Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka

Hala Sultan Tekke

(Hala Sultan mecset, Mosque of Umm Haram)

A muszlimok szent zarándokhelye a larnakai repülőtértől mindössze 5 km távolságra fekszik. Bár a pontos életkorát a régészek sem tudták pontosan kideríteni, az építmény alapjai kétezer évesnél is régebbiek.

Hala Sultan Tekke, Larnaka látnivalói

A Hala Sultan Tekke építésének legendája egy szomorú eseményt mesél el: időszámításunk előtt, a 7. században vetettek először szemet a muszlimok Ciprusra, és intéztek támadást a sziget akkori lakossága ellen. A támadás vezetője, Ubada bin al-Samit a hadjáratra magával vitte idős feleségét is, Umm Haram-ot. A támadás elhúzódott, a muszlimok nehezen jutottak városról városra, mígnem a Larnaka térségében az addigra legyengült Umm Haram leesett az öszvérről, és nyakát törte.

Umm Haram elvesztése iránti fájdalomból a hadvezér síremléket építtetett, közvetlenül a tragédia helyszínén. Az évszázadok lassú múlásával a síremlék lassan a feledés homályába veszett, egészen az 1700-as évek közepéig. Amikor egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismét felfedezték a sírt, a helyi muszlim vallási vezető szent hellyé nyilvánította, és elrendelte egy mecset felépítését. Az épületet közvetlenül a síremlék fölé emelték, mely ma is megtekinthető a mecsetben – rácsok védik a külvilágtól.

Hala Sultan tekke mecset Larnaka

A fő bejárati kaput a rajta álló tábla szerint 1813-ban építették: az építők neve és néhány idézet olvasható rajta.

A mecset kertjét személyesen a környéket akkoriban irányító pasa tervezte. A kertbe egészen a 19. századig fontosabb török elöljárókat is temettek (fejfáik ma is láthatóak a kertben), azonban az 1900-as évek második felétől felhagytak ezzel a szokással.

Hala Sultan Tekke mecset Larnaka egyik legjobb látnivalója

A műemléknek nyilvánított főépületet, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló épületeket 2004-ben újították fel, így a Hala Sultan Tekke ma is jó állapotnak örvend. 2010-ben ugyan valaki megpróbálta megrongálni az épületet, molotov koktélt dobtak az épületre, ám szerencsére nem történt személyi, vagy anyagi sérülés.

Larnaka legjobb látnivalói, a mecset

A mecset elnevezése a feleség nevéből származik: az Umm Haram név törökül Hala Sultan-t jelent. A több tucat fából álló pálmaerdő, ami körülveszi az épületeket, szintén évszázados múltra tekint vissza. Az évek során a Hala Sultan Tekke a muszlimok körében fontos zarándokhellyé vált, messze földről érkező hívők ezrei teszik tiszteletüket itt évről-évre.

Hala Sultan Tekke mosque, Larnaca

A mecset udvarán

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka
A mecset a larnakai sóstó mellett

A híres larnakai látnivalót hatalmas pálmafák veszik körül, zöldellő oázis a sós tó mellett

A larnakai sós tó a mecset mellett

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka legjobb látnivalói

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka

A Hala Sultan Tekke Larnaka környékének egyik legjobb látnivalója, érdemes megtekinteni a közelben járva, és együtt megtekinthető a város mellett lévő, érdekes sós tóval.

A mecset koordinátái: 34.884599, 33.609173

Ha Larnaka legjobb szállásait keresed, kattints a Cipruson nyaralók legjobbra értékelt szállásainak listájáért…

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu