A páfoszi királysírok

Páfoszi királysírok

Így is ismerheted: Archaeological Site of the Tombs of the Kings, Αρχαιολογικός Χώρος Τάφων των Βασιλέων

A páfoszi királysírok Ciprus leglátványosabb történelmi emlékei közé tartoznak, a sziget nyugati oldalának kiemelt fontosságú látnivalói. A Páfosz (Paphos, Πάφος) város tengerparti részén megtalált régészeti leletek fontosságát bizonyítja, hogy az UNESCO Világörökség részét képezik 1980 óta. A páfoszi királysírok (Archaeological Site of the Tombs of the Kings) meglátogatását akár városnézés, akár hosszabb nyaralás alatt érdemes beütemeznünk ha Ciprus nyugati oldalán lesz a bázisunk, ugyanis kifejezetten egyedi történelmi látnivaló a szigeten, és még a belépő díj sem drága.

Hol találhatóak a királysírok Páfoszban?

A sziklákba faragott királysírok (Archaeological Site of the Tombs of the Kings, Αρχαιολογικός Χώρος Τάφων των Βασιλέων) Páfosz nyugati oldalán, közvetlenül a tengerparton találhatóak, a város Régészeti Parkjától (ahol többek között a híres páfoszi mozaikok is megtekinthetőek), illetve a fő kikötőtől kb. 3 kilométerre. A királysírok előtt az autók és motorok számára parkoló, illetve buszmegálló is található, aki tömegközlekedéssel érkezne.

A főkapun átmenve, a belépődíjat kifizetve mindenki szabadon bejárhatja a viszonylag nagy, a tengerpart mentén 600 méteren át húzódó területet. Mivel könnyen elérhető, a Ciprus legszebb történelmi látnivalói közé tartozó régészeti lelet felkeresése mindenki számára ajánlott, aki Páfoszban nyaral, vagy néhány napos városnézésre érkezik.

A páfoszi királysírok ((Archaeological Site of the Tombs of the Kings)

A Páfoszi királysírok eredete, története

A páfoszi királysírok (Archaeological Site of the Tombs of the Kings, Αρχαιολογικός Χώρος Τάφων των Βασιλέων) első kamráit i. e. 4. századtól kezdve fokozatosan alakították ki a sziklákba vésve, folyamatosan újabb kamrákkal bővítették őket, és több száz éven keresztül használatban voltak.

A páfoszi királysírok nevüktől eltérően nem királyok temetkezési helyei voltak, hanem a régió előkelőségeit, a helytartókat és családtagjaikat helyezték itt végső nyugalomra.

A több száz négyzetméteren elterülő, egymástól kisebb-nagyobb távolságra elhelyezkedő királysírokra több ókori építészeti stílus is jellemző: a mélyen a sziklákba vágott téglalap alakú, földfelszín alatti termektől (az átriumoktól) egészen a felszín sziklafalaiba vágott helyekig.

Páfoszi királysírok, a város legjobb látnivalói ((Archaeological Site of the Tombs of the Kings)

A páfoszi királysírok leglátványosabb tagjai a föld felszíne alatt elhelyezkedőek, melyeket körben dór stílusú oszlopok vesznek körbe, és támasztják meg a fenti boltozatot. Utóbbi esetben a temetkezési helyeket a pinceszint átriumainak falában alakították ki, folyosókat és sziklavájatokat kifaragva.

A páfoszi királysírok 8 nagyobb, egyenként számozott komplexumot alkotnak, melyek közül az utolsót 1977-ben tárták fel a régészek. A helyi lakosok ugyan évszázadok óta tudtak az építményekről (bizonyos időszakokban kőbányaként is használták a környékét), ám az első feltárások csak a 20. század elején kezdődtek, amikor 1915 és 1916 között a Ciprus Múzeum akkori vezetőjének utasítására az első felszín alatti kamrákat kiásták.

A Királysírok Páfosz legjobb látnivalóinak egyike

A sírok belső falán freskók maradványait is megtalálták, ám ezek sajnos az elmúlt kétezer év során annyira megfakultak és lekoptak, hogy már csak helyenként látni az erre utaló jeleket. A páfoszi királysírok közül néhányba akár le is lehet sétálni, van amelyiket fentről lehet megtekinteni, a felszíniek pedig körbejárhatóak.

Ha meglátogatjuk Páfoszt, a város legjobb látnivalói közé tartozó királysírok megtekintését ne hagyjuk ki!

Információk a páfoszi királysírokról

  • A páfoszi királysírok koordinátái: 34.775108, 32.408300 (a körforgalomból parkoló nyílik), Tombs of the Kings Ave 63, Chloraka, Cyprus
  • Térképeken, táblákon: Archaeological Site of the Tombs of the Kings, Αρχαιολογικός Χώρος Τάφων των Βασιλέων
  • Belépő díj: kb. 3 euro
  • Nyitva tartás: 8:30 – 17:00

Ha Páfosz városban tervezünk városnézést vagy nyaralást, a város szállásaihoz egyszerűen csak kattintsunk ide, ahol a szállodákat, apartmanokat, studiókat találjuk. (a link új lapon nyílik)

Páfosz szállásai

Páfosz szállások, apartmanok Ciprus

Tovább a a Páfoszban foglalható szállodákhoz, apartmanokhoz nyaraláshoz és városlátogatáshoz…

Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top