Múzeumok

Múzeumok, főbb kulturális intézmények Cipruson

A sziget múzeumaiban és kulturális intézményeiben a látogatók megcsodálhatják az elmúlt korszakok tárgyi emlékeit, megtekinthetik Ciprus viharos történelmének darabjait. A természettel való kapcsolat komoly szerepet játszik a szigeten, így az állatkertek, botanikus parkok a mindennapokban is központi szerepet kapnak. 

Ayia Napa

Thalassa tengerészeti múzeum (Thalassa Municipial Museum)

Az Ayia Napa városának központjában lévő múzeum elsősorban Ciprus tengerészeti életét, a sziget körüli vizek élővilágát mutatja be. A tárlatok kronológiai sorrendben tekinthetőek meg, az őskorból származó emlékektől kezdve napjainkig.

Thalassa tengerészeti múzeum, Ciprus

fotók: thalassamuseum

 

web: https://www.thalassamuseum.org.cy/

Tornaritis tengerészeti és paleontológiai múzeum

A családi alapítású, 1992-től látogatható kiállítás a tengeri élettel, valamint az őslénytannal foglalkozik.

web: https://www.tornaritis.com/

Protaras

Tengeri akvárium (Protaras Ocean Aquarium)

Protaras tengeri akváriumaiban nem csupán a vizek élővilágát, de madarakat, hüllőket, krokodilokat is megfigyelhetünk. Pálmafákkal tarkított, zöldellő kertjében kövekkel kirakott sétányok mutatják az utat.

web: https://www.protarasaquarium.com/

Larnaka (Larnaca)

Régészeti múzeum (Larnaca Archeological Museum)

A város régészeti múzeuma az ősi Kition történelmével, feltárt emlékeivel foglalkozik. Komoly szerepet kapnak még a kiállításokon a Larnaka régiójának muzeológiai leletei, a bronzkor és görög időszak tárgyi emlékei.

Larnaka régészeti múzeum, Ciprus

Középkori Múzeum (Larnaca Medieval Museum)

A tengerparti erőd ad otthont a középkort bemutató kiállításnak. A kora keresztény időktől egészen a bizánci, majd török időkig több korszakból is rendeznek kiállításokat. Míg az erőd falain ágyúk, a vitrinekben puskák, korabeli fegyverek, vértezetek tekinthetőek meg.

Limassol (Lemesos)

Régészeti múzeum (Archeological Museum)

A sziget egyik legnagyobb régészeti múzeuma található Limassolban. Az 1948-as alapítású múzeum többször is helyszínt váltott, a jelenlegi helyén 1975 óta található. Nem csupán a körzet régészeti emlékeit mutatja be, hanem egész Ciprusról szállítottak ide tárgyi emlékeket.

Limassol régészeti múzeum

Középkori múzeum (Limassol Medieval Museum)

Az óvárosban található várban foglal helyet a középkort bemutató kiállítás. A kastély folyosóin, valamint szobáiban tekinthetőek meg a korabeli páncélzatok, fegyverek, hadieszközök.

Színház múzeum (Limassol Theatre Museum)

A kiállításokon a színház és filmművészet történelme kerül bemutatásra. A fotógalériákon kívül nem csupán a kosztümök és kellékek, de az évtizedek folyamán egyre finomodó technikai vívmányok is megtekinthetőek.

Nicosia (Lefkosia)

Ciprusi régészeti múzeum (Cyprus Archeological Museum)

A szigetország legnagyobb tárlatával büszkélkedő múzeumot 1882-ben alapították, azóta ez a legtöbb látogatót vonzó intézmény Cipruson. A több ezer darabból álló gyűjtemény 14 teremben kerül bemutatásra, időrendi sorrendben.

Bizánci múzeum és művészeti galéria (Byzantine Museum)

Az intézményben több száz, középkorból és bizánci időkből származó egyedülálló festmény, ikonosztáz és kézműves tárgy került kiállításra.

Természettudományi múzeum (Natural History Museum)

Ciprus fővárosának természettudományi múzeumában a növények és állatok állnak az első helyen. A tárlaton többek között több száz, a szigeten őshonos élőlényt mutatnak be.

Ledra múzeum és kilátó (Ledra Museum Observatory)

A fővárosra, Nicosiára egyedülálló kilátást biztosító kilátó falain belül egy modern múzeum is helyet kapott. Nem csupán a város legmagasabb épületének 11. emeletéről nézhetünk körül, de interaktív tárlatot mutatja be Nicosia múltját és jelenét.

Ledra kilátó, Nicosia Ciprus

kilátás a Ledra múzeumból

Páfosz (Paphos)

Páfosz Régészeti múzeum (Paphos Archeological Museum)

A múzeum széles régészeti gyűjteménnyel áll az érdeklődők rendelkezésére. I.e. 1700-as évektől készített műtárgyak, szobrok, bronzkori eszközök, középkori tárgyak kerültek kiállításra.

Bizánci múzeum

A bizánci kor életét megörökítő kiállítás gazdag festményekben, vallási tárgyakban és ereklyékben.

Bizánci múzeum, Páfosz Ciprus

 

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu