Kition

Kition, Larnaka látnivalók, Ciprus

Kition

(Ancient Kition, Kition Archeological site)

Ciprus egyik legrégebbi városállama, az i.e. 10. század környékén virágzott Kition a mai Larnaka területén található, és a romjai az egyik legjobb történelmi látnivalónak számítanak a városban.

Kition, Larnaka látnivalók, Ciprus

A várost, melynek neve a latin Citium szóból származik, az i.e. 13. században alapították. A tárgyi leletek szerint az első telepesek görögök voltak, akik a szigetre a réz bányászata miatt érkeztek. A város alapítása után alig 2-300 évig virágzott, majd a környék a tenger felől folyamatosan érkező fosztogatók miatt lassan elnéptelenedett.

Az életet a főníciaiak hozták vissza, akik folytatták az abbamaradt építkezéseket, és új falakat is emeltek. Őket a perzsák követték, akiket alig egy évszázadnyi uralkodás után Ptolemaiosz görög uralkodó űzött ki a szigetről.

A sziget római megszállása i.e. 58-ban következett be, így Kition élére római helytartót neveztek ki. A rómaiak által birtokba vett épületeket i. sz. 320 körül több földrengés is megrázta, és a város nagy része elpusztult. Teljes újjáépítésre ezek után már nem került sor, kisebb helyőrségek maradtak, akik az arabok támadásaitól védték Ciprus délkeleti részét.

A középkorban lassú építkezések során ismét nagyobb teret nyert a város, ami a törökök megjelenése sem lassított igazán. Ők nevezték át a várost Larnacának, ami a 18. századra a térség legnagyobb kikötője lett.

Kition több mint kétezer éves épületeinek feltárását 1929-ban kezdeményezték először, ám a főként svéd kutatókból álló régészeti csapatnak sajnálattal kellett tudomásul vennie, hogy az angol telepesek az ősi romokat a környékbeli mocsarak feltöltésére is használták – a leletek egy része már feltárás előtt megsemmisült. Emiatt megnövelték az ásatási területek számát, és végül még egy helyen rábukkantak az ősi város maradványaira: ebből lett Kition két feltárási területe, Kathari és Pampoula.

A földből érmék, vázák, szobrok, réz használati tárgyak bukkantak elő, melyek közül többet nem csupán a ciprusi múzeumokban, hanem a párizsi Louvre-ban, illetve Berlin múzeumában is őriznek.

A ma is megtekinthető régészeti lelőhelyen görög és római templomromok, középületek, védőfalak maradványait fedezhetjük fel.

Kition, Larnaka látnivaló Ciprus

Az ősi Kition Larnaka egyik legjelentősebb történelmi látnivalója

Kition koordináták: 34.923107, 33.630884
(Larnaka kikötőjétől kb. 1 kilométerre)

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu