Páfoszi mozaikok

Páfoszi mozaikok, Ciprus

Így is ismerheted még: Paphos Mosaics,

A világszerte híres római mozaikok többsége Páfosz Régészeti Parkjában, a város kikötője mellett találhatóak, Kato Páfoszban. Az ókori villák padlóinak gyönyörű állapotban megmaradt mintázatait a Világörökség részei közé is választották, és Ciprus legszebb történelmi látnivalói közé tartoznak.

Ciprusi mozaikok, Páfosz

A páfoszi mozaikok története

A páfoszi mozaikok (Paphos Mosaics) római előkelőségek villáinak padlóját borították, melyeket az i. sz. 2 század és az i. sz. 5. század között építettek. Az ókori történelem legszebb mozaikjai között számontartott ciprusi leletek finom műgonddal, aprólékos kézi munkával készültek, mozaikdarabok tízezreiből kerültek összeállításra.

Egészen véletlenül bukkantak rájuk: 1962-ben egy helyi gazda földművelés közben arra lett figyelmes, hogy a földből ember alkotta tárgyak fordulnak ki, köztük edények, szerszámok, cserépdarabok, melyet jelentettek a helyi hatóságoknak. A kivételes leletek feltárása hamarosan régészek érkeztek, akik a több hektáros terület évekig tartó feltárása alatt felbecsülhetetlen értékű ókori maradványokra bukkantak.

A területen több római villát ástak ki és azonosítottak, melyeknek padlóján a páfoszi mozaikok meglepően jó állapotban maradtak fennt. A mozaikok görög mítoszok eseménysorait ábrázolják, melyek népszerűek voltak a Római Birodalom előkelőségeinek körében.

Páfoszi mozaik, Ciprus

A feltárt páfoszi mozaikok Dionüsszosz (Dionysos), Tézeusz (Theseus), Ájon (Aion) és Orfeusz (Orpheus) házaként elnevezett villák maradványainak legszebb állapotban megmaradt látnivalói lettek, melyek híre mindenfelé eljutott.

  • Tézeusz háza (House of Theseus)
  • Dionüsszosz háza (House of Dionysus, Οικία του Διονύσου)
  • Orfeusz háza (House of Orpheus)
  • Ájon háza (House of Aion)

A főbb páfoszi mozaikok a Régészeti Parkban:

Dionüszosz házában (House of Dionysus, Οικία του Διονύσου) a mozaikok területe 556 négyzetméterre volt tehető, és a görög mitológiából olyan elemeket ábrázol, mint a tengeri szörnyeteg Szkülla (Scylla), aki tengerészeket ragadott el útjuk közben. A ház mozaikjai emellett vadászati eseményeket is megörökítenek.

A knosszoszi labirintus szörnyetegének, a legendás Minótaurusznak mozaikja Tézeusz házában (Villa of Theseus, Έπαυλη του Θησέα) került összeállításra, de Poszeidonnak, a tenger istenének ábrázolását is megtalálták a régészek.

Orfeusz házában Héraklész (Herkules) küzd meg a Némeai oroszlánnal – ez a legendás hős 12 próbájának első nagy próbatétele volt a görög mitológia szerint.

Ájon házának (House of Aion) mozaikjain a hattyúvá változott Zeusz csábítja el Lédát, Cassiopeia királynő vetélkedik szépségben a Nereidákkal, valamint Dionüsszosz életének állomásait tekintjetjük meg.

Páfoszi mozaikok (Paphos Mosaics) információk

A páfoszi mozaikok (Paphos Mosaics) Ciprus egyik legszebb látnivalóit jelentik az ókori történelem iránt érdeklődőknek, akik az otthont adó Régészeti Parkban akár órákat is eltölthetnek. Páfosz Régészeti Parkját megközelíteni viszonylag egyszerű, hiszen a kikötő közvetlenül mellette helyezkedik el, illetve a tengerparti promenád is innen indul. Mivel Kato Páfosz buszpályaudvara is itt található, tömegközlekedéssel is megközelíthető.

A páfoszi mozaikok megtekintését érdemes összekötni a közeli erődnek, a kikötőnek, illetve a város másik híres történelmi látnivalójának, a szűk 3 kilométerre elhelyezkedő páfoszi királysíroknak meglátogatásával.

  • A páfoszi mozaikok (Régészeti Park) koordinátái: 34.756182, 32.409498
  • Helyszín: Archaeological Site of Nea Paphos, Αρχαιολογικός Χώρος Νέας Πάφου
  • Nyitva tartás április 16-tól szeptember 15-ig: 8:30 – 19:30
  • Nyitva tartás szeptember 16-tól április 15-ig: 8:30 – 17:00
  • Belépő díj: kb. 5 Euro

Páfoszban városlátogatás vagy tengerparti nyaralás esetén a a mozaikok megtekintése az egyik ajánlott látnivaló, ugyanis a történelemben viszonylag kevés ilyen állapotú mozaik maradt fennt. Amennyiben Páfoszban keresünk szállást, egyszerűen csak kattintsunk ide vagy lenti képre, ahol szállodákat, apartmanokat és studiókat egyaránt találunk! (új lapon nyílik)

Páfosz szállodái, apartmanjai

Páfosz szállásai (Paphos hotel, apartman)

Páfosz városnézéshez és nyaraláshoz foglalható szállodáihoz, apartmanjaihoz kattints!

cipruson.hu

Scroll to Top