Cape Greco

Greko fok - Cape Greco, Ciprus

Greko-fok (Cape Greco)

Ciprus délkeleti csücske teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és itt élő növények, állatok védelme. Az Ayia Napa közelében fekvő tengerparti szakaszokon fekvő barlangok, valamint a magaslati, dimbes-dombos terület egyaránt beletartoznak ebbe.

Greko fok - Cape Greco, Ciprus

A park egy részének felszíne szinte teljesen kopár: évszázadokkal korábban még borókaerdők és mediterrán fenyvesek borították, ám ezt az emberek folyamatosan ritkították. A kitermelt faanyagot főként hajókhoz, épületekhez használták fel. A végső lökést az 1900-as évek elején a fatüzelésű gőzmalmok adták meg, amikor a megmaradt fákat is kiirtották.

Cape Greco Ayia Napa közelében fekvő látnivaló

A Greko-fok egyik legérdekesebb része a déli régió lapos felszínéből kitörő, kb. kétszáz méter magas domb. A sziklás kiemelkedés szinte függőlegesen rohan a tengerbe, ennek köszönhetően kiváló kilátással bír a környékre. A helyi önkormányzat kilátót is épített ide, ahol fedett pergola és padok szolgálják a kirándulók kényelmét.

A Cape Greco Ciprus egyik legjobb kilátási pontja

A Béke emlékmű a kilátó tetején

Cape Greco tetejére felsétálva tiszta időben rendkívül jó kilátás nyílik a közeli térsége, a városok közül Ayia Napa is remekül látható. Fentről láthatóak a hatalmas antennnák, melyek egy kinyúló kis félszigeten magasodnak, és az aljuknél lévő világítótorony is. Aki szemfüles, Cape Grecoról még Ciprus legszebb tengeri barlangjait is kiszúrja a kilátó és Ayia Napa között.

Cape Greco, Ciprus keleti pontja

Az ide vezető, aszfaltozott út közelségében fekszik Agia Anargiri kápolnája, ami a helyiek kedvelt esküvői fotózási helyszíne.

Agia Anargiri, Greko-fok, Ciprus

A nemzeti parkban több túraútvonal is keresztezi egymást, összesen kb. 20 km hosszan: a helyiek is előszeretettel barangolják be ezeket. Ciprus távolabbi részeiről is jönnek ide piknikezni, gyönyörködnek a környék szépségében, vagy csak fürdenek a tiszta tengerben. A tenger tisztaságára jellemző, hogy Agia Napából is érkeznek hajókirándulások, melyek megállnak a fok körüli vizekben, megcsodálni annak kékségét.

A Greko-fok körül csodás a tenger tisztasága, Agia Napából is jönnek hajók megcsodálni

Kamara Tou Koraka – Ciprusi sziklaboltív

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget látnivaló

A látványos, tenger felett ívelő boltívet Ciprus keleti részén, Agia Anargiritől néhány száz méterre délre találod. A  kb. 10 méter hosszú, és 4-5 méter széles boltív a Greko-fok sokszor fotózott látványossága.

Kamara Tou Koraka koordináták: 34.971907,34.075335

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget, Greko fok

A Cape Greco és térsége Ayia Napa legjobb látnivalói közé tartozik, és egyben Ciprus egyik legjobb kilátási pontja – aki a sziget keleti felén tölti a nyaralását, érdemes meglátogatni.

Cape Greco (Greco fok) koordináták: 34.964077, 34.067912

Ha Ayia Napában nyaralnál, tekintsd meg a város utazók által ajánlott szállásait, katt!

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu