Páfosz repülőtér (Paphos Airport – PFO)

Páfosz repülőtér

Ciprus délnyugati részén, Páfosz (Paphos) mellett az ország második legnagyobb repülőtere szolgálja ki a légiforgalmat. A Páfoszi Nemzetközi Repülőtér (Paphos International Airport, kódneve: PFO) évente hárommillió utast fogad, és a ciprusi székhelyi Hermes Airports üzemelteti 2006 óta. A repülőtér tulajdonosa a ciprusi állam, azonban az ország egy 25 éves koncesszió keretében bérbe adta a repülőtér üzemeltetését, mely idő alatt számos fejlesztést kell megvalósítania a cégnek.

Pafosz (Paphos) repülőtere

A repülőtér mindössze 10 kilométerre fekszik Páfosztól, a városba pedig a rendszeresen közlekedő helyijáratos busszal, a repülőtér előtti taxiállomáson fogott taxival (egy irányba, 10-15 kilométeres távra kb. 15-25 Euro), vagy bérautóval lehet eljutni.

Páfosz repülőtér információk

A világviszonylatban a kisebb méretű nemzetközi repülőterek közé tartozó, 1983 óta működő páfoszi légikikötő leginkább Ciprus nyugati részét szolgálja ki, elsősorban az idegenforgalmat. Viszonyításként a larnakai repülőtér kb. háromszor annyi utast kezel évente, mivel a fővárosban Nicosiában élők, valamint az Agia Napába és Protarasba tartó nyaralók is az utóbbit használják.

A páfoszi repülőtérre Magyarországról rendszerint a Ryanair üzemeltet járatot, így aki ebbe a ciprusi városba vagy a sziget nyugati részére igyekszik, náluk kell repülőjegyet foglalni. Magyarországról Ciprusra (Budapestről Páfoszra) a repülés időtartama kb. 2,5 – 3 óra, az aktuális légköri viszonyoktól, és a repülőgép sebességétől függően.

Páfosz repülőtér, Paphos airport

A repülőtér épületében a szokásos kiszolgáló check-in pultok, kávézók, ajándékbolt, vámmentes üzlet természetesen napi szinten üzemelnek, több közülük 0 – 24 órában.

Vámmentes bolt (Duty Free) Páfosz repülőterén

Páfosz repülőterének egyetlen fő kifutópályája van, mely egészen pontosan 2699 méter hosszan biztosítja a le és felszállás lehetőségét.

Páfosz repülőterének koordinátái: 34.709775, 32.490177

Ajánlott szállodákat és apartmanokat 2022-es utazásodhoz itt találsz, ha Páfoszba készülsz nyaralni, vagy várost nézni.

A páfoszi repülőtér számokban, érdekességek és tudnivalók

  • Terminálépület: 1 db, kb. 20.000 négyzetméteres területtel
  • 28 check-in pult
  • 6 beszállókapu az utasok részére
  • Parkolóhelyek száma autók számára repülőtér előtt: 725 db
  • 23 repülőgép egyidejű állomásoztatására alkalmas parkoló
  • 3 poggyászkiadó szalag

A repülőteret üzemeltető társaság honlapja: hermesairports.com

Valós idejű járatindulás és érkezés: hermesairports.com/flight-info/arrivals-and-departures-lca

Páfoszi nyaralás előtt ne feledkezz meg a Ciprusra 2022-ben ajánlott utasbiztosítás kötéséről sem, kattints ide érte.

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

cipruson.hu

Scroll to Top