Tengeri barlangok

Tengeri barlangok, Sea Caves Ciprus

Tengeri barlangok

(Sea Caves, Ayia Napa Sea Caves, Cape Greco Caves)

Ciprus keleti partszakaszának szemet gyönyörködtető látnivalói az Ayia Napa közelében található tengeri barlangok. Felfedezhetünk többek között tengervíz fölött átívelő, természetes boltíveket, a sziklás partvonalba vágott barlangokat, érdekes kőalakzatokat.

Tengeri barlangok, Sea Caves Ciprus

Néhány sziklába vágott barlang akár 50-60 méter mélyen is benyúlik a szárazföldbe. Amikor a tenger csendes, kalandvágyó helyiek és nyaralók előszerettel úsznak, vagy akár sétálnak be ezekbe. A víz tisztasága miatt gyakoriak a búvárok és sznorkelezők is a környéken, akik a tenger felszíne alatt rejtőző sziklák élővilágát fürkészik.

A középkorban csempészek a barlangokba rejtették el a zsákmányukat: alkalmi kincsvadászok a mai napig lelkesen keresgetnek, hátha találnak valami értékeset.

A ciprusi tengeri barlangok teljes területe természetvédelmi övezet, a Cape Greco nemzeti parkhoz tartozik. A tengerpart mentén egy majdnem 5 km hosszú túraútvonal is indul, melyen végigsétálva felülről, a szárazföldről tekinthetőek meg a jellegzetes part menti alakzatok.

 

Ayia Napa tengeri szörny (Ayia Napa Sea Monster)

A tengeri barlangokhoz helyi legenda is kapcsolódik: a ciprusi tengerészek időről időre beszámoltak egy többkarú, csápos lényről, melyet a környékbeli vizekben fedeztek fel. Rövid felbukkanásai miatt a leírások némileg eltérőek róla: egyedül a sok kar, és a viszonylag rendszeres észlelés volt a közös. A halászok szerint méretes lény sosem lépett fel emberek ellen fenyegetően, egyedüli bosszúságot az okozott néha, hogy elhúzta a halászhálóikat. Emiatt a ‘barátságos szörny’ nevet akasztották rá.

A mitológiai Szküllához (Scylla) hasonló lény az elmúlt évszázadokban több ciprusi képzőművészt is megihletett, akik vagy lefestették, vagy szoborba öntötték elképzeléseiket róla. Legrégebbi ismert ábrázolása Páfoszban fedezhető fel, az egyik római villa (Dionüszosz háza) padlómozaikja őrizte meg.

Régebben Ayia Napa kikötőjéből rendszeresen indultak turisták számára rendezett hajókirándulások a szörny megfigyelésére, azonban ezek mind eredménytelenül zárultak. A ciprusi város idegenforgalmát viszont a tengeri szörny legendájából fakadó hírverés ha csak egy időre is, de érezhetően megnövelte!