Kourion

Kourion, Ciprus egyik legjelentősebb történelmi látnivalója

(Curion, Kurion, Curium, Ancient Kourion)

Ciprus talán legfontosabb régészeti területe a sziget déli részén, Limassoltól 17 km-re fekszik. Kourion ősi városa egykor virágzó római település volt, több mint 500 éven keresztül éltek itt emberek.

Kourion, Ciprus

A Kourion környékére érkező első telepesek háromezer évvel ezelőtt érkezhettek. A terület termékenynek bizonyult, így az évszázadok folyamán a jelentősége is egyre erősödött. A város a fejlődése során többször is gazdát cserélt: laktak itt görögök, rómaiak, keresztények is.

Kourion Ciprus legszebb látnivalói közé tartozik

Mindegyik kultúra hozzájárult a városhoz a maga értékeivel, melyeket az épületek növekvő száma, és ezek sokrétű stílusa egyaránt magán visel. Kourion falai között a polgári házak mellett többek között megtalálható volt a tágas piactér (agóra), több melegvízzel ellátott, nyilvános fürdő, ókeresztény bazilika, szökőkutak egész hálózata, több mint 2000 főt befogadni képes amfiteátrum. Utóbbiban rendszeresen gladiátorjátékokat tartottak, és külön kiképző épület is tartozott hozzá. Az arénában zajlódó harcoknak állít emléket az ásatási területen több, szépen restaurált mozaik is. 

Kourion Ciprus mozaikok

A régészek által feltárt lakóházak, villák padlóinak mozaikjai szintén gyönyörű állapotban maradtak meg, a látogató emelvényen járhatja körbe és tekintheti meg őket.

Ciprus legszebb mozaikjai

Az egyik híres ciprusi mozaik

A görögök és rómaiak által egyaránt használt, tengerre csodálatos kilátást biztosító színház még az időszámításunk előtti 2. században épült. Helyreállítását az elmúlt évtizedekben végezték el: ma is aktívan használják, rendszeresen tartanak benne színielőadásokat és hangversenyeket.

A környék régészeti jelentőségét először 1873-ban fedezték fel, ám az ásatások csak évtizedekkel később, 1933-ban kezdődtek. Ezek még a mai napig sem fejeződtek be teljesen, a régészek ma is aktív kutatómunkát végeznek a környéken.

Kourion, Ciprus legszebb látnivalói

A több hektáros, meglehetősen nagy méretű kiállítási területen a látnivalók egymástól kisebb-nagyobb távolságokra terülnek el. A bejáratnál található, ingyenes térképet érdemes használni, mivel részletesen bemutatja az egyes régészeti leletek helyét, és rövid leírásukat. A tájékoztató épületben Kourion makettje is megtekinthető, emellett ajándéktárgyak, könyvet is vásárolhatóak.

Ciprus görög színház, ókori látnivalók

Kourion színháza, 3500 fős befogadóképességgel

Kourion közelségében, attól csupán néhány km-re nyugatra (a főút mellett tábla is jelzi) egy 400 méter hosszú stadion romjai is megtekinthetőek. Fénykorában több mint 6000 néző is élvezhette a falakon belül a sportolók vetélkedését, mivel hét sorban követték egymás felett az ülőhelyek, U alakban.

Az i. sz. 2. századtól egészen az i.sz. 5. századig használt Kourion stadionját bárki szabadon látogathatja, belépési díj nincs. A másik híres ókori lelet a közelben Apollo szentélyének romjai, mely szintén megtekintésre érdemes.

Kourion, Limassol, Ciprus. A sziget egyik legismertebb történelmi látnivalója.

Az ősi Kourion területének főbb épületei: 

A színház
A gladiátorok háza
Achilles háza
Eustolios háza
A nyilvános fürdő
Az Agóra

A nyilvános fürdő maradványai Kourionban

Ciprus egyik legnagyobb kiterjedésű és legjobb történelmi látnivalója, Kourion hatalmas területe a történelmet kedvelők valóságos mekkája

Kourion, Ciprus

Az ősi Kourion (Ancient Kourion) feltárt maradvanyaihoz a legközelebbi város Limassol, ám a Ciprus nyugati oldalán fekvő Páfosz sincs túl messze tőle, kb. hatvan kilométerre. A sziget keleti oldalán fekvő Larnakától bő 80 kilométeres távolsággal, autóval nagyjából egy órás menetidővel érdemes számolni.

Kourion koordináták: 34.664545, 32.892242

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu