Kolossi vár

Kolossi vár (Kolosszi kastély), Limassol Ciprus

Így is ismerheted még: Kolossi erőd, Kolossi Castle, Κάστρο Κολοσσίου

A Limassol nyugati oldalán, Kolossi település mellett található jellegzetes erődítmény a 13. századtól őrizte a környék rendjét. A Kolossi erőd (Kolossi Castle, Κάστρο Κολοσσίου) kockaformája Ciprus egyik legkarakteresebb történelmi látnivalója, mely Páfosz vagy Limassol városokból érhető el a leggyorsabban.

Kolossi vár (Kolosszi kastély), Limassol Ciprus nyugati oldali látnivalói

Kolossi erőd története

A ma is látható megtekinthető Kolossi vár (Kolossi Castle, Κάστρο Κολοσσίου) elődjét 1210-ben emelték, amikor a johannita lovagrend megszerezte Limassol környékének felügyeletét. A lovagok állandó csatározásai, és a szükséges javítások elmaradása miatt az építmény állaga két évszázad alatt olyannyira leromlott, hogy új erődítményre volt szükség. Mivel a kolossi vár stratégiailag jó helyen volt, nem egy teljesen új erődítmény építése mellett döntöttek, hanem a meglévő romjaira húzták rá az új kastélyt.

Kolossi kormányzójának, Louis de Magnac utasítására elindult az építkezés, mely végül 1454-re fejeződött be. A megerősített falak sokkal tovább voltak képesek visszaverni az ellenfeleket, így a masszív erődítmény Ciprus egyik legbiztonságosabb várának számított.

Kolossi vár, Ciprus nyugati látnivalói

A Kolossi erőd (Kolossi Castle, Κάστρο Κολοσσίου) évszázadokkal később a törökök kezére került, akik eleinte még rendszeresen felújították, sőt hozzá is építettek részeket, ám az 1800-as évek végére, uralmuk hanyatlásakor már ők is hagyták lepusztulni. Mivel fontos történelmi emléknek számított, az 1900-as évek elején a ciprusiak felújították, és ebben a formában látható ma is.

A Kolossi erőd napjainkban

A Kolossi vár igen karakteres építmény: a kocka formára emlékeztető kastély 21 méter magas, oldalai 16 méter hosszúak. A három szintes épületbe betérve megtekinthetőek a földszinti raktárhelyiségek, a második emeleti konyhák, illetve a parancsnoki lakórész. A vár tetejéről szép kilátás nyílik a környékre, az épület udvarára. Kint a várudvaron az egykori istállók és ellátóhelyiségek romjai láthatóak, boltíves tornácok társaságában.

Kolossi vár, erőd Cipruson Limassol mellett

Kolossi erőd információk (Kolossi Castle)

A Kolossi erőd a közeli Limassol város nyugati oldalán, a településtől mindössze kb. 10 kilométerre, a sokak által kedvelt Páfosztól kb. ötven kilométerre, míg a Ciprus keleti oldalán felvő Larnakától pedig kb. 80 kilométerre fekszik. Megközelítéséhez a Kolossi (Κολόσσι) nevű települést kell célba vennünk, vagy akár össze is köthetjük az ősi Kourion meglátogatásával, ugyanis a két látnivaló között mindössze 5 kilométeres a távolság. A vár déli oldalán tágas parkoló fogadja a látogatókat, ahonnan sétálva a vár mellett a régi vízvezeték is megtekinthető (Aqueduct of Kolossi).

  • Kolossi várának koordinátái: 34.664819, 32.934335
  • Nyitva tartás: 8:30 – 17:00
  • Belépő díj: kb. 3 Euro

Ciprus ezen oldalán Limassolban vagy Páfoszban érdemes megszállni, ugyanis Larnaka innen nyolcvan kilométeres táv.

Páfosz szállásai

Páfosz apartmanok, szállodák Cipruson

Páfosz városnézéshez és nyaraláshoz ajánlott szállodáit, apartmanjait itt találjuk, katt!

Limassol szállásai

Limassol szállásai, Ciprus

A Limassolban foglalható szállásokhoz ide klikkeljünk.

cipruson.hu

Scroll to Top