Az ősi Kourion

Kourion, Ciprus

Így is ismerheted még: Ancient Kourion

Ciprus talán legfontosabb régészeti területe, az ősi Kourion (Ancient Kourion) a sziget délnyugati részén található, Limassoltól 17 kilométerre, Páfosztól pedig 55 kilométerre. Kourion ősi városa egykor virágzó római település volt, ahol több mint 500 éven keresztül éltek emberek, és korának fejlett technikáit használva építették fel. Aki Ciprus leglátványosabb történelmi látnivalóira kíváncsi, az az ősi Kourion meglátogatásával sokunk véleménye szerint az elérhető legjobb helyre érkezik, ahol hatalmas területen barangolhatunk ókori emlékek között.

Kourion, Ciprus egyik legjelentősebb történelmi látnivalójának története

Az ősi Kourion (Ancient Kourion) környékére az első telepesek háromezer évvel ezelőtt érkezhettek a régészek szerint. A terület akkoriban meglehetősen termékenynek bizonyult, így az évszázadok folyamán mind a mezőgazdasági, mint a kereskedelmi jelentősége egyre csak erősödött. Kourion a fejlődése során többször is gazdát cserélt: laktak itt görögök, rómaiak, és keresztények is.

Kourion Ciprus legszebb látnivalói közé tartozik

Mindegyik kultúra hozzájárult a városhoz a maga értékeivel, melyeket az épületek növekvő száma, és ezek sokrétű stílusa egyaránt magán viselt. Az ősi Kourion falai között a polgári házak mellett többek között megtalálható volt a tágas piactér (az agóra), melegvízzel ellátott, nyilvános fürdők, ókeresztény bazilika, szökőkutak egész hálózata, melyre a koronát egy több mint 2000 főt befogadni képes amfiteátrum (Κourion Ancient Amphitheater) helyezte fel. Utóbbiban rendszeresen gladiátorjátékokat tartottak, és még külön kiképző épület is tartozott hozzá. Az arénában zajlódó harcoknak állít emléket az ásatási területen több, szépen restaurált mozaik is, melyeket jelenleg hatalmas árnyékolók védenek az időjárástól.

Kourion Ciprus mozaikok

A régészek által feltárt lakóházak, villák padlóinak mozaikjai szintén gyönyörű állapotban maradtak meg, a látogatók emelvényen járhatják körbe és tekinthetik meg őket, sokukhoz magyarázat is olvasható angol nyelven.

Ciprus legszebb mozaikjai

Az egyik híres ciprusi mozaik

A görögök és rómaiak által egyaránt használt, tengerre csodálatos kilátást biztosító színház (Κourion Ancient Amphitheater) még az időszámításunk előtti 2. században épült. Helyreállítását az elmúlt évtizedekben végezték el: ma is aktívan használják, és ugyan ma már gladiátorjátékokat nem, de színielőadásokat és hangversenyeket rendszeresen tartanak benne.

Az ősi Kourion (Ancient Kourion) környékének régészeti jelentőségét először 1873-ban fedezték fel, ám az ásatások csak évtizedekkel később, 1933-ban kezdődtek. Ezek még a mai napig sem fejeződtek be teljesen, a régészek jól láthatóan ma is aktív kutatómunkát végeznek a környéken.

Kourion, Ciprus legszebb látnivalói

A több hektáros, meglehetősen nagy méretű kiállítási területen Kourion látnivalói egymástól kisebb-nagyobb távolságokra terülnek el. A bejáratnál található, ingyenes térképet érdemes használni, mivel részletesen bemutatja az egyes régészeti leletek helyét, és rövid leírásukat. A tájékoztató épületben Kourion makettje is megtekinthető, emellett ajándéktárgyak, könyvet is vásárolhatóak.

Ciprus görög színház, ókori látnivalók

Kourion színháza, 3500 fős befogadóképességgel

Az ősi Kourion közelségében, attól csupán néhány kilométerre nyugatra (a főút mellett tábla is jelzi) egy 400 méter hosszú stadion romjai is megtekinthetőek. Fénykorában itt több mint 6000 néző is élvezhette a falakon belül a sportolók vetélkedését, mivel hét sorban követték egymás felett az ülőhelyek, U alakban. Az i. sz. 2. századtól egészen az i.sz. 5. századig használt Kourion stadionját bárki szabadon látogathatja, belépési díj nincs. A másik híres ókori lelet a közelben Apollo Hylates szentélyének romjai (The Sanctuary of Apollo Hylates), mely szintén megtekintésre érdemes a környéken.

Kourion, Limassol, Ciprus. A sziget egyik legismertebb történelmi látnivalója.

Az ősi Kourion területének látnivalói

 • A színház (Κourion Ancient Amphitheater)
 • A gladiátorok háza (The house of Gladiators Kourion)
 • Achilles háza (House of Achilleus)
 • Eustolios háza (House of Eustolios)
 • A nyilvános fürdő (Kourion Public Baths)
 • Az Agóra
 • A kora keresztény bazilika (Early Christian basilica Kourion)

A nyilvános fürdő maradványai Kourionban

Ciprus egyik legnagyobb kiterjedésű és legjobb történelmi látnivalója, Kourion hatalmas területe a történelmet kedvelők valóságos mekkája

Kourion, Ciprus

Az ősi Kourion információk (Ancient Kourion)

Az ősi Kourion (Ancient Kourion) feltárt maradvanyaihoz a legközelebbi város Limassol 17 kilométerre, ám a Ciprus nyugati oldalán fekvő Páfosz sincs túl messze tőle, bő ötven kilométerre. A sziget keleti oldalán fekvő Larnakától már 80 kilométeres távolsággal, autóval nagyjából egy órás menetidővel érdemes számolni. Kourionhoz fel kell kanyarogjunk egy kis magaslatra, ahol tágas parkoló fogadja az autóval érkezőket. A főépületen átmenve ösvényeken járható be a méretes terület, a színház egyből a főépület mellett van.

 • Az ősi Kourion koordináták: 34.664545, 32.892242
 • Belépő díj: kb. 5 Euro
 • Nyitva tartás április 16-tól szeptember 15-ig: 8:30 – 19:30
 • Nyitva tartás szeptember 16-tól április 15-ig: 8:30 – 17:00

Szállások terén Limassol és Páfosz javasolt Ciprus eme régiójában.

Páfosz szállásai

Páfosz Paphos szálloda, hol érdemes szállást foglalni

Páfosz szállodáihoz, apartmanjaihoz ide kattintsunk ciprusi városnézés vagy nyaralás esetén!

Limassol szállásai

Limassol szállásai, Ciprus

Limassol szállásait itt találjuk, klikk!

cipruson.hu

Scroll to Top