Cape Greco

Greko fok - Cape Greco, Ciprus

Greko-fok (Cape Greco)

Ciprus délkeleti csücske teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és itt élő növények, állatok védelme. A tengerparti szakaszokon fekvő barlangok, valamint a magaslati, dimbes-dombos terület egyaránt beletartoznak ebbe.

Greko fok - Cape Greco, Ciprus

A park egy részének felszíne szinte teljesen kopár: évszázadokkal korábban még borókaerdők és mediterrán fenyvesek borították, ám ezt az emberek folyamatosan ritkították. A kitermelt faanyagot főként hajókhoz, épületekhez használták fel. A végső lökést az 1900-as évek elején a fatüzelésű gőzmalmok adták meg, amikor a megmaradt fákat is kiirtották.

A Greko-fok egyik legérdekesebb része a déli régió lapos felszínéből kitörő, kb. kétszáz méter magas domb. A sziklás kiemelkedés szinte függőlegesen rohan a tengerbe, ennek köszönhetően kiváló kilátással bír a környékre. A helyi önkormányzat kilátót is épített ide, ahol fedett pergola és padok szolgálják a kirándulók kényelmét.

Az ide vezető, aszfaltozott út közelségében fekszik Agia Anargiri kápolnája, ami a helyiek kedvelt esküvői fotózási helyszíne.

Agia Anargiri, Greko-fok, Ciprus

A nemzeti parkban több túraútvonal is keresztezi egymást, összesen kb. 20 km hosszan: a helyiek is előszeretettel barangolják be ezeket. Ciprus távolabbi részeiről is jönnek ide piknikezni, gyönyörködnek a környék szépségében, vagy csak fürdenek a tiszta tengerben.

Kamara Tou Koraka

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget látnivaló

A látványos, tenger felett ívelő boltívet Ciprus keleti részén, Agia Anargiritől néhány száz méterre délre találod. A  kb. 10 méter hosszú, és 4-5 méter széles boltív a Greko fok sokszor fotózott látványossága.

Kamara Tou Koraka koordináták: 34.971907,34.075335

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget, Greko fok