Páfosz

Páfosz információk

Páfosz (Paphos)

Páfosz Ciprus délnyugati részének turisztikai központja: több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalók miatt keresik fel legtöbben. A település kb. kétezer évvel ezelőtt a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. Az Afrodité városaként is elhíresült Páfosz napjainkra modern, ám mégis hangulatos kisvárossá vált, tengerparti sétányokkal, bárokkal, tavernákkal. 

Páfosz, Ciprus | Paphos

Az utazás Páfoszra (repülővel)

A város közelségében terül el Ciprus második legnagyobb repülőtere (a larnakai után), így Páfosz egész évben látogatható akár Magyarországról is. A páfoszi repülőtér (kódneve: PFO) csupán tíz kilométerre fekszik a város központjától, így a a repülőgép landolását követően gyorsan elérhető a város helyi buszjárattal, taxival vagy bérautóval. A repülőtér lehetőségét előszeretettel használják ki az egész Európából ide érkező utazók, akik nem csupán nyáron a főszezonban, de akár tavasszal és ősszel is Ciprust választják egy kellemes városnézés vagy jóleső túrázás kapcsán.

Páfosz városlátogatáshoz és nyaraláshoz is ajánlott város Cipruson

Páfosz (Paphos), Ciprus

Miért utazz Páfoszra, vagy nyaralj a településen?

Páfosz (avagy Paphos) Ciprus délnyugati részén terül el, és sokak szerint a település a legideálisabb kiindulópont a sziget nyugati részének felfedezésére. Ciprus meglehetősen nagy méretei miatt a szigetet lehetőség szerint két oldalról optimális felfedezni: míg a keleti részen sokak számára Larnaka az ideális kiindulópont a felfedezésekhez ahonnan mind Nicosia a főváros, mind a csodás strandokkal rendelkező Agia Napa környéke is gyorsan elérhető, ugyanez nyugaton Páfoszra igaz. A két saját repülőtérrel rendelkező ciprusi város között viszont már meglehetősen nagy a távolság, lévén a táv majdnem 140 kilométer.

Páfosz szállásfoglalás, hol szálljak meg Páfoszban

Cipruson Páfosz is alaposan felkészült az ide érkező utazókra, mivel rengeteg szálloda és apartman áll a nyaralók rendelkezésére. Arra viszont kifejezetten érdemes figyelni, hogy csak jó értékelésekkel rendelkező, mások által is ajánlott szállást válasszunk. Az ide utazók véleménye alapján mutatjuk a legjobb szállások listáját, kattints és foglald le a számodra szimpatikusat:

Nyaralók által ajánlott, értékelt szállodák és apartmanok Páfoszban…

Páfosz környékének legjobb látnivalói

A Páfosz környéke történelmi és természeti látnivalók terén egyaránt erős. Ciprus nyugati részének legjobb látnivalói közé olyan érdekességek tartoznak, mint a világhíres mozaikok és hozzájuk tartozó villák maradványai a Régészeti Parkban, a tengerpart mentén feltárt királysírok, a kikötőben található középkori erőd, illetve az évezredes múltú bizánci templomok.

A legszebb természeti látnivalók között Afrodité születésének helyszíne, a szerelem és szépség istennőjének barlangfürdője, a közeli Akamas félsziget Kék Lagúnája, vagy az azt átszelő túraösvények a part mentén.

Mit érdemes tudni Páfoszról?

Páfosz jelenleg kb. 30.000 fős állandó lakossággal rendelkezik, földrajzilag több részre is bontható: a tengerpart mellett fekvő, kikötővel és promenáddal rendelkező Új-Páfoszra (Kato Paphos és Nea Paphos), illetve a szárazföld bentebbi részein elterülő Ópáfoszra (Old Paphos). A településrészek régebben élesebben is elkülönültek, de ma már gyakorlatilag teljesen összeépültek.

Páfosz, Ciprus (Paphos)

Páfosz tengerparti része (Kato Paphos), a háttérben a kikötővel

A tengerpart Páfoszban szinte teljesen beépült szállodákkal, melyek kilométereken át húzódnak a part vonala mentén. Ezen a részen húzódik a ciprusi város hosszú tenger menti promenádja is, melyet magas pálmák ékesítenek – sokak által kedvelt, a nappali és az esti órákban is igazán látványos és megkapó hellyé varázsolva Páfosz tengerpartját.

A város utcái mindenféle üzletnek helyet biztosítanak, a legkülönfélébb ruhamárkákat árusító boltoktól számos szupermarket, ajándékbolt, elektronikai üzlet, étterem, pékség működik, egészen a lakberendezési áruházig.

Páfosz információk, tengerpart és képek

Páfosz rendelkezik kikötővel is, de ezt a nagyobb kompok elkerülik, leginkább kirándulóhajók és halászok csónakjai horgonyoznak benne. A kikötőben bukkanni rá a ciprusi város ikonikus erődjére, közvetlenül mellette pedig a Régészeti Park áll, benne többek között a mozaikokkal, a görögszínházzal, és egy fehérre mázolt falú világítótoronnyal.

A Régészeti Park egy apró szelete

A városközpont belső szerkezetére a szűkös és kanyargó utcák jellemzőek, melyek gyakran egyirányúsítva szolgálják a forgalmat. A helyi buszközlekedés központja, a helyijáratok indulási helyszíne Kato Páfoszban a kikötő mellett található. Ez a kiindulópontja a régió és a távolsági buszoknak egyaránt, melyek Nicosiába, Limassolba vagy Larnakába tartanak. Páfosz buszpályaudvar koordináták: 34.756361, 32.411345

Főbb múzeumok

Páfosz egyik legfontosabb intézete a Régészeti Múzeum, melyre a belvárosban bukkanni. Nevéhez híven elsősorban a történelmi látnivalókért rajongók találják meg benne a számításukat, a régió ókori emlékeit lehet az épület kiállítótermeiben megtekinteni. Koordináták: 34.771535, 32.429995

A Bizánci Múzeum a város keleti külső részén, a központtól három kilométerre fekvő Geroskipouban található, Páfosz régiójának egyik legszebb temploma, Agia Paraskevi mellett. A templom önmagában is rendkívül értékes történelmi emléknek számít egész Cipruson, mely a 9. századból származik. A kőépület belső falait több száz éves, 9. századtól a 15. századig festett freskók és ikonok díszítik, mellyek a sziget legrégebbi festményei közé tartoznak.

Agia Paraskevi

Nem egyre közülük az idők során is ráfestettek, ezek egy részét a vallástörténészek ismét láthatóvá tették. Agia Paraskevi templomának egyik érdekessége maga az épület szerkezete, ugyanis öt jellegzetes kupolája alatt három folyosó keresztezi egymást, harangtornya pedig az épület egyik oldalából magasodik. A környéket, Geroskipou vidékét ‘Afrodité titkos kertjének‘ is hívják, a régészek szerint egykor az istennő egyik legfőbb szentélye is itt volt megtalálható. Agia Paraskevi templom és a Bizánci Múzeum koordináták: 34.760272, 32.451516

Páfosz leghíresebb látnivalói közé tartozik Szent Pál oszlopa is, melyhez a történet szerint az apostolt kötözték, és korbácsütéseket mértek rá. Az oszlop, melynek jelentőségét felirat is őrzi, az Agia Kyriaki Chrysopolitissa templom mellett tekinthető meg. A templom és annak kerítéssel is körbevett kertje szintén fontos ciprusi régészeti lelet, oszlop és oszlopfők vannak felállítva az ősi épületek alapjai mellett. Koordináták: 34.757493, 32.414309 (Páfosz kikötőjétől mindössze kb. ötszáz méterre)

Agia Kyriaki, Szent Pál oszlopa Páfosz egyik legszebb látnivalója

Az Agia Kyriaki Chrysopolitissa templom

A páfoszi királysírok a ciprusi város legjobb történelmi látnivalói közé tartoznak: a meglehetősen impozáns, sziklákba faragott épületek maradványai a település nyugati oldalán látogathatóak meg. Az i. e. 4. századból származó épületek maradványai egy több száz méter hosszú területen, közvetlenül a tengerpart mellett fekszenek, a kikötőtől bő két kilométerre északra. Azért hívják őket királysíroknak, mert a helyi arisztokrácia temetkezési helyének is számított a régészek szerint.

A páfoszi királysírok Ciprus egyik legszebb történelmi látnivalója

A páfoszi királysírokat rendszeresen Páfosz legjobb látnivalói közé sorolják

A sírokat egészen i. sz. 3-ik századig használták, ám szinte sosem merültek feledésbe: az idők folyamán számos, Ciprusról származó írásos emlék is szól róluk. A nagyobb feltárásra azonban egészen 1915-ig várni kellett, majd a páfoszi királysírokat jelenlegi formájukban a régészek csak a 80-as évek végére ásták ki. A páfoszi királysírok (Tomb of the Kings) koordinátái: 34.775187, 32.408292

Ahol fürdesz, avagy a strandok Páfoszban

A ciprusi kisváros strandjai közül a legtöbb – néhány kisebb beach kivételével – Páfosz déli részén található. A helyi strandok nagy része sárgás, aranyló színű vagy szürkés homokkal borított, többet hullámtörők is védenek a nyílt tenger hullámaitól. A fürdőhelyeket egymástól gyakran sziklaszirtek választják el, ami Ciprus ezen részének partvonalának zömére jellemző. A föveny Páfosz legtöbb strandján nem túl nagy méretű, mivel a fürdőzők mögött nem sokkal már sokszor egy-két méterrel feljebb van a part.

Páfosz (Paphos) strandja, tengerpartja

Ahol sziklásabb a partszakasz, ott gyakran lépcsőket is vezetnek a tengerbe, ezzel is a be- és kijutást segítve sokak számára. Nyaranta a legtöbb, fürdésre alkalmas helyen bérelhető napernyők alatt nyílik lehetőség árnyékba vonulásra, a háttérben pedig több bár szolgálja ki a vendégeit.

Páfosz rövid történelme

A többi, ismertebb ciprusi településhez hasonlóan Páfosz környékén is már időszámításunk előtt több ezer évvel éltek emberek. Az ókori ismertségnek köszönhetően a történetírókat is megihlette a környező természet szépsége, így a legendák a szépség istennőjének, Afroditének születését ide helyezik. Időszámításunk előtt a 12. században már templomot emeltek tiszteletére, melynek maradványait meg is találták a régészek. A görög és római korokból ezen kívül több emlék is megtekinthető: a villák, lakóépületek maradványai mellett a páfoszi mozaikokat a világ egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikjainak tartják.

Páfoszi Mozaik a Régészeti Parkban

Egy a világhíres mozaikok közül

Páfoszt az ókorban és a középkorban egyaránt többször is újjáépítették, mivel a környéken gyakoriak voltak a háborúskodások, a tengeri ütközetek. A bizánci uralom alatt Salamis névre is átkeresztelték, és ezt csak a 12. században, az angol lovagok megjelenésekor változtatták vissza.

Ciprus, Páfosz (Paphos)

A háborúknak köszönhetően jelentősebb várossá csak az elmúlt évszázadban fejlődött, ezt a szerepét a mai napig is őrzi. Az utóbbi évtizedekben Páfosznak az idegenforgalom adott új lendületet, amikor szállodák, éttermek és bárok tucatjai nőttek ki a földből.

Páfosz nyaralás és utazás

Ciprus délnyugati részének központjaként Páfosz akár egy teljes nyaralásra, akár néhány napos városnézésre is alkalmas, köszönhetően a környék temérdek érdekességének, látnivalójának és strandjainak.

A kedvenc szállodáink közül néhány Páfoszban, utazók ajánlásával:

Elysium (2-3 fős szobák)

Amavi (2 fős szobák)

Anemi Hotel & Suites (3-4 fős szobák)

Olympic Lagoon Resort (2-3 fős szobák)

Annabelle

Ivy Mare (2-3 fős szobák)

Elysia Park (2-6 fős szobák)

Venus Beach Hotel (2-3 fős szobák)

Alexander The Great beach hotel 

Dionysos Central (2 fős szobák)

Sokak által kedvelt apartmanok Páfoszban:

Julipapas Gardens (2-6 fős apartmanok)

Artemis Cynthia Complex (2-6 fős apartmanok)

Rododafni beach apartments

Sofia Luxury Residence (3-4 fős apartmanok)

Sirena Sunrise Prestige Apartments (két hálószobás apartman)

Seaside Luxury Apartment

Lighthouse Gateway Apartment

Royal Seacrest (6 fős apartman)

Tovább is van még, ha keresgélni szeretnél: több száz apartmant és szállodát erre találsz a városban, katt!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

cipruson.hu

Scroll to Top