Afrodité fürdője

Afrodité fürdője, Ciprus Akamas félsziget

Afrodité fürdője (Aphrodite’s Bath, Bath of Aphrodite)

Ciprus nyugati oldalán, az Akamas-félsziget északi oldalán bukkanhatunk rá a legendás helyre, ahol maga Afrodité fürdőzött. A Páfosztól szűk ötven kilométerre található ciprusi látnivaló egy botanikus kertben tekinthető meg, környékén több hangulatos gyalogösvény is vezet.

Afrodité fürdője, Ciprus Akamas félsziget

A fürdő maga egy zöldellő környezetben, gyalogösvényen megközelíthető barlang medencéje, mely fölé a sziklák és a fák vetnek árnyékot. A természetes fürdő hatását keltő barlang vizét egy sziklából fakadó forrás táplálja, ám a friss, hűvös vize nem iható, és környezetvédelmi okok miatt a fürdés sem megengedett, amit táblákkal is külön jeleznek.

Afrodité fürdőjének, azaz a kis barlangtó vizében annak háborítatlansága miatt különféle vízi állatok is élnek, kisebb-nagyobb halak és angolnák is megpillanthatóak. Afrodité fürdője viszonylag kis látnivaló, ám a környék túrázásra is kiválóan alkalmas, mivel a közelben több gyalogösvény is vezet, némelyik közvetlenül a tenger mellett. Az igazán vállakozó kedvűek akár az Akamas félsziget csücskéig, a Cape Arnaoutis-ig is elsétálhatnak, miközben a ciprusi Kék Lagúna mellett vezet el az út. A lagúnát Ciprus egyik legszebb tengerpartjának tartják a sziget nyugati részén, ahol vitorlások is gyakran horgonyoznak. 

Páfosz látnivalói közül az egyik legjobb Afrodité fürdője

Afrodité fürdőjének legendája Ciprus szigetén

A mítoszok szerint Adonisz épp Cipruson, az Akamas félszigeten vadászgatott, amikor a forrást felfedezve itt szerette volna csillapítani szomját. A barlang medencéjében azonban szokásához híven éppen a szerelem és szépség görög istennője, Afrodité fürdőzött, akinek mezítelen testét megpillantva Adonisz első pillantásra beleszeretett. A forrás vizét sokáig a fiatalság forrásának is tartották, ám emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Afrodité fürdőjéhez kiépített gyalogösvény vezet, padokkal és pihenőhellyel is kiépítve. A Páfosz környéki látnivalókhoz tartozó természeti látványosság a várostól kb. 50 kilométerre, a közeli Latchi és Polis településektől pedig alig néhány kilométerre található.

Afrodité fürdőjének koordinátái: 35.056123, 32.346406

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu