivel a fővárosban Nicosiában élők, valamint az Agia Napába és Protarasba tartó nyaralók is az utóbbit használják.

A páfoszi repülőtérre Magyarországról rendszerint a Ryanair üzemeltet járatot, így aki ebbe a ciprusi városba vagy a sziget nyugati részére igyekszik, náluk kell repülőjegyet foglalni. Magyarországról Ciprusra (Budapestről Páfoszra) a repülés időtartama átlagosan 3 óra, de az aktuális légköri viszonyoktól, és a repülőgép aktuális sebességétől függően ez valamivel lehet hosszabb vagy rövidebb is.

Páfosz repülőtér, Paphos airport

A repülőtér épületében a szokásos kiszolgáló check-in pultok, kávézók, ajándékbolt, vámmentes üzlet természetesen napi szinten üzemelnek, több közülük 0 – 24 órában.

Vámmentes bolt (Duty Free) Páfosz repülőterén

A repülőtérnek egyetlen fő kifutópályája van, mely egészen pontosan 2699 méter hosszan biztosítja a le és felszállás lehetőségét.

Páfosz repülőterének koordinátái: 34.709775, 32.490177

Ebben a ciprusi városban nagyon sok jó hotelben és apartmanban lehetőség szállást foglalni, akár közvetlenül a tengerparton, akár a belvárosban. Páfosz város szállásait, az apartmanokat és szállodákat ide klikkelve találjuk, ha városnézésre érkeznénk vagy nyaralnánk itt egy jót. A véleményeket és árakat természetesen mindig érdemes megnézni a fenti linken vagy alábbi képre kattintva még szállásfoglalás előtt, majd ha összehasonlítottuk a szállásokat, akkor még időben foglaljuk le a számunkra leginkább megfelelőt.

Páfosz szállások egyénileg repülővel

A páfoszi repülőtér számokban, érdekességek és tudnivalók

  • Terminálépület: 1 db, kb. 20.000 négyzetméteres területtel
  • 28 check-in pult
  • 6 beszállókapu az utasok részére
  • Parkolóhelyek száma autók számára repülőtér előtt: 725 db
  • 23 repülőgép egyidejű állomásoztatására alkalmas parkoló
  • 3 poggyászkiadó szalag

A repülőteret üzemeltető társaság honlapja: hermesairports.com

Valós idejű járatindulás és érkezés: hermesairports.com/flight-info/arrivals-and-departures-lca

Ciprus szállások vélemények
Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top