Larnaka

Larnaka, Ciprus

Larnaka (Larnaca)

Ciprus egyik legnagyobb tengerparti városa, Larnaka a sziget délkeleti régiójában fekszik. A közeli nemzetközi repülőtérnek köszönhetően a település és környéke évente több százezer látogatót fogad, és Larnaka a Ciprusra utazók körében rendkívül népszerű úticélt jelent mind nyaraláshoz, mind városnézéshez.

Larnaka, Ciprus

A város állandó lakossága kb. 75.000 fő, ám nyaranta ez a létszám akár másfélszeresére is bővülhet az ide látogatóknak köszönhetően. Larnaka igazi modern mediterrán nagyváros, ahol minden megtalálható, amire az ide érkező nyaralóknak és a város lakosságának csak szüksége lehet.

Larnaka 2024-es szállásaihoz tengerparti nyaraláshoz és városnézéshez klikkeljünk ide!

Larnaka szállás foglalás egyénileg

Larnaka történelme

Ciprus legrégebbi városaként történelme igen gazdag, és több legenda is kapcsolódik a településhez. Ezek egyike, hogy Larnakát Noé dédunokája, Kittim alapította még az ősi időkben. Az első kézzelfogható emlékek Larnaka múltjából kb. háromezer évvel ezelőttről származnak: a város határában több helyen is tártak fel a régészek ebből a korból származó épületmaradványokat.

Kezdetekben a várost az alapító, Kittim iránti tiszteletből Kition-nak (Citium) hívták, valószínűleg egy ősi királyság központja lehetett. A környéket sújtó földrengések során a település többször is romba dőlt, ám mindannyiszor újraépítették. Kb. kétezer évvel ezelőtt a főníciaiak birodalmuk központjának választották, majd a virágzó várost az asszírok és a perzsák is meghódították.

Larnaka történelmi és régészeti látnivalói Kition ősi városa

Kition romjai Larnakában

Időszámításunk után a görög birodalom része is volt, ebből a korból szintén származik egy legenda: az athéni sereg vezetője, Miltiadész fia, Kimon életét adta a város védelmében, amikor a perzsák ostromolták Ciprust. A tengeren zajló ütközetben a hadvezér halálos sebet kapott, a szárazföldön orvosai pedig hasztalan próbálkoztak megmentésével. Kimon az utolsó óráiban megparancsolta, hogy a haláláról a csata végeztéig senki nem szerezhet tudomást, így az emberei azzal a tudattal vonulhatnak csatába, hogy él. Ennek állít emléket ma a Finikoudes-en, Larnaka tengerparti sétálóutcáján található a szobor.

Larnaka város, Ciprus. Larnaka utazás, nyaralás, strandok, látnivalók

A középkorban sokáig török hódoltság alatt volt a város, ők is kihasználták Larnaka kiváló elhelyezkedését, kikötőjének fontosságát. A város török negyede őrzi a legtöbb, ebből a korból származó emléket: a mecsetek, török építészeti stílusú lakóépületek ma is láthatóak.

A város mai neve, a ‘Larnaka’ neve a larnax görög szóból ered, aminek jelentése koporsó. A nem mindennapi név valószínűleg a város körül található, ókorból származó sírok miatt ragadt a településre. Larnaka bevételének gerincét az idegenforgalom és a kereskedelem mellett az olajból származó bevétel adja: a ciprusi város határában nagy olajfinomító épült. Larnakának több fontos kikötője is van: a déli külvárosi részen egy halászbárkák és csónakok fogadására képes kisebb dokk; északabbra, a part menti sétány végén egy nagyobb, ahol a méretesebb yachtok és kirándulóhajók is állomásoznak; tőle egy kicsit még északabbra pedig a teherhajók kikötését és kirakodását is lehetővé tevő ipari kikötő.

Larnaka információk nyaraláshoz és városlátogatáshoz

Larnaka nagytotálban

Larnaka mellett rendkívüli fontossággal bír Ciprus legnagyobb nemzetközi repülőtere, ahová Magyarországról is érkeznek járatok. Ennek köszönhetően a ciprusi város az egyik legkedveltebb település a magyar utazók körében is, akik számára Larnaka ideális helyszín és kiindulópont a keleti részek felfedezésére. Larnakában a nagy számú utazóközönség szállásigényeinek kielégítésére viszonylag sok szálloda és apartman épült fel, közülük több is a tengerparthoz közel.

A 2024-ben Ciprusra utazók szállásokat ide kattintva találhatnak: Larnaka ajánlott szállásai, vélemények

Larnaka este, éjszakai élet

A tömegközlekedés fontos ebben a ciprusi városban is, Larnaka központi buszpályaudvaráról naponta buszok tucatjai indulnak és érkeznek vissza. A fő buszpályaudvar a település yachtkikötőjének közelében, a Finikoudestől északra található, koordinátái: 34.919161, 33.637842. Larnakában a tömegközlekedést a helyi és távolsági buszok mellett a taxik is kiegészítik, melyek a nyaralóknak főként rövidebb távon, pl. a város és a repülőtér között jelenthet megoldást.

A parkolás Larnakában a városközpont kivételével általában könnyen és gyorsan megoldható, a kevésbé frekventált külvárosi részeken sok az ingyenes hely. A központban megállni a legegyszerűbb módon a nagyobb méretű, fizetős parkolókban lehet, amelyekből több is van a városban – ezekben elhelyezkedéstől függően 1-2 Euro / óra a parkolási díj. A parkolás vasárnap ingyenes!

Larnaka legjobb látnivalói

Az üzletek, éttermek, bárok rengetege, és a kisebb-nagyobb terek mellett több Larnakának több kifejezetten híres, megtekintésre érdemes látnivalója is van. A városközpontban épült fel a messze földön híres Szent Lázár templom (Agios Lazaros), a tengerparti erőd, az ősi Kition romjai.

Larnaka talán leghangulatosabb sétálóutcája a Finikoudes (Phinikoudes) nevű tengerparti sétány, melyet magasra növő pálmák szegélyeznek, és több száz méter hosszan halad párhuzamosan a tengerparttal. A promenádon éttermek, üzletek és magas szállodák váltják egymást, közvetlenül előttük pedig a városközpont homokos strandja húzódik. Az első magas pálmákat még 1920-ban ültették, azóta a város egyik jelképének számítanak sokak számára.

Larnaka tengerparti sétálóutcája, a Finikoudes (Phinikoudes)

A török negyed Larnaka egyik érdekes része (a tengerparti erődtől kezdődik déli irányban, koordináták: 34.910048, 33.637209), ahol a régies, török kort idéző épületek között minaretek is magasodnak – egyik legszebb közülük a Djami Kebir mecset, épp közvetlenül a vár mellett.

Larnaka településhatáron túli látnivalói közé tartozik a muzulmánok szent zarándokhelye a Hala Sultan Tekke mecset, a mellette fekvő sós tó, melyet flamingók is élőhelyükként választanak a hidegebb hónapokban. A 17. században felhúzott török vízvezetékkel, a Kamaresszel a város határában találkozni.

Larnakának igazi ciprusi nagyvároshoz méltón több múzeuma is van: a Régészeti Múzeum (koordináták: 34.918979, 33.633506), a közvetlenül a Szent Lázár templom mellett található Bizánci Múzeum, a Természettudományi Múzeum (koordináták: 34.916409, 33.626764), és a Só és Bors (Salt & Pepper) Múzeum, ahol több ezer só és borstartó tekinthető meg a világ minden tájáról (koordináták: 34.911357, 33.636090), és a Történelmi Levéltár (koordináták: 34.916863, 33.637750).

Apró érdekesség, hogy Larnakának egy kis szabadtéri színháza is van, mely a város déli részének erdős területén épült fel, és a nézőtér egyenesen a sós tó felé tekint. (koordináták: 34.906103, 33.626308), körülötte pedig néhány túraösvény is keresztezi a tájat.

Larnaka szobrai

Larnaka egyik legismertebb szobra a sétálóutca végén (a Levéltár előtt), a ‘Repülő sirályok’

Kicsit távolabb, nyugatra Larnakától vár egy kis kalandra a Teve Park (koordináták: 34.800910, 33.507129) tevékkel és struccokkal, keletre pedig Ciprus híres tengeri barlangjai, majd a Cape Greco nemzeti park és kilátópont érdemesek feltétlen megtekintésre.

Hol strandoljak? – Larnaka strandjai

Larnaka aranyhomokkal és nyaranta napernyőkkel gazdagon borított fő strandja a sétálóutca, a Finikoudes mellett húzódik. A város északi és déli részén azonban emellett még olyan kiépített, zömében homokos és aprókavicsos tengerpartokat lehet meglátogatni, mint a MacKenzie beach, vagy a CTO beachek.

Ha valaki Larnaka közelében, Ciprus keleti részén a legszebb tengerpartokat keresi, akkor érdemes meglátogatni Ayia Napa és Protaras környékét, ahol fehér homokos lagúnák és azúrkék színű tenger várja a strandolókat, a sziget sokak által legszebbnek tartott partszakaszaival.

Miért látogasd meg 2024-ben Larnakát Cipruson?

Larnaka egyedi hangulatáért könnyű rajongani: a rendkívül látványos és hosszú part menti sétálóutca, a számos étterem és bár, a különböző negyedek érdekességei, különleges történelmi látnivalók és múzeumok sokasága várja a nyaralót. A város az egyik legjobb helyszín Ciprus keleti részének felfedezéséhez, hiszen Agia Napa kevesebb mint 50 kilométer, és még a sziget fővárosa, Nicosia is csupán nagyjából ekkora táv. Mivel repülőtér is fogadja az utazókat a város mellett, Larnaka egy néhány napos városnézésre, vagy a tágabb környék bejárása is tökéletesen alkalmas.

Larnaka látnivalói, miért látogasd meg

Larnaka legjobb, ajánlott szállodái és apartmanjai 2024-ben

Larnakában a szálláshelyek közül rengeteg a belvárosi, a központhoz közel fekvő apartman és szálloda, melyek városnéző kirándulásokon és tengerparti nyaralásokon egyaránt szóba jöhetnek. Mivel a szállás elhelyezkedése nagyban befolyásolhatja az utazásunkat, ide kattintva leírjuk, hol érdemes szállást nézni és foglalni Larnakában 2024-ben, ha városnézésre vagy tengerparti nyaralásra szeretnénk ide jönni: szállásinformációk a Larnakában szállást keresőknek

Szállások egyénileg repülővel véleményekkel
Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top