Afrodité sziklái

Afrodité sziklái, Petra Tou Romiou Ciprus

Afrodité Sziklái

(Petra Tou Romiou, Aphrodite’s Cliffs)

Ciprus délnyugati partvonalán legendás sziklacsoport emelkedik a tengerből: a tenger habjaiból itt emelkedett ki Afrodité, a szerelem és szépség istennője. A látványos partszakaszt mitológiájának, és természeti szépségének köszönhetően szerelmesek ezrei keresik fel évről-évre.

Afrodité sziklái, Petra Tou Romiou Ciprus

Az évszázadok során a szerelmesek saját mitológiával bővítették a legendát: a hagyomány szerint a párok, akik közösen háromszor körbeússzák a híres sziklát, elnyerik az örök szerelmet, és mindörökké együtt maradnak.

Az eredeti elnevezés, a Petra Tou Romiou magyar fordítása ‘A görög sziklája’ – ugyanis a híres bizánci hős, Digenis Akritas itt állta útját a portyázó szaracénoknak. Emberfeletti erejével leszakított egy hatalmas sziklát a part menti hegyekből, és a tengerbe hajította, szétzilálva ezzel a szaracén hódítók haderejét. Egy másik sziklacsoport, mely Afrodité szikláitól néhány száz méterre nyugatra fekszik, nevében szintén ennek állít emléket: a ‘Szaracének sziklájának’ hívják.

A kaviccsal borított tengerparton strandolási lehetőség is van, azonban ritka a hullámoktól mentes tenger: a környező áramlatok miatt érdemes körültekintően fürdeni. A partszakasz nem kiépített, így a nyári forróságban, szélcsendes napokon napernyők használata különösen ajánlott.

Afrodité Szikláinak megközelítése a part menti főúton egyszerű, táblákkal jelzett parkoló segíti a megállást.

Afrodité sziklái, Ciprus (Petra Tou Romiou)

Afrodité szikláinak koordinátái: 34.665441,32.628112