Limassoli lovagvár

Limassoli lovagvár

Így is ismerheted: Limassol Castle – Cyprus Medieval Museum, Κάστρο Λεμεσού – Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου

Oroszlánszívű Richárd esküvőjének helyszínén, Limassol központi részén ma lovagvár magasodik, amit az évszázadok során többször is átépítettek. Limassol középkori eredetű vára középkori múzeumként is működik, így a történelem iránt érdeklődők számára Ciprus egyik érdekes látnivalója Páfosz és Larnaka között szinte félúton.

Limassoli lovagvár, kastély

Limassoli vár, ciprus egyik középkori múzeuma

A vár Ciprus egyik legnagyobb városának, Limassolnak fontos látnivalója, mely valódi lovagkori múltja van. A legendás angol király, Oroszlánszívű Richárd 1191-ben, Limassolban azon a helyen vette feleségül jegyesét, Berengáriát, ahol később a vár is felépült. Bár magáról az építkezésekről szóló legrégebbi írásos dokumentum 1228-ból származik, ám az erőd az utalások szerint bő 30 évvel korábban, 1193-ban épülhetett – alig két évvel a királyi esküvő után.

Limassol várának (Limassol Castle) falai sokáig ellenálltak a hódítóknak, azonban 1373-ban, amikor a háborúskodások során Limassol városát felgyújtották, az erődben is komoly károk keletkeztek. Bár a várat hamarosan felújították, a következő évszázadokban bekövetkező földrengések újabb csapást jelentettek. Az erődítményt a megjelenő velencei hódítók részlegesen ismét kijavították, ám amikor a törökök 1538-ban elfoglalták a várost, megpróbálták lerombolni azt – ezzel szerették volna elejét venni, hogy az Oszmán Birodalom hosszú időre bevegye magát a várba, és erős hadiállást építsen ki ott.

Ciprus 1590-re befejeződő megszállásakor a törökök megerősítették a várat, és további épületeket építettek hozzá. A jelenleg is látható, bunkerszerű formáját ekkor nyerhette el, bár mára már csak belső vár, illetve az udvar egy része maradt meg.

Limassol látnivalója, a lovagvár

A helyenként két méteres vastagságot is elérő falak igen biztonságos építményt jelentettek: a környék legfontosabb erődítménye volt a közelben található Kolossi vár (Kolossi Castle, Κάστρο Κολοσσίου) mellett, mely ma szintén Ciprus érdekes látnivalói közé tartozik.

Jelenleg Limassol várának falain belül középkori múzeum működik, mely 1987 óta mutatja be folyosóin és termeiben a kor fegyvereit, tárgyait. A középkori múzeumban megtekinthetjük a középkori lovagi páncélokat, a korabeli fegyverzetet, sőt a 18 – 19 század közötti maroklőfegyverekből is igazi ritkaságokat láthatunk. A lovagok kora mellett a kiállítás a török korszak emlékeit is bemutatja, sírfeliratokkal, kőbe faragott díszítésekkel, használati tárgyakkal.

Limassoli vár, Ciprus

A limassoli vár udvarán

Limassol vára, ahol Oroszlánszívű Richárd esküvője zajlott

Limassol lovagvár információk (Limassol Castle – Cyprus Medieval Museum)

Limassol vára (Limassol Castle – Cyprus Medieval Museum, Κάστρο Λεμεσού – Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου) a város régi kikötőjének közelében, attól mindössze 500 méterre fekszik a belvárosban fekszik. Ezen a részen rengeteg egyirányú utca található gyakran nagy forgalommal és sok autóval, de fizetős parkolókat is találhatunk a környéken.

Ez a rész Limassol óvárosa, ahol Limassol kisebb mecsetje (Mosque Limassol), a Nagymecset (Great Mosque, Μεγάλο Τζαμί Λεμεσού), a tágas Syntagma tér (Πλατεία Συντάγματος), és a Molos (Μώλος), Limassol tengerparti, pálmafás promenádja is található.

Limassol óvárosa (Limassol old town) a legfestőibb része a városnak, ahol a sikátorszerű utcákon rengeteg hangulatos kávézó, étterem, bár és üzlet található. A pálmafás Molos sétány keleti végétől nem messze Limassol kis méretű állatkertjét ismerhetjük meg.

  • Limassol lovagárának koordinátái: 34.672508, 33.041754, Ankara 73, Limassol 3042, Cyprus
  • Belépő díj: kb. 5 Euro
  • Nyitva tartás: 8:00 – 17:00

Ha szállást keresünk Limassolban Cipruson, kifejezetten sok szálloda és apartman áll rendelkezésre, melyeket az alábbi linkre kattintva tekinthetjük meg és foglalhatunk le egyszerűen városlátogatásunkhoz vagy nyaralásunkhoz.

Limassol szállásai

Limassol szállásai, Ciprus

Limassol szállodái és apartmanjai városnézéshez és nyaraláshoz

cipruson.hu

Scroll to Top