Ciprus időjárása

Ciprus időjárás

Ciprus időjárás 2022 (Cyprus weather)

A Ciprusra utazók a szigetet rendkívül kellemes klímája miatt előszeretettel választják. A szinte egész éven átívelő, rengeteg napsütés miatt a tenger felhőtlen élvezete, a hegyekben túrázás, a történelmi városok látogatása elsőrendű időtöltés. A legtöbb, Földközi-tengerben elterülő szigettel ellentétben Ciprus több strandján már tavasszal beindul az élet: a sziget keleti oldalának sekélyebb részein már áprilisban is bátran fürdenek!  

Ciprus időjárás és éghajlat. Ciprus időjárási statisztikák.

A legtöbb nyaraló a strandolásra helyezi a hangsúlyt, így tavasztől őszig érkezik a szigetországba, ám a kora tavaszi, vagy éppen késő őszi hónapok is kiválóak lehetnek kisebb-nagyobb kirándulásokra. A nap ilyenkor már nem süt olyan intenzíven, ereje a nyári hónapokhoz képest kevéssé érződik, ám ez akár kifejezetten jól is jöhet a Ciprust felfedezni vágyóknak. Egy néhány napos városlátogatás Páfosz vagy Larnaka városaiban ideális ebben az időszakban.

A tél igen enyhe a szigeten: a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá, még a hidegebbnek számító napokon is 5-6 fok a hőmérséklet. Ez alól egyedül a Ciprus belsejében emelkedő Troodos hegység a kivétel, ám kemény fagyok még ekkor sincsenek, csupán alig néhány fokkal süllyedhet 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A legtöbb csapadék is ilyenkor, a hegyekben esik, a hidegebb napokon akár hó is hullhat. A part közeléből sok ciprusi indul ilyenkor a magaslatokra síelni: élvezik hogy szigetükön nem csupán tengerben fürdésre, de téli sportokra is lehetőség van.

A téli hónapokban a sziget nagy része kivirágzik: a csapadék hatására bezöldül az ország, nyílnak a virágok, és ez az állapot egészen májusig, a forróság beköszöntéig eltart.

Ciprus tavasszal

A tavasz viszonylag korán, már a februári hónapokban beköszönt Ciprusra. Bár a csapadékos időszak még javában tart, egyre hosszabb ideig lesz világos, egyre hosszabbak a nappalok. A nap is érezhetően többet süt, így nappal már akár már egy széldzseki, vagy vastagabb pulóver is elég.

Márciusban és áprilisban a hőmérséklet tovább növekszik, a klasszikus kirándulóidő ilyenkor köszönt be Ciprusra. Városlátogatásokra, kirándulásokra előszeretettel érkeznek ilyentájt Európa számos országából a látogatók, Páfosz és Larnaka nemzetközi repülőterein landolva. Ciprus olyan remek túrázási lehetőségekkel várja a látogatókat, mint az Akamas félsziget ösvényei Páfosz régiójában, a Troodos hegység, vagy épp a Cape Greco nemzeti park környéke. Ilyenkor, tavasszal a legjobb talán a Ciprus legszebb régészeti látnivalóit is felfedezni, amiből rengeteg van: a páfoszi mozaikok, a királysírok, a bizánci templomok, az olyan hatalmas ásatási területek, mint Kourion és a hozzá hasonló régészeti emlékek, vagy épp a sziget rengeteg érdekes múzeumának meglátogatása csak néhány a rengeteg szabadidős lehetőség közül Cipruson.

A tavasz Cipruson, a március április május időjárása

Május végére a folyamatosan ritkuló csapadék megszűnik, a tengerpartokon pedig beindul a nagyüzem: már nem csak a keleti sekély részeken, de a sziget egyre több strandján válik kellemesebbé a Földközi-tenger hőmérséklete. Ebben az időszakban már több napon át tartó forróság is beköszönthet, és az esetleges leégést megelőzendő már célszerű odafigyelni a napozás időtartamára is. Az olyan híres ciprusi nyaralócentrumokban, mint amilyen Agia Napa vagy Protaras, elkezd pezsegni az élet, kinyitnak az üzletek, és egyre több a vendég a szállodákban és apartmanokban.

A nyári időjárás Cipruson

Cipruson a júniustól augusztusig tartó főszezon szinte teljesen csapadékmentes: a nyaralók felhőtlenül élvezhetik a napsütést, a hosszan tartó nappalokat, a kellemesen meleg hőmérsékletű éjszakákat. A nap ebben az időszakban tűz a legerősebben, így a strandokon a nap elleni védelemről, illetve a folyadék utánpótlásról célszerű gondoskodni. A tenger hőmérséklete augusztusban a legmelegebb, a víz a lassan mélyülő, sekélyebb szakaszokon akár 27 fokos is lehet. Mivel augusztusban Cipruson nappal akár 36 C fokra is felmehet a hőmérséklet, éjszakánként már egy póló, vagy ing is maximálisan elegendőnek bizonyulhat. A sziget déli részén, a nyugati Páfosztól a keleti Agia Napáig és Protarasig a strandolásé a főszerep, szinte teljesen megtelnek a nyaralóvárosok szálláshelyei, a sétálóutcákon esténként hatalmas a nyüzsgés, az éjszakai élet pedig Európa egyik legpezsgőbb helyszínévé válik.

Ciprus időjárás júniusban júliusban augusztusban és a nyári hónapokban

Az esők elmaradása miatt a zöld növényzet fokozatosan besárgul, a sziget emiatt egyre kopárabbnak tűnik. A tenger közelségéből adódó páratartalom csupán ahhoz elegendő, hogy a part menti szakaszok növényei ne száradjanak ki teljesen.

Az őszi hónapok a szigeten

A forró nappalok még szeptemberben is kitartanak, ám ekkor már lassan elkezd csökkeni a hőmérséklet, és néha egy-egy esős napot is kifoghatunk. Éjszakánként elkél egy pulóver már, mivel leginkább az estéken érezni az ősz közeledtét. Mivel a tenger még egészen október közepéig fürdésre alkalmas – leginkább Ciprus keleti oldalán, Agia Napa térségében – az északabbra fekvő európai országokból még javában érkeznek ekkor is nyaralni az emberek.

Cipruson még októberben vagy novemberben is könnyű szerrel kifoghatunk jó időt – az ősz abban mutatkozik meg, hogy egyre gyakrabban borul be az ég, és esős napok gyakrabban előfordulhatnak. November már a ciprusi tél közeledtét jelzi, ám még ekkor sem ritka a 25 fokos nappali hőmérséklet és a tiszta égbolt. A nappalok ebben az évszakban már rövidek, az éjszakák pedig hűvösek. A tenger hőmérséklete a legtöbb helyen már hűvös, a merészebbek még néhány sekélyebb ciprusi strandon ilyenkor is belemerészkednek.

Az időjárás Cipruson szeptemberben októberben és novemberben, a tenger hőmérséklete ősszel

Decemberben beköszönt a ciprusi tél: még ilyenkor is könnyen előfordulhat, hogy a karácsonyi ünnepek alatt napközben egy pulóver is elegendő! A tenger vize Ciprus körül azonban ekkorra mindenhol lehűl, és a fürdés ebben az időszakban már nem opció a helyieknek sem.

Ciprusra Magyarországról is folyamatosan érkeznek nyaralójáratok. Ciprus nagy előnye sok más mediterrán úticéllal szemben, hogy a sziget fapados repülőgépekkel (pl. Wizz) egyéni szervezésben rendkívül könnyen elérhető szinte egész évben, és rengeteg ajánlott szállás közül választhatnak az utazók.

Hogy Ciprus szigetére városnézéshez vagy klasszikus tengerparti nyaraláshoz milyen utasbiztosítás kötését javasoljuk 2022-ben és miért, azt itt olvashatod el, kalkulálhatod ki, sőt meg is kötheted, katt!

A Cipruson nyaralók által ajánlott, jó visszajelzést kapott szállások 2022-es listája:

A legjobb szállodák és apartmanok listája Larnakában…

Az ajánlott, legjobb értékelésű szállások listája Ayia Napában…

Páfoszi szállások a sziget nyugati részének felfedezéséhez…

Ciprus időjárási és hőmérsékleti statisztikák:

Ciprus hőmérsékleti és időjárási statisztika | Cyprus weather
Időjárás Cipruson

Kellemes nyaralást Cipruson!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu