Hala Sultan Tekke

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka

Hala Sultan Tekke mecset

Így is ismerheted még: Hala Sultan mecset, Mosque of Umm Haram, Hala Sultan Tekkesi, Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

A muszlimok szent zarándokhelye, a Hala Sultan Tekke mecset a larnakai repülőtértől mindössze 5 km távolságra fekszik, és az egyik legérdekesebb látnivaló Larnaka város környékén. Bár a a mecset pontos életkorát a régészek sem tudták pontosan kideríteni, az építmény alapjai kétezer évesnél is régebbiek.

Hala Sultan Tekke, Larnaka látnivalói

A Hala Sultan Tekke mecset története

A Hala Sultan Tekke mecset (Hala Sultan Tekkesi, Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) építésének legendája egy szomorú eseményt mesél el: időszámításunk előtt, a 7. században vetettek először szemet a muszlimok Ciprusra, és intéztek támadást a sziget akkori lakossága ellen. A támadás vezetője, Ubada bin al-Samit a hadjáratra magával vitte idős feleségét is, Umm Haram-ot. A támadás elhúzódott, a muszlimok nehezen jutottak városról városra, mígnem a Larnaka térségében az addigra legyengült Umm Haram leesett az öszvérről, és nyakát törte.

Umm Haram elvesztése iránti fájdalomból a hadvezér síremléket építtetett, közvetlenül a tragédia helyszínén. Az évszázadok lassú múlásával a síremlék lassan a feledés homályába veszett, egészen az 1700-as évek közepéig. Amikor egy szerencsés véletlennek köszönhetően ismét felfedezték a sírt, a helyi muszlim vallási vezető szent hellyé nyilvánította, és elrendelte egy mecset felépítését. Az épületet közvetlenül a síremlék fölé emelték, mely ma is megtekinthető a mecsetben – rácsok védik a külvilágtól.

Hala Sultan tekke mecset Larnaka

A Hala Sultan Tekke mecset (Hala Sultan Tekkesi, Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) fő bejárati kapuját a rajta álló tábla szerint 1813-ban építették: az építők neve és néhány idézet olvasható rajta. A mecset kertjét személyesen a környéket akkoriban irányító pasa tervezte. A kertbe egészen a 19. századig fontosabb török elöljárókat is temettek (fejfáik ma is láthatóak a kertben), azonban az 1900-as évek második felétől felhagytak ezzel a szokással.

Hala Sultan Tekke mecset Larnaka egyik legjobb látnivalója

A műemléknek nyilvánított főépületet, valamint a hozzá tartozó kiszolgáló épületeket 2004-ben újították fel, így a Hala Sultan Tekke mecset ma is jó állapotnak örvend. 2010-ben ugyan valaki megpróbálta megrongálni az épületet, molotov koktélt dobtak az épületre, ám szerencsére nem történt személyi, vagy anyagi sérülés.

Larnaka legjobb látnivalói, a mecset

A mecset elnevezése a feleség nevéből származik: az Umm Haram név törökül Hala Sultan-t jelent. A több tucat fából álló pálmaerdő, ami körülveszi az épületeket, szintén évszázados múltra tekint vissza. Az évek során a Hala Sultan Tekke mecset a muszlimok körében fontos zarándokhellyé vált, messze földről érkező hívők ezrei teszik tiszteletüket itt évről-évre.

Hala Sultan Tekke mosque, Larnaca

A mecset udvarán

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka
A mecset a larnakai sóstó mellett

A híres larnakai látnivalót hatalmas pálmafák veszik körül, zöldellő oázis a sós tó mellett

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka legjobb látnivalói

Hala Sultan Tekke mecset, Larnaka

A Hala Sultan Tekke mecset megközelítése

A mecset a larnakai repülőtérhez nagyon közel, attól mindössze 4 kilométerre fekszik, közvetlenül a város híres sós tava mellett. Megközelíteni így a repülőtér és a város között vezető útról lehet, ahonnan aszfaltozott útszakasz ágazik le ide. Mivel a Hala Sultan Tekke (Hala Sultan Tekkesi, Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) Larnaka környékének egyik legjobb látnivalója, így érdemes megtekinteni, ha Ciprus keleti felére utaztunk. A mecset gyakorlatilg együtt megtekinthető a város mellett lévő, érdekes sós tóval (Larnaca Salt Lake, Αλυκή Λάρνακας), ahol gyakran flamingók is tanyáznak.

A larnakai sós tó a mecset mellett

Figyelem! A Hala Sultan Tekke mecset és kertje vallási intézmény, így belépéskor, illetve ott tartózkodáskor diszkrét ruházat viselése elvárt.

Hala Sultan Tekke mecset információk

  • A Hala Sultan Tekke mecset koordinátái: 34.884599, 33.609173
  • Belépő díj: nincs
  • Nyitva tartás: 8:30 – 17:00

Ha Larnakában vagy környékén keresel apartmant vagy szállodát nyaraláshoz vagy városnézéshez, egyszerűen csak kattints ide a szállások listájához! (új lapon nyílik)

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Ha Cipruson Larnakát látogatnánk meg, a város szállodáihoz, apartmanjaihoz kattintsunk ide!

Agia Napa szállásai

Agia Napa szállásai Cipruson

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz klikkelj ide!

cipruson.hu

Scroll to Top