Ciprus időjárás

Ciprus időjárás

Az utazók a szigetet rendkívül kellemes klímája miatt is előszeretettel választják, hiszen Ciprus időjárása a mediterrán régió egyik legjobb időjárási mutatóival rendelkezik. Ciprus időjárására jellemző, itt gyakran hamarabb kezdődik a jó idő és tovább is tart a nyár, mint Görögország sok szigetén (ideérte Krétát vagy Rodoszt), illetve Törökország tengerparti részén.

A szinte egész éven átívelő, rengeteg napsütés miatt a tenger felhőtlen élvezete, a hegyekben túrázás, a történelmi városok látogatása elsőrendű időtöltés, melyek mind Ciprus időjárásának köszönhetőek. A legtöbb, Földközi-tengerben elterülő szigettel ellentétben több helyi strandon már tavasszal is beindulhat az élet: Ciprus aktuális időjárásától függően a sziget keleti oldalának sekélyebb részein, Agia Napa környékén már akár áprilisban vagy májusban is bátran fürdenek!  

Ciprus időjárás és éghajlat. Ciprus időjárási statisztikák.

A legtöbb nyaraló a strandolásra helyezi a hangsúlyt, akik elsősorban tavasztől őszig érkeznek a szigetországba, ám a kora tavaszi, vagy éppen késő őszi hónapok Cipruson kiválóak lehetnek kisebb-nagyobb kirándulásokra és városlátogatásra. A nap ilyenkor nem süt olyan intenzíven, ereje a nyári hónapokhoz képest kevéssé érződik, ám ez akár kifejezetten jól is jöhet a Ciprust felfedezni vágyóknak, hiszen várost nézni, túrázni nagy hőségben kevéssé élvezetes. Egy néhány napos városlátogatás Páfosz vagy Larnaka városaiban így éppen ideális tavasszal vagy ősszel, melyet a Magyarországról induló repülőjáratokkal meg is tehetünk.

A 2024-ben ciprusra utazáshoz az idén ajánlott utasbiztosításért kattintsunk ide, ahol kiszámolhatjuk és meg is köthetjük az ajánlott biztosításunkat a nyaraláshoz vagy városnézéshez.

Ciprus időjárás 2024 (Cyprus weather)

A tél cipruson

A tél igen enyhének számít a szigeten: a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá, még a hidegebbnek számító napokon is 5-6 fok a hőmérséklet. Ez alól egyedül a Ciprus belsejében emelkedő Troodos hegység a kivétel, ám kemény fagyok még ekkor sincsenek, csupán alig néhány fokkal süllyedhet 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A legtöbb csapadék is ilyenkor, a hegyekben esik, a hidegebb napokon akár hó is hullhat. A part közeléből sok ciprusi indul ilyenkor a magaslatokra síelni: élvezik hogy szigetükön nem csupán tengerben fürdésre, de téli sportokra is lehetőség van.

A téli hónapokban a sziget nagy része kivirágzik: a csapadék hatására bezöldül az ország, nyílnak a virágok, és ez az állapot egészen májusig, a forróság beköszöntéig eltart. Ciprus januárban és februárban a leghidegebb, ilyenkor a sziget szeles és esős is lehet, ez a két legkevésbé ajánlott hónap városnézésre, bár ilyenkor is kifogható szép idő, az aktuális időjárástól, frontoktól függően. A strandokon ilyenkor szinte senki nincs, mivel a tenger lehűl a sekély részeken is, de egy-két kalandor azért néha ilyenkor is belegázol a vízbe.

A tavasz (április, március, május) Cipruson

A tavasz viszonylag korán, már akár február végétől beköszönt Ciprusra. Bár a csapadékos időszak még javában tart, egyre hosszabb ideig lesz világos, egyre hosszabbak a nappalok. A nap is érezhetően többet süt, így nappal előfordulhat, hogy már akár már egy széldzseki, vagy vastagabb pulóver is elég.

Cipruson márciusban és áprilisban a hőmérséklet tovább növekszik, a klasszikus kirándulóidő ilyenkor köszönt be Ciprusra. Városlátogatásokra, kirándulásokra előszeretettel érkeznek ilyentájt Európa számos országából a látogatók, Páfosz és Larnaka nemzetközi repülőterein landolva. Ciprus olyan remek túrázási lehetőségekkel várja a látogatókat, mint az Akamas félsziget ösvényei Páfosz régiójában, a Troodos hegység, vagy épp a Cape Greco nemzeti park környéke. Ilyenkor, tavasszal a legjobb talán a Ciprus legszebb régészeti látnivalóit is felfedezni, amiből rengeteg van: a páfoszi mozaikok, a királysírok, a bizánci templomok, az olyan hatalmas ásatási területek, mint Kourion és a hozzá hasonló régészeti emlékek, vagy épp a sziget rengeteg érdekes múzeumának meglátogatása csak néhány a rengeteg szabadidős lehetőség közül Cipruson.

A tavasz Cipruson, a március április május időjárása

A ciprusi strandok tavasszal, márciusban még kihaltak, nagyobb számban áprilisban próbálkoznak meg néhányan a fürdéssel Agia Napa és Protaras környékének legsekélyebb tengerparti részein. Érdemes tudni, hogy a tenger gyakran még itt is hűvös, hideg, hosszabb pancsolásokra inkább csak akkor alkalmas, ha az aktuális időjárás előtte hetekig napos és száraz. Páfosz (Paphos) környékén a tenger tavasszal, márciusban és áprilisban hideg, mivel a nyugati oldal jobban ki van téve a nyílt tenger hűvös áramlatainak, és az a rész legtöbbször inkább csak májustól kezd fürdésre alkalmassá válni.

Május végére a folyamatosan ritkuló csapadék megszűnik, a tengerpartokon pedig beindul a nagyüzem: már nem csak a keleti sekély részeken, de a sziget egyre több strandján válik kellemesebbé a Földközi-tenger hőmérséklete. Ebben az időszakban már több napon át tartó forróság is beköszönthet, és az esetleges leégést megelőzendő már célszerű odafigyelni a napozás időtartamára is. Az olyan híres ciprusi nyaralócentrumokban, mint amilyen Agia Napa vagy Protaras, elkezd élénkebben is pezsegni az élet, kinyitnak az üzletek, és egyre több a vendég a szállodákban és apartmanokban.

Tavaszi városnézéshez szállásokat Cipruson ide kattintva találunk a sziget településein!

Ciprus városnézés tavasszal szállás

Június, július, augusztus, szeptember hónapok Cipruson

Cipruson a júniustól szeptember közepéig tartó főszezon szinte teljesen csapadékmentes: a nyaralók felhőtlenül élvezhetik a napsütést, a hosszan tartó nappalokat, a kellemesen meleg hőmérsékletű éjszakákat. A nap ebben az időszakban tűz a legerősebben, így a strandokon a nap elleni védelemről, illetve a folyadék utánpótlásról célszerű gondoskodni. A tenger hőmérséklete augusztusban a legmelegebb, a víz a lassan mélyülő, sekélyebb szakaszokon akár 27 fokos is lehet. Mivel augusztusban Cipruson nappal akár 36 C fokra is felmehet a hőmérséklet, éjszakánként már egy póló, vagy ing is maximálisan elegendőnek bizonyulhat. A sziget déli részén, a nyugati Páfosztól a keleti Agia Napáig és Protarasig a strandolásé a főszerep, szinte teljesen megtelnek a nyaralóvárosok szálláshelyei, a sétálóutcákon esténként hatalmas a nyüzsgés, az éjszakai élet pedig Európa egyik legpezsgőbb helyszínévé válik.

Ciprus időjárás júniusban júliusban augusztusban és a nyári hónapokban

Az esők elmaradása miatt a zöld növényzet júniustól fokozatosan besárgul Cipruson, a sziget emiatt egyre kopárabbnak tűnik. A tenger közelségéből adódó páratartalom csupán ahhoz elegendő, hogy a part menti szakaszok növényei ne száradjanak ki teljesen, a távolabbi tájak gyakran emiatt igencsak kopárnak látszanak.

A forró nappalok még szeptemberben is kitartanak, ám ekkor már lassan elkezd csökkeni a hőmérséklet, és néha egy-egy esős napot is kifoghatunk. Éjszakánként elkélhet egy pulóver már, mivel leginkább az estéken érezni az ősz közeledtét. Mivel a tenger még egészen október közepéig fürdésre alkalmas – leginkább Ciprus keleti oldalán, Agia Napa térségében – az északabbra fekvő európai országokból még javában érkeznek ekkor is nyaralni az emberek.

Ciprus nyaralás tengerparton egyénileg szállások

A szeptember általában mind Páfosz, mind Larnaka, Agia Napa és Protaras térségében kellemes, nyárias utószezonnal bír, de ilyenkor még Limassol térségébe is érkeznek nyaralók.

Milyen az őszi időjárás Cipruson? (október, november)

Cipruson még októberben vagy novemberben is könnyűszerrel kifoghatunk jó időt – az ősz abban mutatkozik meg, hogy egyre gyakrabban borul be az ég, és esős napok gyakrabban előfordulhatnak. Aki strandolni érkezik Ciprusra, októberben még kifoghat kellemes utószezoni hetet, viszont ilyenkor érdemes a sziget keleti részét megcélozni, mert az ottani sekélyebb öblökben marad legtovább meleg a víz, elsősorban Agia Napa térségében.

November Ciprus időjárásában már a tél közeledtét jelzi, ám még ekkor sem ritka a 25 fokos nappali hőmérséklet és a tiszta égbolt. A nappalok ebben az évszakban már rövidek, az éjszakák pedig hűvösebbek, a hőmérséklet esténként ilyenkor akár 10-15 fokig is lemehet. A tenger hőmérséklete Ciprus körül a legtöbb helyen már szintén hűvös, több helyen is 20 fok alá süllyed, de a merészebbek még néhány sekélyebb ciprusi strandon ilyenkor is belemerészkednek. Akinek egy kis szerencséje van az aktuális időjárással, november közepéig kifoghat strandolásra is alkalmas időt.

Az időjárás Cipruson szeptemberben októberben és novemberben, a tenger hőmérséklete ősszel

Decemberben beköszönt a ciprusi tél: még ilyenkor is könnyen előfordulhat, hogy a karácsonyi ünnepek alatt napközben egy pulóver is elegendő! A tenger vize Ciprus körül azonban ekkorra mindenhol lehűl, és a fürdés ebben az időszakban már nem opció a helyieknek sem.

Ciprusra Magyarországról is folyamatosan érkeznek nyaralójáratok. Ciprus nagy előnye sok más mediterrán úticéllal szemben, hogy a sziget fapados repülőgépekkel (pl. Wizz, Ryan) egyéni szervezésben rendkívül könnyen elérhető szinte egész évben, és rengeteg ajánlott szállás közül választhatnak az utazók.

Agia Napa szállásai

Agia Napa szállásai Cipruson

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz klikkeljünk ide!

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Larnaka szállásaihoz kattintsunk ide!

Páfosz szállásai

Páfosz (Paphos) szállodák, apartmanok Cipruson

Páfosz foglalható szállodáihoz, apartmanjaihoz ide kattintsunk…

Protaras szállásai

Protaras szállodák

Protaras szállásai ezen a linken át érhetőek el!

Ciprus időjárás előrejelzés, hőmérsékleti statisztikák

Ciprus hőmérsékleti és időjárási statisztika | Cyprus weather
Időjárás Cipruson

Kellemes nyaralást, remek időtöltést kívánunk Cipruson 2024-ben!

cipruson.hu

Scroll to Top