Lara öböl

Lara öböl (Lara Bay)

Lara-öböl, Teknős-öböl

(Lara Bay, Lara Turtle beach)

A sziget nyugati oldalán, az Akamas-félszigeten lévő tengerpart elsősorban szépsége miatt lett ismert, különlegességét pedig a rendszeresen itt költő teknősök adják.

Lara öböl (Lara Bay)

 

Mivel az ide vezető földút meglehetősen rossz minőségű, a Páfosztól kb. 20 km-re fekvő öböl megközelítéséhez legalább egy kisterepjáró ajánlott. Ennek köszönhetően a Lara öböl megközelítésétől az út miatt sok ember elriad, a környéket kevés ember látogatja. A hosszú, homokkal borított ciprusi partszakasz nincs kiépítve, a természet háborítatlan szépségében csodálható.

A cserepes teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni, amikből a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok. A természetvédők a költés után rendszeresen meg is jelölik a fészkeket, hogy senki ne háborgassa őket. Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, a NATURA 2000 program tagja, így a következőket érdemes szem előtt tartani:

– ne szemeteljünk,

– ne szúrjunk napernyőt a földbe (az esetlegesen észre nem vett fészkek védelmében),

– állatokat ne vigyünk magunkkal.

A természetkedvelők nem csupán a tengerparton találhatnak érdekes dolgokat: a környéken számos védett madárfajt, és más állatokat is megfigyelhetnek, melyek Ciprus őshonos élővilágát képviselik.

Lara öböl, Páfosz, Ciprus

Lara-öböl (Lara Bay) értékelés