Cape Greco

Greko fok - Cape Greco, Ciprus

Így is ismerheted még: Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο, Cape Greco National Forest Park, Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο

Ciprus délkeleti csücske, a Cape Greco teljes egészében természetvédelmi terület: 400 hektáron biztosított a természet sértetlensége, és itt élő növények, állatok védelme. A méretes hely az Ayia Napa közelében fekvő tengeri barlangokat, valamint a magaslati, dimbes-dombos területeket egyaránt magában foglalja, így a Cape Greco (Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο) Ciprus egyik legérdekesebb természeti látnivalója.

Cape Greco Ayia Napa közelében fekvő látnivaló (Cape Greco
Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο)

A Cape Greco park egy részének felszíne szinte teljesen kopár: évszázadokkal korábban ugyan még borókaerdők és mediterrán fenyvesek borították, ám ezt az emberek folyamatosan ritkították. A kitermelt faanyagot főként hajókhoz, épületekhez használták fel, majd a végső lökést az 1900-as évek elején a fatüzelésű gőzmalmok adták meg, amikor a megmaradt fákat is kiirtották.

Cape Greco Ciprus, Agia Napa

Miért érdemes meglátogatni a Cape Greco környékét Cipruson?

Az Agia Napától mindössze bő 10 kilométerre, Larnakától pedig kb. 50 kilométerre elterülő Greko-fok (Cape Greco, Ακρωτήριο Κάβο Γκρέκο) egyik legérdekesebb része a Ciprus lapos déli régiójának felszínéből kitörő, kb. kétszáz méter magas domb. A sziklás kiemelkedés szinte függőlegesen rohan a tengerbe, ennek köszönhetően kiváló kilátással bír a környékre: a közelben Agia Napa, tiszta időben pedig a távoli Larnaka térsége is kivehető. 

Cape Greco Ciprus, Agia Napa látnivalói, kilátó

A Cape Greco Ciprus egyik legjobb kilátási pontja, Agia Napából érdemes ide kirándulni

A helyi önkormányzat egy kis kilátót is épített ide, ahol fedett pergola és padok szolgálják a kirándulók kényelmét. Fentről a kilátóból láthatóak azok a hatalmas antennák is, melyek Ciprus délkeleti kiszögellésén magasodnak, valamint az aljuknál lévő világítótorony is (Faros, Lighthouse of Cape Greco).

Cape Greco, Ciprus keleti pontja

Aki szemfüles, Cape Greco magaslatairól még Ciprus legszebb tengeri barlangjait (Agia Napa Sea Caves, Θαλασσινές Σπηλιές, Αγία Νάπα) is kiszúrhatja a magaslati kilátó és Ayia Napa városa között.

Agia Napa látnivalói Cape Greco

A kilátó emellett híres az ide épített Béke-emlékműről (Monument of Peace, Μνημείο Ειρήνης), valamint az innen elérhető felettébb hangulatos látványról naplemente és napkelte idején. Cape Greco kilátója alatt nem sokkal egy katonai támaszpont is működik, de természetesen oda a behajtás nem lehetséges civileknek.

Cape Greco kilátó Ciprus sziget

A Béke-emlékmű a kilátó tetején

A Cape Greco Nemzeti Parkban (Cape Greco National Forest Park, Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο) több túraútvonal is keresztezi egymást, összesen kb. 20 kilométer hosszan: még a helyiek is előszeretettel barangolják be ezeket. Ciprus távolabbi részeiről is jönnek ide piknikezni, gyönyörködnek a környék szépségében, vagy csak fürdenek a tiszta tengerben. A tenger tisztaságára jellemző, hogy Agia Napából is érkeznek kirándulóhajók, melyek megállnak a Greco-fok körüli vizekben, megcsodálni annak kivételes kékségét.

Cape Greco Ciprus

Az ide vezető, aszfaltozott út közelségében fekszik Agia Anargiri kápolnája (Ayioi Anargiroi Church, Εκκλησία Αγίων Αναργύρων), ami a helyiek kedvelt esküvői fotózási helyszíne. A hangulatos kis épület előtt apró parkolóban van lehetőség letenni a járműveket. A templom koordinátái: 34.975479, 34.075866

Agia Anargiri, Greko-fok, Ciprus

Egy másik látványos hely a Cape Greco területén a ciprusi szerelemhíd, avagy a Kamara Tou Koraka (Καμάρα του Κόρακα). A bizonyos szögekből tengerre is felettébb látványos kilátást biztosító, érdekes sziklaív természetesen a szerelmesekhez kapcsolódik, és szerelemhídként is ismerik.

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget látnivaló

A Kamara Tou Koraka, avagy a ‘Ciprusi Szerelemhíd’ az Agia Anargiri templomhoz vezető mellékút mellett található. Kamara Tou Koraka koordináták: 34.971907,34.075335

Kamara Tou Koraka, Ciprus sziget, Greko fok

A Cape Greco Nemzeti Park (Cape Greco National Forest Park, Εθνικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο) és térsége Ayia Napa legjobb látnivalói közé tartozik, és egyben Ciprus egyik legjobb kilátási pontja – aki a sziget keleti felén tölti a nyaralását, érdemes meglátogatni.

Agia Napa Cape Greco

A kilátóhoz felvezető út közelében egy kis látogatóközpont is működik (Cape Grece Visitor’s Center, Περιβαλλοντικό Κέντρο Κάβο Γκρέκο) amely gyakorlatilag egy kis múzeum, a helyi állatvilág és geológia bemutatására. A némi belépődíjért látogatható helyen diorámák, üvegfalak mögött természeti kompozíciók tekinthetőek meg. Látogatóközpont koordináták: 34.970558, 34.070028

Agia Napa felől érkezve el ne felejtsük megnézni Ciprus legszebb tengeri barlangjait, hiszen az oda vezető útról lehet lekanyarodni ide.

Cape Greco tengeri barlangok, sea caves

Cape Greco információk

  • Cape Greco kilátó koordináták: 34.964077, 34.067912
  • Nyitva tartás: 0 – 24
  • Belépődíj: –
  • A látogatóközpontba (kis múzeumba) belépés esetén a jegy kb. 3 Euro.

A közelben szállások terén Agia Napa vagy Protaras ajánlott, valamint szóba jöhet még a kb. 50 kilométerre fekvő Larnaka. Az adott városok szállodáihoz és apartmanjaihoz csak kattintsunk a lenti képekre!

Agia Napa szállásai

Agia Napa szállásai Cipruson

Agia Napa szállodáihoz, apartmanjaihoz klikkeljünk ide!

Larnaka szállásai

Larnaka Ciprus szálloda

Larnakában a szállodákat, apartmanokat ide kattintva találjuk.

Protaras szállásai

Protaras szállodák

Protaras szállásai ezen a linken át érhetőek el!

Ciprus szállások
Apartmanok és hotelek 2024-es nyaraláshoz és városnézéshez

cipruson.hu

Scroll to Top