Ciprus időjárása

Ciprus időjárás

Ciprus időjárás (Cyprus weather)

A Ciprusra utazók a szigetet rendkívül kellemes klímája miatt előszeretettel választják. A szinte egész éven átívelő, rengeteg napsütés miatt a tenger felhőtlen élvezete, a hegyekben túrázás, a történelmi városok látogatása elsőrendű időtöltés. A legtöbb, Földközi-tengerben elterülő szigettel ellentétben Ciprus több strandján már tavasszal beindul az élet: a sziget keleti oldalának sekélyebb részein már áprilisban is bátran fürdenek!  

Ciprus időjárás és éghajlat. Ciprus időjárási statisztikák.

A legtöbb nyaraló a strandolásra helyezi a hangsúlyt, így tavasztől őszig érkezik a szigetországba, ám a kora tavaszi, vagy éppen késő őszi hónapok is kiválóak lehetnek kisebb-nagyobb kirándulásokra. A nap ilyenkor már nem süt olyan intenzíven, ereje a nyári hónapokhoz képest kevéssé érződik, ám ez akár kifejezetten jól is jöhet a Ciprust felfedezni vágyóknak. Egy néhány napos városlátogatás Páfosz vagy Larnaka városaiban ideális ebben az időszakban.

A tél igen enyhe a szigeten: a hőmérséklet szinte sosem süllyed fagypont alá, még a hidegebbnek számító napokon is 5-6 fok a hőmérséklet. Ez alól egyedül a Ciprus belsejében emelkedő Troodos hegység a kivétel, ám kemény fagyok még ekkor sincsenek, csupán alig néhány fokkal süllyedhet 0 fok alá a hőmérő higanyszála. A legtöbb csapadék is ilyenkor, a hegyekben esik, a hidegebb napokon akár hó is hullhat. A part közeléből sok ciprusi indul ilyenkor a magaslatokra síelni: élvezik hogy szigetükön nem csupán tengerben fürdésre, de téli sportokra is lehetőség van.

A téli hónapokban a sziget nagy része kivirágzik: a csapadék hatására bezöldül az ország, nyílnak a virágok, és ez az állapot egészen májusig, a forróság beköszöntéig eltart.

Ciprus tavasszal

A tavasz viszonylag korán, már a februári hónapokban beköszönt Ciprusra. Bár a csapadékos időszak még javában tart, egyre hosszabb ideig lesz világos, egyre hosszabbak a nappalok. A nap is érezhetően többet süt, így nappal már akár már egy széldzseki, vagy vastagabb pulóver is elég.

Márciusban és áprilisban a hőmérséklet tovább növekszik, a klasszikus kirándulóidő ilyenkor köszönt be Ciprusra. Városlátogatásokra, kirándulásokra előszeretettel érkeznek ilyentájt Európa számos országából a látogatók, Páfosz és Larnaka nemzetközi repülőterein landolva. Ciprus olyan remek túrázási lehetőségekkel várja a látogatókat, mint az Akamas félsziget ösvényei Páfosz régiójában, a Troodos hegység, vagy épp a Cape Greco nemzeti park környéke. Ilyenkor, tavasszal a legjobb talán a Ciprus legszebb régészeti látnivalóit is felfedezni, amiből rengeteg van: a páfoszi mozaikok, a királysírok, a bizánci templomok, az olyan hatalmas ásatási területek, mint Kourion és a hozzá hasonló régészeti emlékek, vagy épp a sziget rengeteg érdekes múzeumának meglátogatása csak néhány a rengeteg szabadidős lehetőség közül Cipruson.

A tavasz Cipruson, a március április május időjárása

Május végére a folyamatosan ritkuló csapadék megszűnik, a tengerpartokon pedig beindul a nagyüzem: már nem csak a keleti sekély részeken, de a sziget egyre több strandján válik kellemesebbé a Földközi-tenger hőmérséklete. Ebben az időszakban már több napon át tartó forróság is beköszönthet, és az esetleges leégést megelőzendő már célszerű odafigyelni a napozás időtartamára is. Az olyan híres ciprusi nyaralócentrumokban, mint amilyen Agia Napa vagy Protaras, elkezd pezsegni az élet, kinyitnak az üzletek, és egyre több a vendég a szállodákban és apartmanokban.

A nyári időjárás Cipruson

Cipruson a júniustól augusztusig tartó főszezon szinte teljesen csapadékmentes: a nyaralók felhőtlenül élvezhetik a napsütést, a hosszan tartó nappalokat, a kellemesen meleg hőmérsékletű éjszakákat. A nap ebben az időszakban tűz a legerősebben, így a strandokon a nap elleni védelemről, illetve a folyadék utánpótlásról célszerű gondoskodni. A tenger hőmérséklete augusztusban a legmelegebb, a víz a lassan mélyülő, sekélyebb szakaszokon akár 27 fokos is lehet. Mivel augusztusban Cipruson nappal akár 36 C fokra is felmehet a hőmérséklet, éjszakánként már egy póló, vagy ing is maximálisan elegendőnek bizonyulhat. A sziget déli részén, a nyugati Páfosztól a keleti Agia Napáig és Protarasig a strandolásé a főszerep, szinte teljesen megtelnek a nyaralóvárosok szálláshelyei, a sétálóutcákon esténként hatalmas a nyüzsgés, az éjszakai élet pedig Európa egyik legpezsgőbb helyszínévé válik.

Ciprus időjárás júniusban júliusban augusztusban és a nyári hónapokban

Az esők elmaradása miatt a zöld növényzet fokozatosan besárgul, a sziget emiatt egyre kopárabbnak tűnik. A tenger közelségéből adódó páratartalom csupán ahhoz elegendő, hogy a part menti szakaszok növényei ne száradjanak ki teljesen.

Az őszi hónapok a szigeten

A forró nappalok még szeptemberben is kitartanak, ám ekkor már lassan elkezd csökkeni a hőmérséklet, és néha egy-egy esős napot is kifoghatunk. Éjszakánként elkél egy pulóver már, mivel leginkább az estéken érezni az ősz közeledtét. Mivel a tenger még egészen október közepéig fürdésre alkalmas – leginkább Ciprus keleti oldalán, Agia Napa térségében – az északabbra fekvő európai országokból még javában érkeznek ekkor is nyaralni az emberek.

Cipruson még októberben vagy novemberben is könnyű szerrel kifoghatunk jó időt – az ősz abban mutatkozik meg, hogy egyre gyakrabban borul be az ég, és esős napok gyakrabban előfordulhatnak. November már a ciprusi tél közeledtét jelzi, ám még ekkor sem ritka a 25 fokos nappali hőmérséklet és a tiszta égbolt. A nappalok ebben az évszakban már rövidek, az éjszakák pedig hűvösek. A tenger hőmérséklete a legtöbb helyen már hűvös, a merészebbek még néhány sekélyebb ciprusi strandon ilyenkor is belemerészkednek.

Az időjárás Cipruson szeptemberben októberben és novemberben, a tenger hőmérséklete ősszel

Decemberben beköszönt a ciprusi tél: még ilyenkor is könnyen előfordulhat, hogy a karácsonyi ünnepek alatt napközben egy pulóver is elegendő! A tenger vize Ciprus körül azonban ekkorra mindenhol lehűl, és a fürdés ebben az időszakban már nem opció a helyieknek sem.

Ciprusra Magyarországról is folyamatosan érkeznek nyaralójáratok. Ciprus nagy előnye sok más mediterrán úticéllal szemben, hogy a sziget fapados repülőgépekkel (pl. Wizz) egyéni szervezésben rendkívül könnyen elérhető szinte egész évben, és rengeteg ajánlott szállás közül választhatnak az utazók.

A Cipruson nyaralók által ajánlott, jó visszajelzést kapott szállások listája:

A legjobb szállodák és apartmanok listája Larnakában…

Az ajánlott, legjobb értékelésű szállások listája Ayia Napában…

Páfoszi szállások a sziget nyugati részének felfedezéséhez…

Ciprus időjárási és hőmérsékleti statisztikák:

Ciprus hőmérsékleti és időjárási statisztika | Cyprus weather

Időjárás Cipruson

Kellemes nyaralást Cipruson!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu