Kykkos kolostor

Kykkos kolostor, Ciprus

Így ismerheted még: Kykkos Monastery, Μοναστήρι Κύκκου

A Troodos hegységben megbújó, 11. században alapított Kykkos kolostor a sziget leggazdagabb vallási intézménye, és Ciprus nyugati részének egyik érdekes szakrális látnivalója. A Kykkos kolostor kevésbé látogatott a nyaralók körében, ugyanis hegyvidéki volta miatt viszonylag távol esik az ismertebb városoktól: Páfosztól 75 kilométer, Limassoltól 80 kilométeres a távolság.

Miért fontos a Kykkos kolostor Ciprus szigetén?

Az 1300 méteres magasságba épített Kykkos kolostor (Kykkos Monastery, Μοναστήρι Κύκκου) intézménye már ezer éves, de a falak újak: az évszázadok során az épület többször is elpusztult. Hol tűzvész, hol a lovagok csatározásai miatt kellett újjáépíteni, így a mostani épületek közül a legrégebbi is csupán 200 éves. A hercegek és vallási elöljárók azonban mindig gondoskodtak a kolostorról, így a szerzetesek az évszázadok alatt sok kincset és vallási relikviát gyűjtöttek össze.

A Kykkos kolostorban ( Kykkos Monastery, Μοναστήρι Κύκκου) több értékes ikonosztáz is látható, melyek közül a legnagyobb tisztelet és érdeklődés a Szűz Mária ikont övezi, mely valószínűleg a 12. századból származik. A csodatévőnek is tartott ikont a középkorban ezüsttel vonták be, és azóta csak rendkívüli alkalmakkor veszik le a borítását. Úgy tartották, aki ránéz az ikonra, megvakul, és ezt a hagyományt ma is őrzik. Amikor Ciprust néhány évvel ezelőtt komoly szárazság sújtotta, a kolostor szerzetesei az oltárra helyezték az ikont, levették róla a borítást, ám még ekkor sem nézhettek rá: így imádkoztak a természeti csapás mielőbbi befejeződéséért.

Kykkos kolostor, Kikkoi kolostor

Gazdagon aranyozott beltér Ciprus nyugati részének egyik leghíresebb kolostorában

A Kykkos kolostorban múzeum is működik, mely Ciprus egyik legjelentősebb vallástörténeti múzeuma.

Fontos, hogy mivel vallási intézményről van szó, a Kykkos kolostor diszkrét öltözetben, vállat és térdet eltakaró viseletben tekinthető meg.

Kykkos kolostor információk (Kykkos Monastery)

A Kykkos kolostor (Kykkos Monastery) megközelítése mind Limassolból, mint Páfoszból jóval hosszabb ideig tart, mint azt a bő 70 kilométeres táv alapján gondolnák – hegyvidéki, kanyargós út hoz ide, ami 2 órás vezetést is jelenthet. Maguk az épületek is a kanyargós út mellé épültek, egy kis parkolóval mellettük. Apró érdekesség, hogy a kolostor mellett egy kis tó is található, a Kykkos Lake (Λίμνη Κύκκου).

  • Kykkos kolostor koordináták: 34.983767, 32.741577
  • Nyitva tartás: 10:00 – 18:00
  • A bizánci templommúzeumba a belépés kb. 5 Euro.
  • Web: kykkos.org.cy

cipruson.hu

Scroll to Top