Lefkara

Lefkara falu, Troodos Ciprus

Lefkara

A Troodos hegység keleti lankáin bújik meg Ciprus egyik legszebb falva, a hagyományait ma is őrző Lefkara, melyet népművészete és bájos házai tesznek kihagyhatatlanná. 

Lefkara falu, Troodos Ciprus

Lefkara a Troodos hegység keleti oldalán, Larnakától kb. 40 kilométerre fekszik, kb 500 méteres magasságú dombokra építve. A viszonylag kis méretű, alig 1000 fő körüli település szűk utcáin hagyományos, kőből emelt épületek között nyílik mód a nézelődésre. A településnek két része is van: a Pano Lefkara nevű nagyobb településrészt bő egy kilométer választja el az alig két-három tucatnyi házból álló Kato Lefkarától.

A lefkarai csipke nem csupán Cipruson, de világszerte is ismert és elismert: bármikor betérhetünk egy-egy családi manufakturába, hogy a helyi szőttesekből, finoman megmunkált terítőkből, népi motívumokkal díszített ruhákból vásároljunk. A kézzel készített lefkarai hímzések, huzatok a boltokon kívül az utcákon, a házak előtt is kelletik magukat.

Lefkarai csipke, Ciprus népművészete, néphagyománya

A lefkarai hímzés Ciprus népművészetének egyik legfontosabb eleme

Apró érdekesség, hogy a lefkarai hímzésről még könyv is készült, melyben a népművészet ezen ágának történelme, a helyi sajátosságai, és az egyedi hímzéstechnika mintái láthatóak és olvashatóak. A hímzésnek saját neve is van: ‘Lefkaritika‘ névvel illetik.

Lefkara kanyargós utcái közül sok macskakövekkel burkolt, mellettük zöldellő növények teszik barátságossá a ciprusi falucskát

Lefkara néprajzi múzeumában az elmúlt évszázadok helyi történetébe nyerhetünk bepillantást, ahol a múltbéli viseletek és használati tárgyakat állították ki. A falu központjának legjellegzetesebb épülete Lefkara fő temploma a Szent Kereszt templom, melynek díszesen faragott harangtornya magasan kiemelkedik a környező házak közül.

Egy helyi legenda szerint még maga Leonardo Da Vinci is betért Lefkara településére, hogy ihletet merítsen művészetéhez!

Lefkara meglátogatását leginkább a Ciprus keleti részén történő nyaralás során érdemes tervezni, mivel Larnakától csak fél órás autózásra helyezkedik el, de a sziget nyugati oldalán elhelyezkedő Páfosztól már majdnem 120 kilométeres a táv.

Lefkara koordináták: 34.867037, 33.305991

cipruson.hu

Scroll to Top