Larnakai sós tó

Larnaka sós tó, Larnaka salt lake

Így is ismerheted: Larnaca Salt Lake, Αλυκή Λάρνακας

Ciprus keleti felének meghatározó városa, Larnaka nem csak kellemes hangulatáról, a pálmafás Finikoudes sétányról és a környék történelmi látnivalóiról híres, de a déli részen elhelyezkedő taváról is. A larnakai sós tó (Larnaca Salt Lake, Αλυκή Λάρνακας) mint a nevéből is kiderül, nem az édesvizű tavak sorát gyarapítja, hanem a tengerhez hasonlóan sós a vize. A tó szinte egybefüggő felülete összesen kb. 2 négyzetkilométer, átlagos mélysége mindössze 20-25 cm körül van.

Larnaka híres sós tava látnivaló is (Larnaka salt lake)

A larnakai sós tó természetvédelmi terület, melynek védett állatvilága gazdag madárpopulációval rendelkezik: a hidegebb évszakokban, főként télen a flamingók és pelikánok élőhelye. Tavasszal akár tízezernél is több madár is csoportosulhat a tóban, amikor a téli csapadékos időjárás valamelyest feltölti a nyaranta szinte teljesen kiszáradó medret.

Flamingók a larnakai sós tóban, Cipruson

Flamingók tavasszal a larnakai sós tóban, Cipruson

A tó alján száraz időszakokban remekül látszik a kicsapódott só, mely némileg a Holt Tengerhez hasonló, különleges látványt kölcsönöz neki.

Hol található Larnaka sós tava?

A larnakai sós tó elérése nem bonyolult, ha a városban járunk: a Larnakai Nemzetközi Repülőtér előtt fekszik, a Hala Sultan Tekke mecset mellett – körülötte út is vezet.

Larnakai sós tavat Larnaca látnivalói között tartják számot

Megtekintését érdemes összekötni a mecset meglátogatásával, amivel két ciprusi látnivalót is kipipálhatunk a bakancslistánkról.

A sós tó a Hala Sultan Tekke mecsetből

A tó város felőli oldalán Larnaka egyik legzöldebb területe fekszik, a Patticheio (Παττίχειο), mely gyakorlatilag egy méretes park. A parkban szabadtéri színház működik, különféle rendezvényeket bonyolítanak le, zenei események színhelye. A parkban körülötte különféle gyalogösvények vezetnek, ahonnan a sós tó területe is remekül belátható.

A larnakai sós tó (Larnaka Salt Lake) koordinátái: 34.881968, 33.614362

Mivel szabadtéri látnivaló, nyitva tartási időpont vagy belépő díj ebben az esetben nincs, szabadon felfedezhető.

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Larnaka apartmanjaihoz és szállodáihoz kattintsunk ide!

Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top