Larnaka

Larnaka (Larnaca)

Ciprus egyik legnagyobb tengerparti városa a sziget délkeleti régiójában fekszik. A Larnaka határában fekvő, közeli repülőtérnek köszönhetően a település és környéke évente több százezer látogatót fogad, a Ciprusra utazók körében rendkívül népszerű.

Larnaka, Ciprus

A város állandó lakossága kb. 75.000 fő, ám nyaranta ez a létszám akár másfélszeresére is bővülhet az ide látogatóknak köszönhetően. Larnaka igazi modern mediterrán nagyváros, ahol minden megtalálható, amire az ide érkező nyaralóknak és a város lakosságának csak szüksége lehet.

Larnaka történelme

Ciprus legrégebbi városaként történelme igen gazdag, és több legenda is kapcsolódik a településhez. Ezek egyike, hogy Larnakát Noé dédunokája, Kittim alapította még az ősi időkben. Az első kézzelfogható emlékek Larnaka múltjából kb. háromezer évvel ezelőttről származnak: a város határában több helyen is tártak fel a régészek ebből a korból származó épületmaradványokat.

Kezdetekben a várost az alapító, Kittim iránti tiszteletből Kition-nak (Citium) hívták, valószínűleg egy ősi királyság központja lehetett. A környéket sújtó földrengések során a település többször is romba dőlt, ám mindannyiszor újraépítették. Kb. kétezer évvel ezelőtt a főníciaiak birodalmuk központjának választották, majd a virágzó várost az asszírok és a perzsák is meghódították.

Larnaka történelmi és régészeti látnivalói Kition ősi városa

Kition romjai Larnakában

Időszámításunk után a görög birodalom része is volt, ebből a korból szintén származik egy legenda: az athéni sereg vezetője, Miltiadész fia, Kimon életét adta a város védelmében, amikor a perzsák ostromolták Ciprust. A tengeren zajló ütközetben a hadvezér halálos sebet kapott, a szárazföldön orvosai pedig hasztalan próbálkoztak megmentésével. Kimon az utolsó óráiban megparancsolta, hogy a haláláról a csata végeztéig senki nem szerezhet tudomást, így az emberei azzal a tudattal vonulhatnak csatába, hogy él. Ennek állít emléket ma a Finikoudes-en, Larnaka tengerparti sétálóutcáján található a szobor.

Larnaka város, Ciprus. Larnaka utazás, nyaralás, strandok, látnivalók

A középkorban sokáig török hódoltság alatt volt a város, ők is kihasználták Larnaka kiváló elhelyezkedését, kikötőjének fontosságát. A város török negyede őrzi a legtöbb, ebből a korból származó emléket: a mecsetek, török építészeti stílusú lakóépületek ma is láthatóak.

A város mai neve, a ‘Larnaka’ neve a larnax görög szóból ered, aminek jelentése koporsó. A nem mindennapi név valószínűleg a város körül található, ókorból származó sírok miatt ragadt a településre. Larnaka bevételének gerincét az idegenforgalom és a kereskedelem mellett az olajból származó bevétel adja: a ciprusi város határában nagy olajfinomító épült. Larnakának több fontos kikötője is van: a déli külvárosi részen egy halászbárkák és csónakok fogadására képes kisebb dokk; északabbra, a part menti sétány végén egy nagyobb, ahol a méretesebb yachtok és kirándulóhajók is állomásoznak; tőle egy kicsit még északabbra pedig a teherhajók kikötését és kirakodását is lehetővé tevő ipari kikötő.

Larnaka mellett rendkívüli fontossággal bír a nemzetközi repülőtér, ahová Magyarországról is érkeznek járatok. Ennek köszönhetően a ciprusi város az egyik legkedveltebb település a magyar utazók körében is, akik számára Larnaka ideális helyszín és kiindulópont Ciprus keleti részének felfedezésére. Larnakában a nagy számú utazóközönség szállásigényeinek kielégítésére viszonylag sok szálloda és apartman épült fel, közülük több is a tengerparthoz közel. A ciprusra utazók által leginkább ajánlott és kedvelt szállásokat itt gyűjtöttük össze: Larnaka ajánlott szállásai

Larnaka este, éjszakai élet

A tömegközlekedés fontos ebben a ciprusi városban is, Larnaka központi buszpályaudvaráról naponta buszok tucatjai indulnak és érkeznek vissza. A fő buszpályaudvar a település yachtkikötőjének közelében, a Finikoudestől északra található, koordinátái: 34.919161, 33.637842. Larnakában a tömegközlekedést a helyi és távolsági buszok mellett a taxik is kiegészítik, melyek a nyaralóknak főként rövidebb távon, pl. a város és a repülőtér között jelenthet megoldást.

A parkolás Larnakában a városközpont kivételével általában könnyen és gyorsan megoldható, a kevésbé frekventált külvárosi részeken sok az ingyenes hely. A központban megállni a legegyszerűbb módon a nagyobb méretű, fizetős parkolókban lehet, amelyekből több is van a városban – ezekben elhelyezkedéstől függően 1-2 Euro / óra a parkolási díj. A parkolás vasárnap ingyenes!

Mit nézzek meg Larnakában? – Larnaka látnivalói

Az üzletek, éttermek, bárok rengetege, és a kisebb-nagyobb terek mellett több Larnakának több kifejezetten híres, megtekintésre érdemes látnivalója is van. A városközpontban épült fel a messze földön híres Szent Lázár templom (Agios Lazaros), a tengerparti erőd, az ősi Kition romjai.

Larnaka talán leghangulatosabb sétálóutcája a Finikoudes (Phinikoudes) nevű tengerparti sétány, melyet magasra növő pálmák szegélyeznek, és több száz méter hosszan halad párhuzamosan a tengerparttal. A promenádon éttermek, üzletek és magas szállodák váltják egymást, közvetlenül előttük pedig a városközpont homokos strandja húzódik. Az első magas pálmákat még 1920-ban ültették, azóta a város egyik jelképének számítanak sokak számára.

Larnaka tengerparti sétálóutcája, a Finikoudes (Phinikoudes)

A török negyed Larnaka egyik érdekes része (a tengerparti erődtől kezdődik déli irányban, koordináták: 34.910048, 33.637209), ahol a régies, török kort idéző épületek között minaretek is magasodnak – egyik legszebb közülük a Djami Kebir mecset, épp közvetlenül a vár mellett.

Larnaka településhatáron túli látnivalói közé tartozik a muzulmánok szent zarándokhelye a Hala Sultan Tekke mecset, a mellette fekvő sós tó, melyet flamingók is élőhelyükként választanak a hidegebb hónapokban. A 17. században felhúzott török vízvezetékkel, a Kamaresszel a város határában találkozni.

Larnakának igazi ciprusi nagyvároshoz méltón több múzeuma is van: a Régészeti Múzeum (koordináták: 34.918979, 33.633506), a közvetlenül a Szent Lázár templom mellett található Bizánci Múzeum, a Természettudományi Múzeum (koordináták: 34.916409, 33.626764), és a Só és Bors (Salt & Pepper) Múzeum, ahol több ezer só és borstartó tekinthető meg a világ minden tájáról (koordináták: 34.911357, 33.636090), és a Történelmi Levéltár (koordináták: 34.916863, 33.637750).

Apró érdekesség, hogy Larnakának egy kis szabadtéri színháza is van, mely a város déli részének erdős területén épült fel, és a nézőtér egyenesen a sós tó felé tekint. (koordináták: 34.906103, 33.626308), körülötte pedig néhány túraösvény is keresztezi a tájat.

Larnaka szobrai

Larnaka egyik legismertebb szobra a sétálóutca végén (a Levéltár előtt), a ‘Repülő sirályok’

Kicsit távolabb, nyugatra Larnakától vár egy kis kalandra a Teve Park (koordináták: 34.800910, 33.507129) tevékkel és struccokkal, keletre pedig Ciprus híres tengeri barlangjai, majd a Cape Greco nemzeti park és kilátópont érdemesek feltétlen megtekintésre.

Hol strandoljak? – Larnaka strandjai

Larnaka aranyhomokkal és nyaranta napernyőkkel gazdagon borított fő strandja a sétálóutca, a Finikoudes mellett húzódik. A város északi és déli részén azonban emellett még olyan kiépített, zömében homokos és aprókavicsos tengerpartokat lehet meglátogatni, mint a MacKenzie beach, vagy a CTO beachek.

Ha valaki Larnaka közelében, Ciprus keleti részén a legszebb tengerpartokat keresi, akkor érdemes meglátogatni Ayia Napa és Protaras környékét, ahol fehér homokos lagúnák és azúrkék színű tenger várja a strandolókat, a sziget sokak által legszebbnek tartott partszakaszaival.

Miért látogasd meg Larnakát Cipruson?

Larnaka egyedi hangulatáért könnyű rajongani: a rendkívül látványos és hosszú part menti sétálóutca, a számos étterem és bár, a különböző negyedek érdekességei, különleges történelmi látnivalók és múzeumok sokasága várja a nyaralót. A város az egyik legjobb helyszín Ciprus keleti részének felfedezéséhez, hiszen Agia Napa kevesebb mint 50 kilométer, és még a sziget fővárosa, Nicosia is csupán nagyjából ekkora táv. Mivel repülőtér is fogadja az utazókat a város mellett, Larnaka egy néhány napos városnézésre, vagy a tágabb környék bejárása is tökéletesen alkalmas.

Larnaka látnivalói, miért látogasd meg

Larnaka legjobb, ajánlott szállodái és apartmanjai

A város legjobbnak minősülő szállásait, szállodákat és apartmanokat nevesítve gyűjtöttük össze, számos utazó visszajelzése alapján.

Kattints ide, ha Larnaka keresel szállást!