Protaras

Protaras, Ciprus

Protaras

Kelet-Ciprus nyaralóvárosa nyaranta rendszeresen megtelik élettel, ugyanis a sziget legjobb strandjai a közelben terülnek el. A Protarasra utazók a tengerpart felhőtlen élvezete mellett számos nívós étteremben, bárban, szórakozóhelyen is eltölthetik szabadidejüket, vagy könnyűszerrel felfedezhetik a közeli Greko-fokot, kirándulhatnak Ayia Napába, vagy akár Ciprus egyik legnagyobb városába, Larnakába is.

Protaras, Ciprus

Protaras Ayia Napa mellett Ciprus egyik keleti üdülőbázisa, így a legtöbb szigetre utazó nyaraló elsősorban e két város közül választ.

A több mint kétezer éves múlttal rendelkező településen több római korból származó maradványt találtak a régészek, ezek ma már múzeumokban tekinthetőek meg. Protaras az ősi időkben elsősorban védett természetes kikötői miatt volt fontos, azonban az évszázadok folyamán lassan elnéptelenedett a környék.

Az 1800-as évektől a környéken élők elkezdték kihasználni a helyi légmozgásokat, több tucat szélmalmot is felépítettek. A szél ereje segített megőrölni a gabonát, könnyebbé tette a megélhetést. Ezekből a régi szélmalmokból mára már sajnos csak mutatóban akad egy-egy, a legtöbbet már lebontották.

Protaras virágzásnak a 80′-as években indult ismét, amikor az utazásszervezők felfedezték a környékben rejlő idegenforgalmi lehetőségeket. Egymás után épültek a szállodák és éttermek, a Ciprusra utazók pedig gyorsan meg is kedvelték a modern nyaralóvárost. A tengerpartok szépsége, a Protarashoz közeli természeti látnivalók egyaránt hozzájárultak a település népszerűségéhez, így már több ezer kilométeres távolságokból is érkeznek látogatók.

A klubélet nem olyan élénk, mint a közeli Ayia Napában, ám a nyári szezonban természetesen Protarasban is több diszkó és bár üzemel. A tavernák és éttermek kínálata legalább olyan széles, mint szórakozóhelyeké. A város strandjai változatosak, kivétel nélkül kiépítettek, vizük tiszta, azonban a legtöbb embert a Fügefa-öböl, vagyis a Fig Tree Bay csábítja: világos homokkal borított fövenye, és a türkizkék víz strandolásra hív.

Protaras ajánlott szállodáit és apartmanjait itt találod, ha foglalni szeretnél ide szállást!

 

Protaras nyaralás, utazás, Ciprus. Protaras tengerpart.

Szellemváros Protaras mellett: Varosha

Varosha, szellemváros Protaras mellett. Famagusta közelében.A közelben fekszik Ciprus talán leghíresebb ‘szellemvárosa’, Varosha. A település ma az Észak-Ciprusi Török Köztársaság területén található, így másik országhoz tartozik, ám nem is ezért érdekes igazán.

Varosha Ciprus egyik legkedveltebb nyaralótelepülése volt az ország 1974-es kettészakadása előtt. Ötcsillagos szállodák, luxuséttermek, nívós apartmanok épültek a városban: a felső tízezer első számú nyaralótelepülése volt. A megszálláskor, a török katonák bevonulásakor Varoshát néhány nap alatt teljesen kiürítették, kordont vontak köré. A védőgyűrűt azóta sem oldották fel, így az épületek közé azóta nem léphetett a katonákon kívül senki.

Bár a házak lassan pusztulnak, és a természet lassan átveszik az uralmat, azonban a mai napig látni a napernyőket, napágyakat a homokban, a szebb időket látott város mindennapjainak befagyasztott képét.

Varosha jelenleg is lezárt övezet, a tenger felől azonban rendszeresen látogatják kirándulóhajók, melyek a déli országrészről hozzák ide a nem mindennapi érdekességekre fogékonyabb nyaralókat.