Kolossi vár

Kolossi vár (Kolosszi erőd)

(Kolossi Castle)

A Limassol nyugati oldalán, Kolossi település mellett található jellegzetes erődítmény a 13. századtól őrizte a környék rendjét.

Kolossi vár (Kolosszi kastély), Limassol Ciprus nyugati oldali látnivalói

A ma is látható megtekinthető vár elődjét 1210-ben emelték, amikor a johannita lovagrend megszerezte Limassol környékének felügyeletét. A lovagok állandó csatározásai, és a szükséges javítások elmaradása miatt az építmény állaga két évszázad alatt olyannyira leromlott, hogy új erődítményre volt szükség. Mivel a vár stratégiailag jó helyen volt, nem új erődítmény építése mellett döntöttek, hanem a meglévő romjaira húzták rá az új kastélyt.

A Kolossi kormányzójának, Louis de Magnac utasítására induló építkezés végül 1454-re fejeződött be. A megerősített falak sokkal tovább voltak képesek visszaverni az ellenfeleket, így a masszív erődítmény Ciprus egyik legbiztonságosabb várának számított.

Kolossi vár, Ciprus nyugati látnivalói

Évszázadokkal később a törökök kezére került, akik eleinte még rendszeresen felújították, sőt hozzá is építettek, ám az 1800-as évek végére, uralmuk hanyatlásakor hagyták lepusztulni. Mivel fontos történelmi emléknek számított, az 1900-as évek elején a ciprusiak felújították, és ebben a formában látható ma is.

A Kolossi vár igen karakteres építmény: a kocka formára emlékeztető kastély 21 méter magas, oldalai 16 méter hosszúak. A három szintes épületbe betérve megtekinthetőek a földszinti raktárhelyiségek, a második emeleti konyhák, illetve a parancsnoki lakórész. A vár tetejéről szép kilátás nyílik a környékre, az épület udvarára. Kint a várudvaron az egykori istállók és ellátóhelyiségek romjai láthatóak, boltíves tornácok társaságában.

Kolossi vár, erőd Cipruson Limassol mellett

A Kolossi erőd a közeli Limassol nyugati oldalán, a várostól mindössze kb. 10 kilométerre, Páfosztól bő ötven kilométerre, a Ciprus keleti oldalán felvő Larnakától pedig kb. 80 kilométerre fekszik.

Kolossi várának koordinátái: 34.664819, 32.934335

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu