Lara öböl

Lara öböl (Lara Bay)

Lara-öböl, Teknős-öböl

(Lara Bay, Lara Turtle beach)

Ciprus nyugati oldalán, az Akamas-félszigeten lévő tengerpart elsősorban szépsége miatt lett ismert, különlegességét pedig a rendszeresen itt költő teknősök adják.

Lara öböl (Lara Bay)

Mivel az ide vezető földút meglehetősen rossz minőségű, a Páfosztól kb. 25 km-re fekvő öböl megközelítéséhez quad vagy magasabb építésű autó ajánlott. Ennek köszönhetően a Lara öböl megközelítésétől az út miatt sok ember elriad, a környéket viszonylag kevés ember látogatja. A hosszú, homokkal borított ciprusi partszakasz csak egy része van részlegesen kiépítve, így a természet szinte háborítatlan szépségében csodálható.

Ciprus nyugati strandjai Páfosz közelében, teknős költőhely

A cserepes teknősök kora tavasszal jönnek ide fészket rakni, amikből a nyári hónapok alatt kelnek ki az utódok. A természetvédők a költés után rendszeresen meg is jelölik a fészkeket, hogy senki ne háborgassa őket. Az öböl ennek köszönhetően természetvédelmi terület, a NATURA 2000 program tagja, így a következőket érdemes szem előtt tartani:

– ne szemeteljünk,

– ne szúrjunk napernyőt a földbe (az esetlegesen észre nem vett fészkek védelmében),

– állatokat ne vigyünk magunkkal.

A természetkedvelők nem csupán ezen a ciprusi tengerparton találhatnak érdekes dolgokat: a környéken számos védett madárfajt, és más állatokat is megfigyelhetnek, melyek Ciprus szigetének őshonos élővilágát képviselik.

Lara öböl, Páfosz, Ciprus

Lara bay (Lara beach, Turtle beach) koordináták: 34.958118, 32.312820

Lara-öböl (Lara Bay) értékelés

cipruson.hu

Scroll to Top