Troodos hegység

Troodos hegység Ciprus

Így is ismerheted még: (Troodos, Τρόοδος)

A lankákkal és meredélyekkel tagolt, fenyvesek által meghódított, hangulatos hegyvidéki falvakkal tarkított hegység egy hatalmas, zöldellő oázis Ciprus szívében.

Troodos hegység Ciprus látnivalói

A több ezer hektáros területen elterülő hegység nagy részét nemzeti parkká nyilvánították, így a természet a legtöbb helyen még igazán érintetlen. Ciprus legmagasabb pontja is itt, a Troodos hegységben található: az Olympos csúcs (Mount Olympos, Χιονίστρα) 1952 méter magasra emelkedik. Mivel a Troodos hegység domborzata igen változatos, a csipkékkel tarkított, sziklás hegycsúcsok éppúgy megtalálhatóak, mint a mediterrán fenyőerdőkkel borított hegyoldalak, a szűk hasadékok, és a gyorsan folyó, kristálytiszta vizű hegyi patakok. Az erdők belsejében több méretes vízesés is felfedezhető, a 8-10 méter magastól az akár 25 méter magasságot is elérő zuhatagig.

A hegységben több mint 750 fajta növény, és több száz fajta állat él, köztük például a Cipruson kívül már csak Szardínián és Korzikán élő, szigorúan védett muflonok.

Nyaranta jól esik a hegyekben uralkodó, hűvösebb levegőn felfrissülni, elcsábulni a szemrevaló apró falvak némelyikében. A téli sportok kedvelői Európa legdélebbi sípályáin próbálhatják ki magukat, bár síelésre leginkább a hűvösebb évszakokban nyílik lehetőség. Ha erre adjuk a fejünket, 4 sífelvonó is segíti a közlekedést a pályákon.

Troodos, Ciprus legmagasabb pontja

A békés, háborítatlanul nyugodt légkört gyalogtúrázók és kerékpárosok ezrei élvezik: több száz, táblákkal is jelzett ösvényen kívánkozik alkalom felfedezni a hegyvidéket. Az erdőkben több kempingező, piknikezőhelyet is kialakítottak, ahová előszeretettel járnak ki a ciprusi családok. Ezeken a helyeken a fából faragott székek, padok, főzőállások mellett játszótereket is építettek, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat. Évente a Troodos hegyeiben kerül megrendezésre a Ciprus rally is, ahol az autóversenyek szerelmesei gyűlnek össze.

A Troodos hegységben emelkednek a Világörökség részévé nyilvánított bizánci templomok is, közülük leghíresebb a 11. században alapított Kykkos kolostor. A templomokban különleges ikonosztázokat, díszes kegytárgyakat van lehetőség megtekinteni. A csipkéiről világszerte ismert Lefkara település szintén a hegység lankái között fekszik: sok ciprusi nyaraló összeköti a falu meglátogatását a hegyvidék megtekintésével.

Troodos hegység, Ciprus

A Troodos hegység szíve Ciprus népszerű nyaralótelepüléseitől azonban meglehetősen messze fekszik, így viszonylag kevés a külföldi nyaraló errefelé: a keleti részén fekvő Larnakából bő 100 kilométerre, Ayia Napából 150 kilométerre, a nyugati oldalon elhelyezkedő Páfosztól pedig kb. 80 kilométerre található.

Troodos koordináták: 34.932182, 32.868551

cipruson.hu

Scroll to Top