Akamas kék lagúna

Akamas kék lagúna, Ciprus

Akamas kék lagúna (Akamas blue lagoon)

Az Akamas-félsziget csücskében, a zajos városoktól és a Cipruson nyaralók többségétől messze húzódik a sziget egyik legszebb tengerparti szakasza, a kék lagúna.

Akamas kék lagúna, Ciprus

A ciprusi Kék Lagúna az Akamas félszigeten fekszik, a sziget északnyugati oldalán, a nagyobb városok közül Páfosz (Paphos) esik legközelebb hozzá, mintegy bő ötven kilométerre. Larnakától már 180 kilométeres a táv, emiatt Ciprus keleti feléről a meglehetősen nagy messzeség miatt kevéssé érdemes meglátogatni, mi inkább a sziget nyugati oldalán nyaralóknak ajánljuk.

Ciprus Kék Lagúnájának megközelítése

A lagúnához többféle módon is el lehet jutni, bár nem ez a legkönnyebben megközelíthető Ciprus legszebb strandjai közül. Az Akamas félszigetet átszövik a szűkös, nem túl jó minőségű földutak, melyek közül a legegyszerűbb talán Afrodité fürdőjének közeléből indul – néhány autóval is megpróbálják leküzdeni, van aki viszont gyalogol. Ha valaki a gyalogtúra mellett dönt, kb. 5 kilométeres, dimbes-dombos részen leküzdendő távolságra és tempótól függően másfél-két órás odaútra számítson. További lehetőség, és kényelmes megoldás még kis hajó igénybevétele Latchi (Latsi) kikötőjéből, ahonnan időnként a nyaralókat átviszik Ciprus egyik legszebb lagúnájához, akik másfél-két órát tölthetnek el ott. A napi 2-3 alkalommal forduló, a tengerre először délelőtt 10 óra körül kifutó hajókon egy kirándulás díja kb. 20-25 Eurótól indul. Latchi kikötő koordináták: 35.040673, 32.393191

Az Akamas kék lagúna ugyan kevésbé híres, mint Ciprus más strandjai, ám nem vitás, hogy a különféle szavazásokon igen előkelő helyeken szerepelne. Az üvegszerűen átlátszó víz, a kék és zöld árnyalatai, a drámaian csipkézett, sziklás partszakasz mindenkit rabul ejt, aki erre veszi az irányt, és a sziget legszebb strandjai közé sorolja. A part közelében rendszeresen kisebb-nagyobb hajók horgonyoznak, könnyűbúvárok merülnek alá úszkálni a halakkal.

Mivel az Akamas félsziget területe természetvédelmi övezet, a tengerparti szakaszok is fokozott védelmet élveznek.

Akamas kék lagúna értékelés

Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top