Larnaka

Larnaka, Ciprus

Larnaka (Larnaca)

Ciprus egyik legnagyobb tengerparti városa a sziget délkeleti régiójában fekszik. A Larnaka határában fekvő, közeli repülőtérnek köszönhetően a település és környéke évente több százezer látogatót fogad, a Ciprusra utazók körében rendkívül népszerű.

Larnaka, Ciprus

A város állandó lakossága kb. 75.000 fő, ám nyaranta ez a létszám akár másfélszeresére is bővülhet az ide látogatóknak köszönhetően. Larnaka igazi modern mediterrán kisváros, ahol minden megtalálható. Az üzletek, éttermek, bárok rengetege mellett több híres látnivalója is van: a városközpontban épült fel a messze földön híres Szent Lázár templom, a tengerparti erőd, a Finikoudes nevű tengerparti sétány, a városon kívül pedig a muzulmánok szent zarándokhelye a Hala Sultan Tekke mecset, és a 17. században a törökök által felhúzott vízvezeték, a Kamares.

Ciprus legrégebbi városaként történelme igen gazdag, és több legenda is kapcsolódik a településhez. Ezek egyike, hogy Larnakát Noé dédunokája, Kittim alapította még az ősi időkben. Az első kézzelfogható emlékek Larnaka múltjából kb. háromezer évvel ezelőttről származnak: a város határában több helyen is tártak fel a régészek ebből a korból származó épületmaradványokat.

Kezdetekben a várost az alapító, Kittim iránti tiszteletből Kition-nak (Citium) hívták, valószínűleg egy ősi királyság központja lehetett. A környéket sújtó földrengések során a település többször is romba dőlt, ám mindannyiszor újraépítették. Kb. kétezer évvel ezelőtt a főníciaiak birodalmuk központjának választották, majd a virágzó várost az asszírok és a perzsák is meghódították.

Időszámításunk után a görög birodalom része is volt, ebből a korból szintén származik egy legenda: az athéni sereg vezetője, Miltiadész fia, Kimon életét adta a város védelmében, amikor a perzsák ostromolták Ciprust. A tengeren zajló ütközetben a hadvezér halálos sebet kapott, a szárazföldön orvosai pedig hasztalan próbálkoztak megmentésével. Kimon az utolsó óráiban megparancsolta, hogy a haláláról a csata végeztéig senki nem szerezhet tudomást, így az emberei azzal a tudattal vonulhatnak csatába, hogy él. Ennek állít emléket ma a Finikoudes-en, Larnaka tengerparti sétálóutcáján található a szobor.

Larnaka város, Ciprus. Larnaka utazás, nyaralás, strandok, látnivalók

A középkorban sokáig török hódoltság alatt volt a város, ők is kihasználták Larnaka kiváló elhelyezkedését, kikötőjének fontosságát. A város török negyede őrzi a legtöbb, ebből a korból származó emléket: a mecsetek, török építészeti stílusú lakóépületek ma is láthatóak.

Larnaka bevételének gerincét az idegenforgalom és a kereskedelem mellett az olajból származó bevétel adja: a ciprusi város határában nagy olajfinomító épült. A városban a tömegközlekedés is jónak mondható: helyi és távolsági buszok, valamint taxik jelentik a két fő lehetőséget.

A város mai neve, a ‘Larnaka’ neve a larnax görög szóból ered, aminek jelentése koporsó. A nem mindennapi név valószínűleg a város körül található, ókorból származó sírok miatt ragadt a településre.

Érdekel Larnaka? A város legjobb szállodáihoz és apartmanjaihoz kattints ide!