A páfoszi királysírok (Tombs of the Kings, Paphos)

A páfoszi királysírok Ciprus leglátványosabb történelmi emlékei közé tartoznak. A sziget nyugati oldalán, közvetlenül Páfosz tengerpartján megtalált régészeti lelet fontosságát bizonyítja, hogy az UNESCO Világörökség részét képezi 1980 óta.

A páfoszi királysírok Ciprus legszebb látnivalói közé tartoznak

A sziklákba faragott királysírok Páfosz nyugati részén, közvetlenül a tengerparton találhatóak, a város Régészeti Parkjától (ahol többek között a páfoszi mozaikok is megtekinthetőek) kb. 3 kilométerre. A Ciprus legszebb történelmi látnivalói közé tartozó régészeti lelet felkeresése mindenki számára ajánlott, aki Páfoszban nyaral, vagy néhány napos városnézésre érkezik.

A királysírok eredete

A királysírok első kamráit i. e. 4. századtól kezdve fokozatosan alakították ki a sziklákba vésve, folyamatosan újabb kamrákkal bővítették őket, és több száz éven keresztül használatban voltak. A páfoszi királysírok nevüktől eltérően nem királyok temetkezési helyei voltak, hanem a régió előkelőségeit, a helytartókat és családtagjaikat helyezték itt végső nyugalomra.

A több száz négyzetméteren elterülő, egymástól kisebb-nagyobb távolságra elhelyezkedő királysírokra több ókori építészeti stílus is jellemző: a mélyen a sziklákba vágott téglalap alakú, földfelszín alatti termektől (az átriumoktól) egészen a felszín sziklafalaiba vágott helyekig.

A páfoszi királysírok leglátványosabb tagjai a föld felszíne alatt elhelyezkedőek, melyeket körben dór stílusú oszlopok vesznek körbe, és támasztják meg a fenti boltozatot. Utóbbi esetben a temetkezési helyeket a pinceszint átriumainak falában alakították ki, folyosókat és sziklavájatokat kifaragva.

A páfoszi királysírok

Az egyik átrium

A páfoszi királysírok 8 nagyobb, egyenként számozott komplexumot alkotnak, melyek közül az utolsót 1977-ben tárták fel a régészek. A helyi lakosok ugyan évszázadok óta tudtak az építményekről (bizonyos időszakokban kőbányaként is használták a környékét), ám az első feltárások csak a 20. század elején kezdődtek, amikor 1915 és 1916 között a Ciprus Múzeum akkori vezetőjének utasítására az első felszín alatti kamrákat kiásták.

Páfoszi királysírok, a város legjobb látnivalói

A sírok belső falán freskók maradványait is megtalálták, ám ezek sajnos az elmúlt kétezer év során annyira megfakultak és lekoptak, hogy már csak helyenként látni az erre utaló jeleket. A páfoszi királysírok közül néhányba akár le is lehet sétálni, van amelyiket fentről lehet megtekinteni, a felszíniek pedig körbejárhatóak.

A Királysirok Páfosz látnivalóinak egyike

Ha meglátogatod Páfoszt, a város legjobb látnivalói közé tartozó királysírok megtekintését se hagyd ki!

A páfoszi királysírok koordinátái: 34.775108, 32.408300 (a körforgalomból parkoló nyílik)
Belépő: kb. 3 euro

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu