Agia Napa Tengeri barlangjai

Ciprus tengeri barlangok, Agia Napa tengeri barlangok, Sea Caves Ciprus Agia Napa

Így is ismerheted: Ciprus tengeri barlangok, Agia Napa tengeri barlangok, Cyprus Sea Caves, Ayia Napa Sea Caves, Cape Greco Caves, Θαλασσινές Σπηλιές, Αγία Νάπα

Ciprus keleti partszakaszának szemet gyönyörködtető látnivalói az Ayia Napa közelében található tengeri barlangok, melyek a sziget legszebb természeti formái közé tartoznak. Agia Napa tengeri barlangjainál felfedezhetünk többek között tengervíz fölött átívelő, természetes boltíveket, a sziklás partvonalba vágott barlangokat, érdekes kőalakzatokat. Ciprus tengeri barlangjainak népszerűségére jellemző, hogy szinte nincs olyan leírás, blog vagy cikk a szigetről, amely a legszebb látnivalók felsorolásánál kihagyná ezek megemlítését.

Agia Napa tenger barlangjai Ciprus, Agia Napa Sea Caves

Hol vannak Agia Napa és Ciprus legszebb tengeri barlangjai?

A tengeri barlangok Ciprus keleti részén, a kedvelt Agia Napától 7 kilométerre keletre fekszenek, Larnakától a távolság kb. 52 kilométer, Protarastól pedig kb. 8 kilométert kell utazzunk. A Cape Greco felé vezető, aszfaltozott útról egy kis földút ágazik le a tengerpartra, melyet gyakran ‘Sea Caves’ tábla is jelez, majd Agia Napa tengeri barlangjai mögött egy kis ingyenes parkolót is kialakítottak az érkező autók és motorok számára.

Ciprus tengeri barlangjai környékén, Agia Napa várostól keletre a táj egészen sík, szinte tundraszerű, a legnagyobb magaslat a sziget délkeleti csücskében emelkedő, innen is jól látható Cape Greco kilátója. Éppen ezért sokak számára meglepő, hogy a sziget itt a tengerparton egészen hirtelen, 8-10 méter esés után, függőlegesen zuhan a tengerbe, majd ott a víz ismét kifejezetten lassan kezd mélyülni.

Agia Napa legszebb látnivalói a tengeri barlangok

Agia Napa tengeri barlangjairól

A tenger hullámai által évezredekig alakított barlangok meglehetősen változatosak: van, ahol csak egy-egy boltív jelzi a sziklák erózióját, máshol pedig akár 50-60 méter mélyen is benyúlnak a szárazföldbe. Agia Napa tengeri barlangjai előtt a vízben hatalmas sziklák és kövek hevernek a víz alatt, melyek a látványvilágot is nagyban meghatározzák: a zöldes-kékes árnyalatok között a türkiz foltok a sziklamentes, homokkal és aprókaviccsal borított aljzatot jelentik.

Agia Napa tengeri barlangjai

Lemászni a barlangokhoz a magasság és a sziklák miatt balesetveszélyes, de Agia Napából hajókirándulások is érkeznek ide, és amikor a tenger csendes, a nyaralók is előszerettel úszkálnak be az öbölbe az itt lehorgonyzó hajókról. A víz tisztasága miatt gyakoriak a búvárok és sznorkelezők is a környéken, akik a tenger felszíne alatt rejtőző sziklák élővilágát fürkészik.

Tengeri barlang Cipruson

A középkorban csempészek a barlangokba rejtették el a zsákmányukat: alkalmi kincsvadászok a mai napig lelkesen keresgetnek, hátha találnak valami értékeset.

Az Agia Napa legjobb látnivalói közé tartozó ciprusi tengeri barlangok teljes területe természetvédelmi övezet, a Cape Greco nemzeti parkhoz tartozik, vigyázzunk nagyon a kivételes hely tisztaságára. A tengerpart mentén egy majdnem 5 km hosszú túraútvonal is indul, melyen végigsétálva több helyen is megtekinthetőek meg a jellegzetes part menti alakzatok, de a legszebb hely a központi barlangoknál található.

Agia Napa tengeri barlangjai Ciprus legszebb látnivalói közé tartoznak

Ayia Napa tengeri barlangjainak legendája – a tengeri szörny (Ayia Napa Sea Monster)

A csodaszép ciprusi tengeri barlangokhoz Agia Napában helyi legenda is kapcsolódik: a tengerészek időről időre beszámoltak egy többkarú, csápos lényről, melyet a környékbeli vizekben fedeztek fel. Rövid felbukkanásai miatt a leírások némileg eltérőek róla: egyedül a sok kar, és a viszonylag rendszeres észlelés volt a közös. A halászok szerint méretes lény sosem lépett fel emberek ellen fenyegetően, egyedüli bosszúságot az okozott néha, hogy elhúzta a halászhálóikat. Emiatt a ‘barátságos szörny’ nevet akasztották rá.

Agia Napa tengeri barlangjai Cipruson

A mitológiai Szküllához (Scylla) hasonló lény az elmúlt évszázadokban több ciprusi képzőművészt is megihletett, akik vagy lefestették, vagy szoborba öntötték elképzeléseiket róla. Szkülla legrégebbi ismert ábrázolása a Ciprus délnyugati felének kedvelt városában, Páfoszban fedezhető fel, ahol az egyik római villa, Dionüszosz háza mozaikpadlója őrizte meg.

Régebben Ayia Napa kikötőjéből is rendszeresen indultak turisták számára rendezett hajókirándulások Ciprus tengeri szörnyének megfigyelésére, azonban ezek mind eredménytelenül zárultak. A ciprusi nyaralóváros idegenforgalmát viszont a tengeri szörny legendájából fakadó hírverés ha csak egy időre is, de érezhetően megnövelte!

Szállások a környéken

Ajánlott szállodák és apartmanok a tengeri barlangok környékén Ciprus legszebb tengerpartjairól elhíresült Agia Napában vannak, mely strandoláshoz az egyik legjobb hely a szigeten. Tengerparti nyaralás esetén ajánlott még Protaras, illetve a nyaraláshoz és városlátogatáshoz egyaránt sokak által kedvelt Larnaka. A közeli települések szállodái, apartmanjai az alábbi linkeken érhetőek el, kattints!

Agia Napa szállásai

Agia Napa Apartman, szállás Ciprus

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz klikkeljünk ide!

Larnaka szállásai

Larnaka szállás, apartman és hotel Ciprus

Larnaka nyaraláshoz és városnézéshez ajánlott szállásaihoz kattintsunk ide!

Protaras szállásai

Protaras szállodák

Protaras szállásajánlatai ezen a linken át érhetőek el!

Agia Napa tengeri barlang információk (Agia Napa Sea Caves)

A tengeri barlangokat manapság is Ayia Napa és Ciprus legszebb látnivalói között ismerik, és az itt készült fotókat látva szinte mindenki meg szeretné látogatni őket, aki a sziget keleti felén nyaral. Ciprus tengeri barlangjainak meglátogatásához érdemes tudni, hogy látnivaló Ayia Napa központjától kb. 7 kilométerre fekszik, a valamivel távolabbi Larnaka városától bő 50 kilométeres a távolság, a Ciprus nyugati oldalán fekvő Páfoszból azonban csak emiatt nem érdemes elindulni, onnan már 185 kilométeres az út.

  • Ayia Napa tengeri barlangjainak koordinátái, megközelítése: 34.968943, 34.056050
  • Belépő díj: –
  • Nyitva tartás: természeti látnivalóként megkötés nélkül, 0 – 24 látogatható.
Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top