Afrodité sziklái

Afrodité sziklái, Petra Tou Romiou Ciprus (Aphrodite's Rock) Πέτρα του Ρωμιού

Így is ismerheted: Petra tou Romiou (Aphrodite’s Rock), Πέτρα του Ρωμιού

Ciprus délnyugati partvonalán, Páfosz (Paphos) közelében legendás sziklacsoport emelkedik a tengerből: a tenger habjaiból itt emelkedett ki Afrodité, a szerelem és szépség istennője. Az Afrodité sziklái (Petra tou Romiou) néven ismert helyet szépségének és egyediségének köszönhetően szerelmesek ezrei keresik fel évről-évre, ráadásul Páfosztól alig 25 kilométerre fekszik.

Az évszázadok során a szerelmesek saját mitológiával bővítették Afrodité szikláinak legendáját: a hagyomány szerint a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökké együtt maradnak.

Afrodité Sziklái, Ciprus legszebb látnivalói Petra tou Romiou (Aphrodite's Rock), Πέτρα του Ρωμιού

Afrodité szikláinak legendája

Afrodité szikláinak az eredeti elnevezése, a Petra Tou Romiou magyar fordítása ‘A római sziklája’ – ugyanis a híres bizánci hős, Digenis Akritas itt állta útját a portyázó szaracénoknak. Emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a part menti hegyekből, és a tengerbe hajította, szétzilálva ezzel a szaracén hódítók haderejét. Egy másik sziklacsoport, mely Afrodité szikláitól néhány száz méterre nyugatra fekszik, nevében szintén ennek állít emléket: azt a ‘Szaracének sziklájának’ hívják.

Afrodité Sziklái Cipruson, Páfosz mellett

A főként kaviccsal és kisebb-nagyobb kövekkel borított Afrodité szikláinál (Petra tou Romiou, Aphrodite’s Rock, Πέτρα του Ρωμιού) akár strandolási lehetőség is van, azonban érdemes tudni, hogy itt viszonylag ritka a hullámoktól mentes, nyugodt tenger. A környező áramlatok miatt érdemes nagyon körültekintően fürdeni, a legtöbben inkább csak a partról csodálják ezt a legendás ciprusi látnivalót. Afrodité szikláinál a partszakasz nem kiépített, így a nyári forróságban, szélcsendes napokon napernyők használata különösen ajánlott lehet, ha valaki itt szeretne strandolni – a kavicsok közé azonban nem mindig egyszerű beleszúrni azt.

Afrodité sziklái, Afrodité születési helye Cipruson (Petra Tou Romiou)

Afrodité szikláinak megközelítése

Afrodité szikláinak (Petra tou Romiou, Aphrodite’s Rock, Πέτρα του Ρωμιού) megközelítése viszonylag egyszerű, az egyik leghíresebb ciprusi látnivaló Limassol és Páfosz között helyezkedik el. A legendás hely Páfosztól bő 25 kilométerre, Limassoltól pedig nagyjából 45 kilométerre található, közvetlenül mellette fut egy tengerparti út. Aki Ciprus keleti oldaláról, Larnaka vagy Agia Napa térségéből érkezne, a gyorsforgalmi útról több lehetősége is van lefordulni a part mellett vezető útra, de onnan hosszú utazásra számítsunk: Larnakától 110 kilométeres a táv. A gyorsforgalmiról Páfosz felől szintén le kell menjünk a tengerparti útra, de ezt Petra Tou Romiou közlekedési tábla is jelzi.

Afrodité sziklái, Ciprus (Petra Tou Romiou)

A sziget leghíresebb szikláinak számító, a Ciprus legjobb látnivalói közé tartozó legendás hely mellett egy táblákkal jelzett kis parkoló (Petra tou Romiou Car Park) is segíti a nyaralók számára a megállást, mely ingyenes. Afrodité szikláit (Petra tou Romiou, Aphrodite’s Rock, Πέτρα του Ρωμιού) évről évre ezrek keresik fel Cipruson, mert az elmúlt évtizedekben a szerelem és szépség istennőjének szülőhelye a sziget egyik jelképévé is vált – sokan akár a sziget keleti részéről, nagyobb távolságokból is eljönnek megtekinteni.

Ciprus tengerpartja, Afrodité szikláinak megközelítése

Afrodité sziklái információk (Aphrodite’s rock, Petra Tou Romiou)

Ha Ciprus szigetén járunk és ide is ellátogatnánk, Afrodité szikláinak megtekintése belépő díjjal nem jár, a látványosság bármikor meglátogatható. A parkolóból egy kis alagúton kell átgyalogolni az út alatt, és így a part menti út forgalmát a gyalogosok nem zavarják.

  • Afrodité szikláinak koordinátái: 34.665441,32.628112
  • Belépő díj: –
  • Nyitva tartás: 0 – 24

A közelben Páfosz városban érdemes szállást foglalni, mivel a sziget másik oldalán Larnaka viszonylag messze található. Ennek ellenére mivel a sziget két oldalát gyorsforgalmi út is összeköti, még Larnakából is érkeznek látogatók ide.

Páfosz szállásai

Páfosz (Paphos) szállodák, apartmanok Cipruson

Páfosz szállodáihoz, apartmanjaihoz ide kattintsunk…

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Larnaka szállásait itt találjuk…

cipruson.hu

Scroll to Top