Kition

Kition, Larnaka látnivalók, Ciprus

Így is ismerheted: Ancient Kition, Archaeological Site of Kition, Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου

Ciprus egyik legrégebbi városállama, az i.e. 10. század környékén virágzott Kition (Ancient Kition) a mai Larnaka területén található, és a romjai az egyik legjobb történelmi látnivalónak számítanak a kelet-ciprusi városban.

Kition, Larnaka látnivalók, Ciprus

Az ősi Kition története

Az ókori ciprusi várost, melynek neve a latin Citium szóból származik, az i.e. 13. században alapították. A tárgyi leletek szerint Kition első telepesek görögök voltak, akik a szigetre a réz bányászata miatt érkeztek. A város alapítása után alig 200 – 300 évig virágzott, majd a környék a tenger felől folyamatosan érkező fosztogatók miatt lassan elnéptelenedett.

Az életet a főníciaiak hozták vissza, akik folytatták az abbamaradt építkezéseket, és új falakat is emeltek. Őket a perzsák követték, akiket alig egy évszázadnyi uralkodás után Ptolemaiosz görög uralkodó űzött ki a szigetről.

Ciprus római megszállása i. e. 58-ban következett be, így Kition élére római helytartót neveztek ki. A rómaiak által birtokba vett épületeket i. sz. 320 körül több földrengés is megrázta, és a város nagy része elpusztult. Teljes újjáépítésre ezek után már nem került sor, kisebb helyőrségek maradtak, akik az arabok támadásaitól védték Ciprus délkeleti részét.

A középkorban lassú építkezések során ismét nagyobb teret nyert a város, ami a törökök megjelenése sem lassított igazán. Ők nevezték át a várost Larnacának, ami a 18. századra a térség legnagyobb kikötője lett.

Kition, Larnaka látnivaló Ciprus

Az ősi Kition Larnaka egyik legjelentősebb történelmi látnivalója

Kition több mint kétezer éves épületeinek feltárását 1929-ban kezdeményezték először, ám a főként svéd kutatókból álló régészeti csapatnak sajnálattal kellett tudomásul vennie, hogy az angol telepesek az ősi romokat a környékbeli mocsarak feltöltésére is használták – a leletek egy része már feltárás előtt megsemmisült. Emiatt megnövelték az ásatási területek számát, és végül még egy helyen rábukkantak az ősi város maradványaira: ebből lett Kition (Archaeological Site of Kition, Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου) két feltárási területe, Kathari és Pampoula.

A földből érmék, vázák, szobrok, réz használati tárgyak bukkantak elő, melyek közül többet nem csupán a ciprusi múzeumokban, hanem a párizsi Louvre-ban, illetve Berlin múzeumában is őriznek. A ma is megtekinthető régészeti lelőhelyen görög és római templomromok, középületek, védőfalak maradványait fedezhetjük fel: a térképeken, illetve jelzőtáblákon a helyet Archaeological Site of Kition, illetve Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου feliratokkal jelzik.

Kition (Ancient Kition) információk

Az ősi Kition megközelítése Larnakában a terület déli részén történik (térképeken Ancient Kition Entrance, Είσοδος Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου jelzéssel), mely a város yachtkikötőjétől (Larnaca Marina, Μαρίνα Λάρνακας) bő 1 kilométerre fekszik. Amennyiben sétálnánk, a tengerparttól kb. 20 perces gyaloglásra számítsunk.

  • Kition koordináták: 34.923107, 33.630884 (Larnaka kikötőjétől kb. 1 kilométerre, Archiepiskopou Kyprianou, Larnaca, Cyprus)
  • Belépő díj: kb. 3 Euro
  • Nyitva tartás: 8:30 – 16:00

Larnaka szállásaihoz egyszerűen csak kattintsunk ide, ahol a szállodákat, apartmanok és studiókat találhatjuk, elolvashatjuk a véleményeket, és könnyen le is foglalhatjuk a szimpatikus szállást.

Larnaka szállásai

Ciprus Larnaka szállás

Larnaka szállodáit, apartmanjait itt találjuk, katt!

Agia Napa szállásai

Agia Napa szállásai Cipruson

Amennyiben Agia Napa szállodái vagy apartmanjai érdekelnek bennünket, akkor ide klikkeljünk!

cipruson.hu

Scroll to Top