Szent Lázár Templom

(Ayios Lazaros, Church of Saint Lazarus)

Larnaka városának egyik legszebb látnivalója a város központjában, a tengeri sétány közelében található. A 9. században épített templom nem csupán a város, de Ciprus egyik legtöbbet látogatott történelmi emléke is.

Szent Lázár templom, Larnaka, Ciprus

A templom névadóját a Biblia szerint maga Jézus támasztotta fel, majd Lázár a csodálatos feltámadás után Ciprusra hajózott. Miután megérkezett a szigetre, püspöknek választották, 30 éven keresztül betöltve a tisztséget. Az általa vezetett püspökség székhelye a korabeli Kitionban volt található, amely hajdanán Larnaka elődvárosa volt. Évszázadokkal Lázár halála után, Ciprus arab uralmának idején a sír emléke is feledésbe merült, egészen 890-ig. A sírt ekkor fedezték fel újra, amiről maga a bizánci uralkodó, VI. (Bölcs) Leó is tudmást szerzett. A püspök iránt érzett tiszteletből, a felfedezés hírére a császár a sír közelébe egy Lázárnak dedikált templom építését rendelte el.

Agios Lazaros templom Larnaka

A püspök maradványait a templom építésének idejére Konstantinápolyba szállították, ám az eredeti tervektől eltérően végül mégsem szállították vissza őket ősi ciprusi nyughelyükre, hanem a bizánci városban őrizték őket tovább. A 14. századi keresztes hadjáratok alkalmával, Konstantinápoly kifosztásakor után néhány lovag a franciaországi Marseille-be hajózott át a maradványokkal, ám ott nyomtalanul eltűntek. Lázár végső nyughelyéről így ma sincs pontos információ, a larnakai templomban is csak üres sírbolt található. Lázárt később szentté avatták, és Larnaka védőszentjének választották.

Szent Lázár templom, Larnaka

A ma Larnaka egyik legszebb látnivalójaként is ismert Szent Lázár templom múltja éppoly viharos, mint Ciprus történelme: a 30 méter hosszú, 15 méter széles templom az évszázadok alatt volt már bizánci, velencei, és török uralom alatt is. Érdekesség, hogy a ma is látható harangtorony nem az eredetileg felépített, mivel azt a 16. században rombolhatták le – amikor a törökök mecsetté alakították a templomot. Az új, ma is látható torony 1857-ben épült, neogótikus és neoklasszicista stílusban.

A Larnaka legjobb látnivalói közé tartozó Szent Lázár templom (Ayios Lazaros)

A templom belterében több száz éves, aranyozott fabútorok és ikonok egyaránt láthatóak, többségüket 1700-as években készítették. Az 1970-es években a templom belterében tűz keletkezett, és a lángokban sajnos több ikon is komolyabban megsérült. Az ikonok többségét szerencsére sikerült megmenteni és helyreállítani, így azok ma is megtekinthetőek.

Agios Lazaros templom beltér Larnakában

A Szent Lázár templomot körülvevő tér Larnaka városának egyik leghangulatosabb és leforgalmasabb tere, amely tavasztól őszig nyüzsög, még Ciprus távolabbi részeiről is jönnek érdeklődők. A környéken kávézók, éttermek nagy választéka áll rendelkezésre, melyek igyekeznek kihasználni az épület ismertségéből és legendájából fakadó előnyöket.

Larnaka éjszaka, a Szent Lázár templom környékén

Larnakában vagy környékén nyaralva a Szent Lázár templom megtekintése kihagyhatatlan program: nem csupán Larnaka, hanem Ciprus egyik legszebb látnivalója!

Larnaka egyik legszebb látnivalója éjszaka

Ha Larnakában szállnál meg, tekints meg a nyaralók által legjobbnak választott larnakai szállodákat és apartmanokat, katt!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

cipruson.hu

Scroll to Top