Páfosz

Páfosz, Ciprus | Paphos

Páfosz (Paphos)

Páfosz Ciprus délnyugati részének turisztikai központja. Több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalói miatt keresik fel legtöbben. A település kb. kétezer évvel ezelőtt a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. Az Afrodité városaként is elhíresült Páfosz napjainkra modern, ám mégis hangulatos kisvárossá vált, tengerparti sétányokkal, bárokkal, tavernákkal. 

Páfosz, Ciprus | Paphos

A város közelségében terül el Ciprus második legnagyobb repülőtere (a larnakai után), így egész évben látogatható. Ezt előszeretettel használják ki a főként Nyugat-Európából érkező látogatók, akik nem csupán nyáron a főszezonban, de tavasszal és ősszel is a szigetet választják.

A többi, ismertebb ciprusi településhez hasonlóan Páfosz környékén is már időszámításunk előtt több ezer évvel éltek emberek. Az ókori ismertségnek köszönhetően a történetírókat is megihlette a környező természet szépsége, így a legendák a szépség istennőjének, Afroditének születését ide helyezik. Időszámításunk előtt a 12. században már templomot emeltek tiszteletére, melynek maradványait meg is találták a régészek. A görög és római korokból ezen kívül több emlék is megtekinthető: a villák, lakóépületek maradványai mellett a páfoszi mozaikokat a világ egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikjainak tartják.

Páfosz, Ciprus tengerpart

Páfoszt az ókorban és a középkorban egyaránt többször is újjáépítették, mivel a környéken gyakoriak voltak a háborúskodások, a tengeri ütközetek. A bizánci uralom alatt Salamis névre átkeresztelték, és ezt csak a 12. században, az angol lovagok megjelenésekor változtatták vissza.

A háborúknak köszönhetően jelentősebb várossá csak az elmúlt évszázadban fejlődött, ezt a szerepét a mai napig is őrzi. Páfosz jelenleg kb. 30.000 fős állandó lakossággal rendelkezik, földrajzilag két fő részre bontható: a tengerpart mellett fekvő, kikötővel rendelkező Új-Páfoszra, és a szárazföld magasabb részein elterülő Ó-páfoszra. A két településrész régebben élesebben is elkülönült, ma már gyakorlatilag összeépültek.

Ciprus, Páfosz (Paphos)

Páfosz nyaralás és utazás

Ha megtetszett Páfosz, ide kattintva tudsz szállást foglalni a nyugat-ciprusi városba!