Páfoszi erőd

Páfosz tengerparti erőd, Ciprus

Így ismerheted még: Paphos Castle, Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου

A Ciprus nyugati szegletében fekvő Páfosz város ikonikus épülete a kikötő és a Régészeti Rark közelségében fekszik. Páfosz erődjének (Paphos Castle) jellegzetes téglalap sziluettjével gyakran találkozunk magának a városnak bemutatásánál a különböző turisztikai magazinokban és leírásokban.

Páfosz erődje

Páfoszi várának elődjét még a bizánciak építették az első évezredben, ám egy földrengés le is rombolta azt. A katasztrófát követően, a 13. század végén a falait újjáépítették és megerősítették, hogy az eredeti alapokon tovább szolgálja a környék, illetve Páfosz kikötőjének védelmét.

Páfosz tengerparti erőd

A velenceiek, majd később a törökök kezében lévő páfoszi erőd (Paphos Castle, Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου) a 18. században még felújították, és egy időben Cipruson börtönként is használták. A Páfosz egyik érdekes látnivalójának minősülő várban napjainkban kiállításokat, rendezvényeket rendeznek: az évente megrendezésre kerülő páfoszi kulturális fesztiválnak is eme épület környéke ad otthont. A várba be is lehet lépni díj ellenében, ám a viszonylag kis belső méretéből fakadóan alig néhány perc alatt bejárható, a belső kiállítások sem nagy méretűek – látogatói általában a kikötőre és a Páfoszra nyíló kilátást értékelik leginkább.

Paphos erőd, Cipruson

Az erőd gyakorlatilag a híres páfoszi mozaikokat, görög színházat és a világítótornyot rejtő Régészeti Park (Archaeological Site of Nea Paphos) mellett fekszik, így rendkívül könnyen megközelíthető. A kikötő mögött, a park előtt tágas és ingyenes parkoló található, de Kato Páfosz buszmegállója is alig 700 méteres, 8-10 perces séta. A kikötő egyben a város promenádjának, part menti sétáló övezetének nyugati oldalát képezi.

A képen Páfosz kikötője, az erőd, és a háttérben megbújó Régészeti Park látható

Páfosz erőd (Paphos Castle) információk

Páfosz erődjének koordinátái: 34.755143, 32.407094 (a régészeti park és a kikötő mellett, Kato Pafoszban)

Nyitva tartás: 8:30 – 17:00

Belépő díj: kb. 3 Euro

Páfoszban városlátogatáshoz és tengerparti nyaraláshoz a különféle szállásokból, hotelekből és apartmanokból egyaránt széles a kínálat – egyszerűen csak kattintsunk az alábbi linkre ezek megtekintéséhez, amennyiben ide szeretnénk utazni!

Páfosz szállásai

Paphos szállás, hotel, apartman

Tovább Páfosz szállodáihoz, apartmanjaihoz, illetve az utazói véleményekhez…

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!

cipruson.hu

Scroll to Top