Szent Lázár templom

Szent Lázár templom, Larnaka, Ciprus

Így is ismerheted még: Church of Saint Lazarus, Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου

Larnaka városának egyik legszebb látnivalója, az Szent Lázár templom (Agios Lazaros, Church of Saint Lazarus) a város központjában, a tengeri sétány közelében található. A 9. században épített templom nem csupán a város, de Ciprus egyik legtöbbet látogatott történelmi emléke is, melynek történetét is érdemes elolvasni.

A Szent Lázár templom (Agios Lazaros) története

A templom névadóját, Lázárt a Biblia szerint maga Jézus támasztotta fel, aki csodálatos feltámadása után Ciprusra hajózott. Miután Lázár megérkezett a szigetre, püspöknek választották, 30 éven keresztül betöltve a tisztséget. Az általa vezetett püspökség székhelye a korabeli Kitionban volt található, amely hajdanán Larnaka elődvárosa volt. Évszázadokkal Lázár halála után, Ciprus arab uralmának idején a sír emléke is feledésbe merült, egészen 890-ig. A sírt ekkor fedezték fel újra, amiről maga a bizánci uralkodó, VI. (Bölcs) Leó is tudomást szerzett. A püspök iránt érzett tiszteletből, a felfedezés hírére a császár a sír közelébe egy Lázárnak dedikált templom építését rendelte el.

Agios Lazaros templom Larnaka

A püspök maradványait a templom építésének idejére Konstantinápolyba szállították, ám az eredeti tervektől eltérően végül mégsem szállították vissza őket ősi ciprusi nyughelyükre, hanem a bizánci városban őrizték őket tovább. A 14. századi keresztes hadjáratok alkalmával, Konstantinápoly kifosztásakor után néhány lovag a franciaországi Marseille-be hajózott át a maradványokkal, ám azok ott nyomtalanul eltűntek. Lázár végső nyughelyéről így ma sincs pontos információ, a larnakai templomban is csak üres sírbolt található. Lázárt később szentté avatták, Larnaka védőszentjének választották, és a róla elnevezett templom Ciprus szigetének egyik legszebb épülete lett.

Szent Lázár templom, Larnaka

A Szent Lázár templom ma Larnaka egyik legszebb látnivalója

A ma Larnaka egyik legjobb látnivalójaként is ismert Szent Lázár templom (Church of Saint Lazarus, Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου) múltja éppoly viharos, mint Ciprus történelme: a 30 méter hosszú, 15 méter széles templom az évszázadok alatt volt már bizánci, velencei, és török uralom alatt is. Érdekesség, hogy a ma is látható harangtorony nem az eredetileg felépített, mivel azt a 16. században lerombolhatták, amikor a törökök mecsetté alakították a templomot. Az új, ma is látható harangtorony 1857-ben épült, neogótikus és neoklasszicista stílusban.

A Larnaka legjobb látnivalói közé tartozó Szent Lázár templom (Ayios Lazaros)

A Szent Lázár templom (Church of Saint Lazarus, Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου) belterében több száz éves, aranyozott fabútorok és ikonok egyaránt láthatóak, többségüket 1700-as években készítették. Az 1970-es években a templom belterében tűz keletkezett, és a lángokban sajnos több ikon is komolyabban megsérült. Az ikonok többségét szerencsére sikerült megmenteni és helyreállítani, így azok ma is megtekinthetőek.

Agios Lazaros templom beltér Larnakában

A Szent Lázár templomot körülvevő tér Larnaka városának egyik leghangulatosabb és leforgalmasabb tere, amely tavasztól őszig nyüzsög, még Ciprus távolabbi részeiről is jönnek érdeklődők. A környéken kávézók, éttermek nagy választéka áll rendelkezésre, melyek igyekeznek kihasználni az épület ismertségéből és legendájából fakadó előnyöket.

A templom mellett egy kis középkori múzeum is működik (Saint Lazaros Byzantine Museum), ahol minimális belépő díj ellenében további kegytárgyakat, 300 – 400 éves vallási relikviákat, ikonokat tekinthetünk meg.

Larnaka éjszaka, a Szent Lázár templom környékén

Larnakában vagy környékén nyaralva, larnakai városnézést szervezve a Szent Lázár templom megtekintése kihagyhatatlan program: nem csupán Larnaka, hanem Ciprus egyik legszebb látnivalója!

Larnaka egyik legszebb látnivalója éjszaka

Szent Lázár templom információk (Church of Saint Lazarus)

A Szent Lázár templom (Church of Saint Lazarus, Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου) a tengerparttól kb. 200 méterre fekszik Larnaka szívében, egy tágas téren. Megközelíteni autóval és gyalog egyaránt könnyen meg lehet Larnakában, ugyanis a tengerparti Finikoudes sétányról ágazik ide le út, és larnakai erőd is csupán 400 méterre található.

  • Koordináták: 34.911496, 33.635157, Πλατεία, Ayiou Lazarou, Larnaca, Cyprus
  • Belépő díj: –
  • Nyitva tartás: 8:00 – 18:30

Amennyiben a ciprusi nyaralást vagy városnézést Larnaka városába vagy annak környékére tervezzük, egyszerűen csak kattintsunk ide a larnakai szállásokhoz, ahol a képek mellett véleményeket is olvashatjuk a szállodákról, studiókról és apartmanokról.

Larnaka szállásai

Larnaka hotelek, szállodák Cipruson

Larnaka szállásaihoz kattintsunk ide, ha nyaralni vagy várost nézni érkeznénk!

Agia Napa szállásai

Agia Napa szállásai Ciprus

Amennyiben Agia Napa szállodái, apartmanjai érdekelnek bennünket, klikkeljünk ide!

cipruson.hu

Scroll to Top