Kykkos kolostor

Kykkos kolostor, Ciprus

Kykkos kolostor (Kikkói kolostor)

(Kykkos Monastery)

A Troodos hegységben megbújó, 11. században alapított bizánci kolostor a sziget leggazdagabb vallási intézménye, és Ciprus nyugati oldalának látnivalója.

Kykkos kolostor, Ciprus

Az 1300 méteres magasságba épített kolostor intézménye már ezer éves, de a falak újak: az évszázadok során az épület többször is elpusztult. Hol tűzvész, hol a lovagok csatározásai miatt kellett újjáépíteni, így a mostani épületek közül a legrégebbi is csupán 200 éves. A hercegek és vallási elöljárók azonban mindig gondoskodtak a kolostorról, így a szerzetesek az évszázadok alatt sok kincset és vallási relikviát gyűjtöttek össze.

A Kykkos kolostorban több értékes ikonosztáz is látható, melyek közül a legnagyobb tisztelet és érdeklődés a Szűz Mária ikont övezi, mely valószínűleg a 12. századból származik. A csodatévőnek is tartott ikont a középkorban ezüsttel vonták be, és azóta csak rendkívüli alkalmakkor veszik le a borítását. Úgy tartották, aki ránéz az ikonra, megvakul, és ezt a hagyományt ma is őrzik. Amikor Ciprust néhány évvel ezelőtt komoly szárazság sújtotta, a kolostor szerzetesei az oltárra helyezték az ikont, levették róla a borítást, ám még ekkor sem nézhettek rá: így imádkoztak a természeti csapás mielőbbi befejeződéséért.

Kykkos kolostor, Kikkoi kolostor

Gazdagon aranyozott beltér Ciprus nyugati részének egyik leghíresebb kolostorában

A Kykkos kolostorban múzeum is működik, mely Ciprus egyik legjelentősebb vallástörténeti múzeuma.

Kykkos kolostor koordináták: 34.983767, 32.741577

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu