Akamas-félsziget

Akamas-félsziget, Ciprus

Így is ismerheted még: Akamas National Forest Park, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα

Az Akamas-félsziget Ciprus egyik legnagyobb nemzeti parkja: nem csupán a sziget legnyugatabbra eső pontja, hanem természeti szépségekben is igen gazdag terület. A nyugati rész méretes csücske túraútvonalak szövevényes hálóját és kisebb-nagyobb öblök sokaságát rejti, így elsősorban a természetkedvelőknek ajánlott ciprusi látnivaló.

Akamas Nemzeti Park, Páfosz látnivalói (Akamas National Forest Park
Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα)

A Páfosz környékének legjobb látnivalói közé sorolt, kb. 230 négyzetkilométeres Akamas-félsziget (Akamas National Forest Park, Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα) területe igen változatos: a kristálytiszta vizű tenger homokkal borított, lankás partokat, és meredek, sziklákkal csipkézett öblöket egyaránt mos. A partvonaltól bentebb eső területek zöldellő fenyveseiben, mediterrán bokrai és virágai között számos földút vezet, ám ezek zöme személyautók számára kevéssé alkalmas a közlekedésre.

Az Akamas-félsziget több természetvédelmi programban is rész vesz, hiszen több mint 200 védett állatfaj őshonos itt: színpompás madarak, fürge hüllők, kisebb emlősök élnek háborítatlan környezetben. A félsziget egyik híres tengerparti szakaszán, a Lara-öbölben teknősök is költenek, viszont ebben az időszakban a fürdőzés is erősen korlátozott itt.

Az Akamas félsziget Páfosz közeli látnivaló

A túraútvonalakat patakok keresztezik, kisebb-nagyobb szurdokokon (Avakas-szurdok, Petratis-szurdok, Androlykou-szurdok) keresztül vezet az út. A patakokban tavasztől nyár elejéig bő a vízhozam, vizük csupán a forróbb hónapokra apad el valamelyest. Az Avakas-szurdok túraútvonala (Avakas Gorge Nature Trail, Μονοπάτι της Φύσης Φαράγγι Άβακα) Ciprus egyik leghosszabb hasadékvölgyén át tart, több mint 10 km-en keresztül húzódik, a járat pedig néhol alig 3-4 méteresre szűkül össze.

Aszfaltozott, jó minőségű utakat ne is keressünk erre, mivel minden út földút, vagy kövekkel leszórt: terepjáró erősen ajánlott az Akamas-félszigetet beszövő, hepehupás utak bejárásához. A magasabban fekvő pontokról csodás kilátás nyílik Ciprus nyugati partvidékére: sokan feljönnek megtekinteni a kéken ragyogó tenger és a szárazföld találkozását.

Apró érdekesség, hogy az Afrodité fürdőjeként ismert kis barlangtó éppen az Akamas-félsziget északkeleti szegletében található, sokan itt teszik le járművüket egy kis túrázáshoz.

Akamas félsziget, Nyugat-Ciprus

Az egyik legismertebb túraútvonal Afrodité fürdőjétől Ciprus egyik legszebb tengerparti szakaszához vezet, a helyiek által méltán ‘Kék Lagúnának’ nevezett parthoz: a kristálytiszta tengervíz a kék minden árnyalatában pompázik, a felszín alatt akár 30-40 méterre is ellátni, és olybá tűnik, mintha a hajók a semmiben lebegnének. A lagúna környékén több sziklaöböl is hasonló látvánnyal büszkélkedhet – ezeket rendszeresen ki is használják búvárkodásra a tengert és a lenyűgöző természeti környezetet kedvelő emberek. A ciprusi Kék Lagúna autóval is megközelíthető, bár az ide vezető utat a legtöbb autóbérlő cég nem javasolja a köves, kavicsos, földes út gyakran gyenge minősége miatt.

Akamas félsziget Kék-lagúna, Ciprus

Az Akamas félsziget csúcsán lévő kék lagúna trópusokhoz illő látványt nyújt

Az Akamas-félsziget, és körülötte lévő természeti látnivalók Páfosztól bő 50 kilométerre, északra találhatóak. Páfoszban vagy Ciprus nyugati oldalán nyaralva a természet, a túrázás kedvelőinek kifejezetten érdemes meglátogatni a félszigetet, akár autót bérelve. Aki viszont Ciprus keleti részének népszerű városai, azaz Larnaka, Agia Napa vagy esetleg Protaras környékén száll meg, a 180-230 kilométeres távolság miatt a sziget ezen részének látnivalója kevéssé jön szóba, mivel az ide vezető út akár fél nap is lehet.

Ciprus Kék Lagúna, Páfosz közelében

Akamas-félsziget koordináták: 35.055316, 32.346961

A közelben szállás terén Páfosz környéke javasolt, mint látnivalókban és kellemes mediterrán hangulatban bővelkedő ciprusi város, ahová repülővel is eljuthatunk Magyarországról.

Páfosz szállásai

Páfosz apartman, hotel, szálloda

Páfosz szállodáinak, apartmanjainak listája…

cipruson.hu

Scroll to Top