Limassoli lovagvár

Limassoli lovagvár

Limassoli lovagvár

(Limassos castle, Lemesos medieval castle)

Oroszlánszívű Richárd esküvőjének helyszínén, Limassol központi részén ma lovagvár magasodik, amit az évszázadok során többször is átépítettek.

Limassoli lovagvár, kastély

Ciprus egyik legnagyobb városa, Limassol egyik legjobb látnivalójának valódi lovagkori múltja van. A legendás angol király, Oroszlánszívű Richárd 1191-ben, Limassolban azon a helyen vette feleségül jegyesét, Berengáriát, ahol később a vár is felépült. Bár magáról az építkezésekről szóló legrégebbi írásos dokumentum 1228-ból származik, ám az erőd az utalások szerint bő 30 évvel korábban, 1193-ban épülhetett – két évvel a királyi esküvő után.

A vastag falak sokáig ellenálltak a hódítóknak, azonban 1373-ban, amikor a háborúskodások során Limassol városát felgyújtották, az erődben is komoly károk keletkeztek. Bár a várat hamarosan felújították, a következő évszázadokban bekövetkező földrengések újabb csapást jelentettek. Az erődítményt a megjelenő velencei hódítók részlegesen ismét kijavították, ám amikor a törökök 1538-ban elfoglalták a várost, megpróbálták lerombolni azt – ezzel szerették volna elejét venni, hogy az Oszmán Birodalom hosszú időre bevegye magát a várba, és erős hadiállást építsen ki ott. Ciprus 1590-re befejeződő megszállásakor a törökök megerősítették a várat, és további épületeket építettek hozzá. A jelenleg is látható, bunkerszerű formáját ekkor nyerhette el, bár mára már csak belső vár, illetve az udvar egy része maradt meg.

Limassol látnivalója, a lovagvár

A két méteres vastagságot is elérő falak igen biztonságos építményt jelentettek: a környék legfontosabb erődítménye volt a közelben található Kolossi vár mellett, mely ma szintén érdekes ciprusi látnivaló.

Jelenleg az épület falain belül középkori múzeum működik, mely 1987 óta mutatja be folyosóin és termeiben a kor fegyvereit, tárgyait.

Limassoli vár, Ciprus

A limassoli vár udvarán

Limassol vára, ahol Oroszlánszívű Richárd esküvője zajlott

Limassol lovagvárának koordinátái: 34.672508, 33.041754

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu