Akamas félsziget

Akamas-félsziget, Ciprus

Akamas félsziget (Akamas Peninsula)

Az Akamas félsziget Ciprus egyik legnagyobb nemzeti parkja: nem csupán a sziget legnyugatabbra eső pontja, hanem természeti szépségekben is igen gazdag terület.

Akamas-félsziget, Ciprus

A kb 230 négyzetkilométeres terület igen változatos: a kristálytiszta vizű tenger homokkal borított, lankás partokat, és meredek, sziklákkal csipkézett öblöket egyaránt mos. A partvonaltól bentebb eső területek zöldellő fenyveseiben, mediterrán bokrai és virágai között számos túraútvonal vezet. Az Akamas félsziget több természetvédelmi programban is rész vesz, hiszen több mint 200 védett állatfaj őshonos itt: színpompás madarak, fürge hüllők, kisebb emlősök élnek háborítatlan környezetben. A félsziget egyik híres tengerparti szakaszán, a Lara-öbölben teknősök is költenek, viszont ebben az időszakban a fürdőzés is erősen korlátozott itt.

A túraútvonalakat patakok keresztezik, kisebb-nagyobb szurdokokon (Avakas-szurdok, Petratis-szurdok, Androlykou-szurdok) keresztül vezet az út. A patakokban tavasztől nyár elejéig bő a vízhozam, vizük csupán a forróbb hónapokra apad el valamelyest. Az Avakas szurdok Ciprus egyik leghosszabb hasadékvölgye, több mint 10 km-en keresztül húzódik, a járat pedig néhol alig 3-4 méteresre szűkül össze.

Aszfaltozott, jó minőségű utakat ne is keressünk erre, mivel minden út földút, vagy kövekkel leszórt: terepjáró erősen ajánlott az Akamas-félszigetet beszövő, hepehupás utak bejárásához. A magasabban fekvő pontokról csodás kilátás nyílik Ciprus nyugati partvidékére: sokan feljönnek megtekinteni a kéken ragyogó tenger és a szárazföld találkozását.

Akamas félsziget, Nyugat-Ciprus

Az egyik legismertebb túraútvonal vége Ciprus egyik legszebb tengerparti szakaszához vezet, a helyiek által méltán ‘kék lagúnának’ nevezett parthoz: a kristálytiszta tengervíz a kék minden árnyalatában pompázik, a felszín alatt akár 30-40 méterre is ellátni, és olybá tűnik, mintha a hajók a semmiben lebegnének.  A lagúna környékén több sziklaöböl is hasonló látvánnyal büszkélkedhet – ezeket rendszeresen ki is használják búvárkodásra a tengert és a lenyűgöző természeti környezetet kedvelő emberek.

Akamas félsziget Kék-lagúna, Ciprus

Az Akamas félsziget csúcsán lévő kék lagúna trópusokhoz illő látványt nyújt