Páfoszi erőd

Páfosz tengerparti erőd, Ciprus

Így ismerheted még: Paphos Castle, Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου

A Ciprus nyugati szegletében fekvő Páfosz város ikonikus épülete a kikötő és a Régészeti Rark közelségében fekszik. Páfosz erődjének (Paphos Castle) jellegzetes téglalap sziluettjével gyakran találkozunk magának a városnak bemutatásánál a különböző turisztikai magazinokban és leírásokban.

Páfosz erődje

Páfoszi várának elődjét még a bizánciak építették az első évezredben, ám egy földrengés le is rombolta azt. A katasztrófát követően, a 13. század végén a falait újjáépítették és megerősítették, hogy az eredeti alapokon tovább szolgálja a környék, illetve Páfosz kikötőjének védelmét.

Páfosz tengerparti erőd

A velenceiek, majd később a törökök kezében lévő páfoszi erőd (Paphos Castle, Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου) a 18. században még felújították, és egy időben Cipruson börtönként is használták. A Páfosz egyik érdekes látnivalójának minősülő várban napjainkban kiállításokat, rendezvényeket rendeznek: az évente megrendezésre kerülő páfoszi kulturális fesztiválnak is eme épület környéke ad otthont. A várba be is lehet lépni díj ellenében, ám a viszonylag kis belső méretéből fakadóan alig néhány perc alatt bejárható, a belső kiállítások sem nagy méretűek – látogatói általában a kikötőre és a Páfoszra nyíló kilátást értékelik leginkább.

Paphos erőd, Cipruson

Az erőd gyakorlatilag a híres páfoszi mozaikokat, görög színházat és a világítótornyot rejtő Régészeti Park (Archaeological Site of Nea Paphos) mellett fekszik, így rendkívül könnyen megközelíthető. A kikötő mögött, a park előtt tágas és ingyenes parkoló található, de Kato Páfosz buszmegállója is alig 700 méteres, 8-10 perces séta. A kikötő egyben a város promenádjának, part menti sétáló övezetének nyugati oldalát képezi.

A képen Páfosz kikötője, az erőd, és a háttérben megbújó Régészeti Park látható

Páfosz erőd (Paphos Castle) információk

Páfosz erődjének koordinátái: 34.755143, 32.407094 (a régészeti park és a kikötő mellett, Kato Pafoszban)

Nyitva tartás: 8:30 – 17:00

Belépő díj: kb. 3 Euro

Páfoszban városlátogatáshoz és tengerparti nyaraláshoz a különféle szállásokból, hotelekből és apartmanokból egyaránt széles a kínálat – egyszerűen csak kattintsunk az alábbi linkre ezek megtekintéséhez, amennyiben ide szeretnénk utazni!

Páfosz szállásai

Paphos szállás, hotel, apartman

Tovább Páfosz szállodáihoz, apartmanjaihoz, illetve az utazói véleményekhez…

cipruson.hu

Scroll to Top