Protaras

Protaras Ciprus

Protaras

Ciprus keleti részének kedvelt nyaralóvárosa nyaranta rendszeresen megtelik pezsgő élettel, ugyanis a sziget legjobb strandjai közül meglehetősen sok terül el a közelben. A ciprusi Protaras településre utazók a tengerpart felhőtlen élvezete mellett számos nívós étteremben, bárban, szórakozóhelyen is eltölthetik szabadidejüket, vagy könnyűszerrel felfedezhetik a közeli Greko-fokot, kirándulhatnak Ayia Napába, vagy akár Ciprus egyik legnagyobb városába, Larnakába is.

Protaras, Ciprus

Protaras a sziget egyik legnépszerűbb nyaralási helyszíne, sok Ciprusra utazó nyaraló a sziget keleti oldalán Agia Napa és Protaras között dönti el, hogy hol legyen a pihenés napjainak helyszíne.

Ciprus szállások vélemények

Nyaralási információk Protarasról

Ciprus szigetén Protaras a leginkább nyaralókra szakosodott település Agia Napa mellett: ez elsősorban abban merül ki, hogy ez a két település a nyári hónapokban élénkül meg jelentősen, szinte teljesen a nyaralók ezreitől függve. Ugyanebben a régióban Larnaka, vagy Ciprus nyugati oldalán Páfosz szinte egész évben pezseg. Protaras tengerpartjának hatalmas szállodái és nyaralókomplexumai a hidegebb hónapokra bezárnak, a legtöbb ilyenkor nem fogad vendégeket, és ezzel a ciprusi város élete is csak takaréklángon lobog. Sok turizmusban dolgozó ciprusi ilyenkor a közeli Paralimni városban él, mely egy negyvenezer fős lakosú kisváros, Protarastól alig 10 kilométerre északnyugatra. Paralimni ugyan nyaralási szempontból kevésbé van a köztudatban Cipruson, ám mivel a város nem a tengerparton, hanem a víztől néhány kilométerre fekszik, sokan Protarast egyszerűen Paralimni tengeri kijáratának tartják.

Protarasban a tavaszi hónapokban, főként májustól változik meg szinte egy csapásra ismét minden. Megérkezik a személyzet, rendbehozzák a téli időszak alatt elhanyagolt épületeket és növényzetet, kitakarítják a partot, megérkeznek az első vendégek, élettel telnek meg a hotelek, kinyitnak az üzletek, a strandokon pedig megjelennek a napernyők végtelen sorai.

Protaras nyaralás információk Ciprus keleti oldalán

Protaras part menti sétányának egy szelete

Az éjszakai élet Protarasban ugyan valamivel elmarad Ayia Napa európai szinten is rendkívüli nyüzsgésétől, ám a nyári szezonban természetesen itt is több diszkó és zenés bár üzemel. A tavernák és éttermek kínálata legalább olyan széles itt, mint szórakozóhelyeké, gyakran üzemelnek telt házzal.

Protaras tengerparttal párhuzamosan futó főutcáján ajándékboltok sokasága működik, a ciprusi nyaralóváros ezen része esténként igazán nyüzsgő sétálóutcává változik.

Protaras ciprusi nyaralás

Az élet itt is a part közelében zajlik, csakúgy mint Ayia Napában

Protaras strandjai

Protaras strandjai változatosak, kivétel nélkül kiépítettek, vizük tiszta, azonban a legtöbb embert a Fügefa-öböl, vagyis a Fig Tree Bay és folytatása, a Sunrise beach csábítja: világos homokkal borított fövenyük, türkizkék vízük, és vízisport lehetőségek mind strandolásra hívnak.

Protaras egyik fő vonzerejét a látványos tengerpartjai jelentik

A kisvárosnak a leghíresebb partszakaszok mellett, annak északi és déli oldalán látványos sziklás öblök várják a nyaralókat: a legszebb közülük északon a Pernera, a Kalamies és a Vrysoudia beachek. A tengerpart mellett végig hatalmas szállodakomplexumok emelkednek, melyeknek saját úszómedencéi mellett a tenger is pár perc sétával elérhető.

Protaras strandjai és kikötője, Cipruson

Protaras kikötője, a háttérben a Kalamies beach-el a városka északi oldalán

Protaras külső, déli részén látogatható meg a Konnos beach (Konnos bay), melyet szintén feltétlenül érdemes meglátogatnia mindenkinek, aki Ciprus legszebb strandjainak nyomában jár. Nincsenek túl messze Agia Napa híres strandjai sem, melyek közül a Nissi beach lagúnát a legtöbb nyaraló szeretné felkeresni, ám mellette is bőséggel akadnak látványos, szinte fehérbe hajló homokkal rendelkező tengerpartok.

Protaras körül strandokból nincs hiány

Látnivaló – mit érdemes megnézni Protarasban

A ciprusi nyaralóváros környékén kevesebb a történelmi látnivaló mint mondjuk Páfoszban vagy Larnakában, ám annál több a természeti érdekesség. Protarastól alig néhány kilométeres kirándulása Cape Greko, mely Ciprus egyik leghíresebb nemzeti parkja, a legmagasabb pontján kilátóval. A nemzeti parkhoz tartoznak Agia Napa tengeri barlangjai, melyeket Ciprus jelképeivé is váltak az elmúlt években.

Protarasban egy kis tengeri akvárium működik, ahol az üvegfalak mögött a vízfelszín alatti világot mutatják be. Az aprócska akvárum koordináták: 35.045620, 34.018904 (a város északi külvárosi részén)

A városközponttól kb. négy kilométerre, földúton vagy túrázással érhető el egy érdekes sziklatemplom, Agia Saranta, melyek egy sziklaüregbe építettek. Érdekessége, hogy csak az üreg bejárata elé emeltek falat, a beltér gyakorlatilag egy barlang belseje maradt, melyet szent ereklyékkel rendeztek be. Koordináták: 35.004670, 34.036722

Protaras látnivaló, mit érdemes megnézni

A sziklatemplom Protaras mellett

A környék másik látványos temploma a Profitis Ilias templom, melyet egy sziklamagaslatra építettek. A számos lépcsőn megközelíthető templom előkertjéből magára Protarasra is szép kilátás nyílik.
Koordináták: 35.019499, 34.041187

Profitis Ilias

Protarasnak egy aprócska kikötője is van, ahol főként halászbárkák ringatóznak, néhány kirándulóhajó társaságában. A kikötő koordinátái: 35.038078, 34.036010

Protaras rövid történelme

A több mint kétezer éves múlttal rendelkező ciprusi településen több római korból származó maradványt találtak a régészek, ezek ma már múzeumokban tekinthetőek meg. Protaras az ősi időkben elsősorban védett természetes kikötői miatt volt fontos, azonban az évszázadok folyamán lassan elnéptelenedett a környék.

Az 1800-as évektől a környéken élők elkezdték kihasználni a helyi légmozgásokat, több tucat szélmalmot is felépítettek. A szél ereje segített megőrölni a gabonát, könnyebbé tette a megélhetést. Ezekből a régi szélmalmokból mára már sajnos csak mutatóban akad egy-egy, a legtöbbet már lebontották.

Protaras a 80′-as években indult ismét virágzásnak, amikor az utazásszervezők felfedezték a környékben rejlő idegenforgalmi lehetőségeket. Egymás után épültek a szállodák és éttermek, a Ciprusra utazók pedig gyorsan meg is kedvelték a modern nyaralóvároskát. A tengerpartok szépsége, a Protarashoz közeli természeti látnivalók egyaránt hozzájárultak a település népszerűségéhez, így már több ezer kilométeres távolságokból is érkeznek látogatók, többek között Magyarországról is.

Ciprus nyaralás tengerparton egyénileg szállások
Protaras nyaralás, utazás, Ciprus. Protaras tengerpart.

Szellemváros Protaras mellett: Varosha

Varosha, szellemváros Protaras mellett. Famagusta közelében.

A közelben fekszik Ciprus talán leghíresebb ‘szellemvárosa’, Varosha. A település ma az Észak-ciprusi Török Köztársaság területén található, így másik országhoz tartozik, ám nem is ezért érdekes igazán.

Varosha Ciprus egyik legkedveltebb nyaralótelepülése volt az ország 1974-es kettészakadása előtt. Ötcsillagos szállodák, luxuséttermek, nívós apartmanok épültek a városban: a felső tízezer első számú nyaralótelepülése volt. A megszálláskor, a török katonák bevonulásakor Varoshát néhány nap alatt teljesen kiürítették, kordont vontak köré. A védőgyűrűt azóta sem oldották fel, így az épületek közé azóta nem léphetett a katonákon kívül senki.

Varosha, a szellemváros Cipruson

Bár a házak lassan pusztulnak, és a természet lassan átveszik az uralmat, azonban a mai napig látni a napernyőket, napágyakat a homokban, a szebb időket látott város mindennapjainak befagyasztott képét.

Varosha jelenleg is lezárt övezet, a tenger felől azonban rendszeresen látogatják kirándulóhajók, melyek a déli országrészről hozzák ide a nem mindennapi érdekességekre fogékonyabb nyaralókat.

cipruson.hu

Scroll to Top