Páfosz

Páfosz információk

Páfosz (Paphos)

Páfosz Ciprus délnyugati részének turisztikai központja: több ezer éves ókori emlékei, strandjai, és a közelben fekvő természeti látnivalók miatt keresik fel legtöbben. A település kb. kétezer évvel ezelőtt a sziget központja is volt, innen kormányozták a környező régiókat. Az Afrodité városaként is elhíresült Páfosz napjainkra modern, ám mégis hangulatos kisvárossá vált, tengerparti sétányokkal, bárokkal, tavernákkal. 

Páfosz, Ciprus | Paphos

Az utazás Páfoszra (repülővel)

A város közelségében terül el Ciprus második legnagyobb repülőtere (a larnakai után), így Páfosz egész évben látogatható akár Magyarországról is. A páfoszi repülőtér (kódneve: PFO) csupán 10 – 15 kilométerre fekszik a város központjától, így a a repülőgép landolását követően gyorsan elérhető a város helyi buszjárattal, taxival vagy bérautóval. A repülőtér lehetőségét előszeretettel használják ki az egész Európából ide érkező utazók, akik nem csupán nyáron a főszezonban, de akár tavasszal és ősszel is Ciprust választják egy kellemes városnézés vagy jóleső túrázás kapcsán.

Páfosz városlátogatáshoz és nyaraláshoz is ajánlott város Cipruson

Páfosz (Paphos), Ciprus

Ciprus Páfosz szállások

Miért utazz Páfoszba, vagy nyaralj a településen?

Páfosz (avagy Paphos) Ciprus délnyugati részén terül el, és sokak szerint a település a legideálisabb kiindulópont a sziget nyugati részének felfedezésére. Ciprus meglehetősen nagy méretei miatt a szigetet lehetőség szerint két oldalról optimális felfedezni: míg a keleti részen sokak számára Larnaka az ideális kiindulópont a felfedezésekhez ahonnan mind Nicosia a főváros, mind a csodás strandokkal rendelkező Agia Napa környéke is gyorsan elérhető, ugyanez nyugaton Páfoszra igaz. A két saját repülőtérrel rendelkező ciprusi város között viszont már meglehetősen nagy a távolság, lévén a táv majdnem 140 kilométer.

Páfosz szállásfoglalás, hol szálljak meg Páfoszban

Cipruson Páfosz is alaposan felkészült az ide érkező utazókra, mivel rengeteg szálloda és apartman áll a nyaralók rendelkezésére. Arra viszont kifejezetten érdemes figyelni, hogy csak jó értékelésekkel rendelkező, mások által is ajánlott szállást válasszunk. Az ide utazók véleménye alapján mutatjuk a legjobb szállások listáját, kattints és foglald le a számodra szimpatikusat:

Nyaralók által ajánlott, értékelt szállodák és apartmanok Páfoszban, és szállásvélemények itt!

Páfosz környékének legjobb látnivalói

A Páfosz környéke történelmi és természeti látnivalók terén egyaránt erős. Ciprus nyugati részének legjobb látnivalói közé olyan érdekességek tartoznak, mint a világhíres mozaikok és hozzájuk tartozó villák maradványai a Régészeti Parkban, a tengerpart mentén feltárt királysírok, a kikötőben található középkori erőd, illetve az évezredes múltú bizánci templomok.

A legszebb természeti látnivalók között Afrodité születésének helyszíne, a szerelem és szépség istennőjének barlangfürdője, a közeli Akamas félsziget Kék Lagúnája, vagy az azt átszelő túraösvények a part mentén.

Mit érdemes tudni Páfoszról?

Páfosz jelenleg kb. 30.000 fős állandó lakossággal rendelkezik, földrajzilag több részre is bontható: a tengerpart mellett fekvő, kikötővel és promenáddal rendelkező Új-Páfoszra (Kato Paphos és Nea Paphos), illetve a szárazföld bentebbi részein elterülő Ópáfoszra (Old Paphos). A településrészek régebben élesebben is elkülönültek, de ma már gyakorlatilag teljesen összeépültek.

Páfosz, Ciprus (Paphos)

Páfosz tengerparti része (Kato Paphos), a háttérben a kikötővel

A tengerpart Páfoszban szinte teljesen beépült szállodákkal, melyek kilométereken át húzódnak a part vonala mentén. Ezen a részen húzódik a ciprusi város hosszú tenger menti promenádja is, melyet magas pálmák ékesítenek – sokak által kedvelt, a nappali és az esti órákban is igazán látványos és megkapó hellyé varázsolva Páfosz tengerpartját.

A város utcái mindenféle üzletnek helyet biztosítanak, a legkülönfélébb ruhamárkákat árusító boltoktól számos szupermarket, ajándékbolt, elektronikai üzlet, étterem, pékség működik, egészen a lakberendezési áruházig.

Páfosz információk, tengerpart és képek

Páfosz rendelkezik kikötővel is, de ezt a nagyobb kompok elkerülik, leginkább kirándulóhajók és halászok csónakjai horgonyoznak benne. A kikötőben bukkanni rá a ciprusi város ikonikus erődjére, közvetlenül mellette pedig a Régészeti Park áll, benne többek között a mozaikokkal, a görögszínházzal, és egy fehérre mázolt falú világítótoronnyal.

A Régészeti Park egy apró szelete

A városközpont belső szerkezetére a szűkös és kanyargó utcák jellemzőek, melyek gyakran egyirányúsítva szolgálják a forgalmat. A helyi buszközlekedés központja, a helyijáratok indulási helyszíne Kato Páfoszban a kikötő mellett található. Ez a kiindulópontja a régió és a távolsági buszoknak egyaránt, melyek Nicosiába, Limassolba vagy Larnakába tartanak. Páfosz buszpályaudvar koordináták: 34.756361, 32.411345

Főbb múzeumok

Páfosz egyik legfontosabb intézete a Régészeti Múzeum, melyre a belvárosban bukkanni. Nevéhez híven elsősorban a történelmi látnivalókért rajongók találják meg benne a számításukat, a régió ókori emlékeit lehet az épület kiállítótermeiben megtekinteni. Koordináták: 34.771535, 32.429995

A Bizánci Múzeum a város keleti külső részén, a központtól három kilométerre fekvő Geroskipouban található, Páfosz régiójának egyik legszebb temploma, Agia Paraskevi mellett. A templom önmagában is rendkívül értékes történelmi emléknek számít egész Cipruson, mely a 9. századból származik. A kőépület belső falait több száz éves, 9. századtól a 15. századig festett freskók és ikonok díszítik, mellyek a sziget legrégebbi festményei közé tartoznak.

Agia Paraskevi

Nem egyre közülük az idők során is ráfestettek, ezek egy részét a vallástörténészek ismét láthatóvá tették. Agia Paraskevi templomának egyik érdekessége maga az épület szerkezete, ugyanis öt jellegzetes kupolája alatt három folyosó keresztezi egymást, harangtornya pedig az épület egyik oldalából magasodik. A környéket, Geroskipou vidékét ‘Afrodité titkos kertjének‘ is hívják, a régészek szerint egykor az istennő egyik legfőbb szentélye is itt volt megtalálható. Agia Paraskevi templom és a Bizánci Múzeum koordináták: 34.760272, 32.451516

Páfosz leghíresebb látnivalói közé tartozik Szent Pál oszlopa is, melyhez a történet szerint az apostolt kötözték, és korbácsütéseket mértek rá. Az oszlop, melynek jelentőségét felirat is őrzi, az Agia Kyriaki Chrysopolitissa templom mellett tekinthető meg. A templom és annak kerítéssel is körbevett kertje szintén fontos ciprusi régészeti lelet, oszlop és oszlopfők vannak felállítva az ősi épületek alapjai mellett. Koordináták: 34.757493, 32.414309 (Páfosz kikötőjétől mindössze kb. ötszáz méterre)

Agia Kyriaki, Szent Pál oszlopa Páfosz egyik legszebb látnivalója

Az Agia Kyriaki Chrysopolitissa templom

A páfoszi királysírok a ciprusi város legjobb történelmi látnivalói közé tartoznak: a meglehetősen impozáns, sziklákba faragott épületek maradványai a település nyugati oldalán látogathatóak meg. Az i. e. 4. századból származó épületek maradványai egy több száz méter hosszú területen, közvetlenül a tengerpart mellett fekszenek, a kikötőtől bő két kilométerre északra. Azért hívják őket királysíroknak, mert a helyi arisztokrácia temetkezési helyének is számított a régészek szerint.

A páfoszi királysírok Ciprus egyik legszebb történelmi látnivalója

A páfoszi királysírokat rendszeresen Páfosz legjobb látnivalói közé sorolják

A sírokat egészen i. sz. 3-ik századig használták, ám szinte sosem merültek feledésbe: az idők folyamán számos, Ciprusról származó írásos emlék is szól róluk. A nagyobb feltárásra azonban egészen 1915-ig várni kellett, majd a páfoszi királysírokat jelenlegi formájukban a régészek csak a 80-as évek végére ásták ki. A páfoszi királysírok (Tomb of the Kings) koordinátái: 34.775187, 32.408292

Ahol fürdesz, avagy a strandok Páfoszban

A ciprusi kisváros strandjai közül a legtöbb – néhány kisebb beach kivételével – Páfosz déli részén található. A helyi strandok nagy része sárgás, aranyló színű vagy szürkés homokkal borított, többet hullámtörők is védenek a nyílt tenger hullámaitól. A fürdőhelyeket egymástól gyakran sziklaszirtek választják el, ami Ciprus ezen részének partvonalának zömére jellemző. A föveny Páfosz legtöbb strandján nem túl nagy méretű, mivel a fürdőzők mögött nem sokkal már sokszor egy-két méterrel feljebb van a part.

Páfosz (Paphos) strandja, tengerpartja

Ahol sziklásabb a partszakasz, ott gyakran lépcsőket is vezetnek a tengerbe, ezzel is a be- és kijutást segítve sokak számára. Nyaranta a legtöbb, fürdésre alkalmas helyen bérelhető napernyők alatt nyílik lehetőség árnyékba vonulásra, a háttérben pedig több bár szolgálja ki a vendégeit.

Páfosz rövid történelme

A többi, ismertebb ciprusi településhez hasonlóan Páfosz környékén is már időszámításunk előtt több ezer évvel éltek emberek. Az ókori ismertségnek köszönhetően a történetírókat is megihlette a környező természet szépsége, így a legendák a szépség istennőjének, Afroditének születését ide helyezik. Időszámításunk előtt a 12. században már templomot emeltek tiszteletére, melynek maradványait meg is találták a régészek. A görög és római korokból ezen kívül több emlék is megtekinthető: a villák, lakóépületek maradványai mellett a páfoszi mozaikokat a világ egyik legjobb állapotban megmaradt mozaikjainak tartják.

Páfoszi Mozaik a Régészeti Parkban

Egy a világhíres mozaikok közül

Páfoszt az ókorban és a középkorban egyaránt többször is újjáépítették, mivel a környéken gyakoriak voltak a háborúskodások, a tengeri ütközetek. A bizánci uralom alatt Salamis névre is átkeresztelték, és ezt csak a 12. században, az angol lovagok megjelenésekor változtatták vissza.

Ciprus, Páfosz (Paphos)

A háborúknak köszönhetően jelentősebb várossá csak az elmúlt évszázadban fejlődött, ezt a szerepét a mai napig is őrzi. Az utóbbi évtizedekben Páfosznak az idegenforgalom adott új lendületet, amikor szállodák, éttermek és bárok tucatjai nőttek ki a földből.

Páfosz nyaralás és utazás

Ciprus délnyugati részének központjaként Páfosz akár egy teljes nyaralásra, akár néhány napos városnézésre is alkalmas, köszönhetően a környék temérdek érdekességének, látnivalójának és strandjainak.

Hol érdemes szállást foglalni Páfoszbam Cipruson?

Páfoszban a város központja, illetve a kikötő a páfoszi repülőtértől helytől függően 10-15 kilométeres távolságban található, ahová bérelt autóval, taxival vagy helyi buszokkal is be tudunk menni. Aki városnézésre érkezne Páfoszba, a kikötő környékének 1-2 kilométeres része ajánlott, míg aki klasszikus tengerparti nyaralás tervez, annak a város keleti, illetve északnyugati oldala lehet megfelelőbb.

Páfosz szállás apartman hotel

A Páfoszba utazáshoz az idén ajánlott utasbiztosításért klikk ide, ahol kiszámolható és meg is köthető az ajánlott biztosítás a nyaraláshoz vagy városnézéshez 2024-ben.

Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top