Larnakai erőd

Larnakai erőd

Így is ismerheted még: Larnaka Medieval Fort, Κάστρο Λάρνακας

A híres larnakai sétálóutca, a Finikoudes déli végén, közvetlenül a sétánynál fekszik Larnaka erődje, az egykor fontos városvédelmi szerepet betöltő erődítmény. A város egyik fontos történelmi látnivalója akár belülről is megtekinthető, ugyanis középkori múzeumként működik.

Larnakai tengerparti erőd

A larnakai erőd megközelítése

A larnakai erőd (Larnaka Medieval Fort, Κάστρο Λάρνακας) megközelítése nagyon egyszerű, ugyanis gyakorlatilag Larnaka város tengerparti sétányát választja ketté, és innen indul északra Larnaka központi strandja, a Finikoudes beach (Παραλία Φοινικούδων). Az erődítmény építésének kezdetét az írásos emlékek az 1300-as évek végére teszik, ám a mai formáját csak a 17. században, az Oszmán birodalom évei alatt nyerte el.

Larnakai erőd, Finikoudes

A törökök a larnakai erődöt már romos állapotban vették át, ám a megviselt épületet kijavították, felújították, és helyőrséget telepítettek bele. Egy évszázaddal későbbre azonban a vár jelentősége, egyben védelmi szerepe fokozatosan lecsökkent, mígnem a törökök nem újították fel többször, és hagyták lepusztulni. A brit uralom idején az angolok börtönné alakították át, és rettegett lett a híre: egészen az 1948-as bezárásáig kivégzéseket is hajtottak végre benne.

A larnakai vár, Larnaka legjobb látnivalói

A larnakai vár este

Az utóbbi évtizedekben Larnaka erődjét (Larnaka Medieval Fort, Κάστρο Λάρνακας) többször is felújították, így ennek köszönhetően meglehetősen jó külső állapotban van. A larnakai erőd manapság múzeumként működik: néhány Eurós belépő díjért bárki körüljárhatja, és megtekintheti belülről is.Az egyik larnakai középkori múzeumnak is beillő kiállítás keretében korabeli ágyúkat, védelmi és harcászati eszközöket, török síremlékeket tekinthetnek meg a Ciprus történelmi látnivalói iránt érdeklődők.

Larnakai tengerparti erőd, Ciprus

Larnaka erőd információk (Larnaka Medieval Fort)

  • A larnakai erőd koordinátái: 34.910618, 33.637630 (Larnaka sétálóutcájának déli végénél, Piale Pasa, Larnaca, Cyprus
  • Nyitva tartás: 8:00 – 17:00, hétvégén nyitás 9:30
  • Belépő díj: kb. 3 Euro
Larnaka látnivalói, az erőd (Larnaka castle)

Ha Cipruson szeretnénk nyaralni és larnakai városnézés vagy nyaralás érdekel bennünket, Larnaka szállodáihoz, apartmanjaihoz egyszerűen csak kattintsunk ide. (a szállásajánlatok új lapon nyílnak.)

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Larnaka szállodáit, apartmanjait itt találjuk, katt!

cipruson.hu

Scroll to Top