Afrodité sziklái

Afrodité sziklái, Petra Tou Romiou Ciprus

Afrodité Sziklái

(Petra Tou Romiou, Aphrodite’s Cliffs)

Ciprus délnyugati partvonalán, Páfosz (Paphos) közelében legendás sziklacsoport emelkedik a tengerből: a tenger habjaiból itt emelkedett ki Afrodité, a szerelem és szépség istennője. Az egyik legszebb ciprusi tengerpartot mitológiájának, és természeti szépségének köszönhetően szerelmesek ezrei keresik fel évről-évre.

Afrodité sziklái, Petra Tou Romiou Ciprus

Az évszázadok során a szerelmesek saját mitológiával bővítették a legendát: a hagyomány szerint a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökké együtt maradnak.

Afrodité szikláinak legendája

Afrodité szikláinak az eredeti elnevezése, a Petra Tou Romiou magyar fordítása ‘A római sziklája’ – ugyanis a híres bizánci hős, Digenis Akritas itt állta útját a portyázó szaracénoknak. Emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a part menti hegyekből, és a tengerbe hajította, szétzilálva ezzel a szaracén hódítók haderejét. Egy másik sziklacsoport, mely Afrodité szikláitól néhány száz méterre nyugatra fekszik, nevében szintén ennek állít emléket: azt a ‘Szaracének sziklájának’ hívják.

Afrodité Sziklái, Ciprus legszebb látnivalói

A főként kaviccsal és kisebb-nagyobb kövekkel borított Afrodité szikláinál strandolási lehetőség is van, azonban ritka a hullámoktól mentes, nyugodt tenger. A környező áramlatok miatt érdemes nagyon körültekintően fürdeni, a legtöbben inkább csak a partról csodálják ezt a legendás ciprusi látnivalót. A sziklák mellett közvetlenül a partszakasz nem kiépített, így a nyári forróságban, szélcsendes napokon napernyők használata különösen ajánlott, ha valaki itt szeretne strandolni.

Afrodité Sziklái Cipruson, Páfosz mellett

Afrodité szikláinak megközelítése a part menti főúton viszonylag egyszerű, az egyik leghíresebb ciprusi látnivaló Limassol és Páfosz között helyezkedik el. Páfosztól bő 25 kilométerre, Limassoltól pedig nagyjából 45 kilométerre található – aki Ciprus keleti oldaláról, Larnaka vagy Agia Napa térségéből érkezne, a gyorsforgalmi útról több lehetősége is van lefordulni a part mellett vezető útra.

A sziget leghíresebb szikláinak, és egyben a Ciprus legjobb látnivalói közé tartozó legendás hely közelében táblákkal jelzett parkoló is segíti a nyaralók számára a megállást.

Afrodité sziklái, Ciprus (Petra Tou Romiou)

Afrodité szikláit évről évre ezrek keresik fel Cipruson, mert az elmúlt évtizedekben a szerelem és szépség istennőjének szülőhelye a sziget egyik jelképévé is vált – sokan akár a sziget keleti részéről, nagyobb távolságokból is eljönnek megtekinteni.

Afrodité sziklái, Afrodité születési helye Cipruson
Ciprus tengerpartja, Afrodité szikláinak megközelítése

Ciprus tengerpartja Afrodité sziklái körül

Afrodité szikláinak koordinátái: 34.665441,32.628112

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu