Apollo Hylates

Apollo szentély, Apollo Hylates Ciprus

Így is ismerheted még: The Sanctuary of Apollo Hylates, Ναός Απόλλωνος Υλάτου

Az ókori görögök által i.e. 7. században épített Apollo Hylates szentély Ciprus délnyugati részének dombjaira épült, a mai Limassol várostól 15 kilométerre. Az egykor fontos vallási központ Apollót, a természet és az erdők istenének tiszteletére épült fel. Ciprus nyugati részének történelmi látnivalója azok számára is érdekes, akik a sziget egyik legnagyobb régészeti területét, az ősi Kouriont látogatják, mivel a két hely egymástól alig néhány kilométerre fekszik csupán.

Ciprus ókori látnivalói, Apollo Hylates szentély

Az Apollo Hyles szentély története

Az Apollo szentély (The Sanctuary of Apollo Hylates, Ναός Απόλλωνος Υλάτου) feltárt épületei több egymást követő időszakból is származnak. A görögök által i. e. 8. századtól emelt épületek éppen úgy több fázisban épültek, mint a Cipruson évszázadokkal később megjelent rómaiak épületei. Vélhetően elsőként egy kör alakú építményt húztak fel ide, melyet az oltár követett.

A rómaiak uralmuk alatt Apollo Hylates szentélyének déli és északi oldalán folytatták az építkezést: kibővítették magát a templomot, fogadóépületet emeltek, szobraik számára fogadalmi gödröt építettek.

Apollo Hylates szentély Ciprus látnivalói

A folyamatos építkezéseknek, ill az aranykornak végül egy i. sz. 365-ben bekövetkező földrengés vetett véget, mely a szentély nagy részét, és az azt körülvevő épületeket egyaránt lerombolta.

Az Apollo Hyles Ciprus fontos régészeti emléke

A Limassol város közelében lévő Apollo Hylates szentély (The Sanctuary of Apollo Hylates, Ναός Απόλλωνος Υλάτου) történelmi emlékeit, a restaurált épületmaradványokat ma bárki megtekintheti, aki Limassol és Páfosz között jár. A kb. két hektáros, erdőkkel körülvett területen fekvő romok között a kétezer éves fürdő, a fogadalmi gödör, a tornaterem, a papok lakóhelye, a kiszolgáló épületek alapjai ma is láthatóak.

Ciprus legjobb történelmi látnivalói

A főtemplom restaurált oszlopai az 1. század szerinti formát mutatják, mely Apollo Hylates szentély legjellegzetesebb része.

Apollo szentélye, Ciprus legszebb látnivalói

Apollo szentély, Ciprus egyik legjobb történelmi látnivalója

A korabeli fürdőépület restaurált maradványai, alagsora fölé védőkupolát is emeltek: itt magasított pallókon körbejárható, és felülről is megtekinthető az épület. A régészek által helyszínen talált dísztárgyak, kézműves ereklyék nagy részét múzeumokban őrzik, néhány kivétellel: több nagy méretű váza, díszes agyagedény, faragott kőtömb az eredeti helyén is megtekinthető.

A szentély teljes területén kiépített útvonal, valamint a fontosabb feltárások mellett információs táblák segítik az érdeklődőket.

Apollo szentély, Ciprus ókori látnivalói

Aki Ciprus ezen részének legjobb látnivalóinak nyomában jár, ne felejtse, hogy a sziget legnagyobb régészeti területe, az ősi Kourion csupán alig néhány kilométerre helyezkedik el Apollo szentélyétől. Aki Páfoszba utazik és ott száll meg, Apollo Hylates szentélye a várostól kb. 50 kilométeres táv.

Apollo Hylates információk

Apollo szentélye (Apollo Hylates) Limassol felől a tengerparti úton közelíthető meg, le kell menni ehhez a Páfosz – Limassol között vezető autópályáról. Az part menti útról lefordulva a bekötőút egyenesen a szentélyhez visz, előtte egy kis parkoló található.

  • Apollo szentélyének (The Sanctuary of Apollo Hylates) koordinátái: 34.671908, 32.863904
  • Belépő díj: kb. 3 Euro
  • Nyitva tartás szeptember 16 – április 15 között: 8:30 – 17:00
  • Nyitva tartás április 16 – szeptember 15 között: 8:30 – 19:30

Szállást Ciprus nyugat oldalának két meghatározó városában, Páfoszban vagy Limassolban érdemes foglalni a környéken.

Páfosz szállásai

Páfosz (Paphos) szálloda Cipruson

Páfosz egyénileg foglalható szállodáit, apartmanjait itt találjuk…

Limassol szállásai

Limassol szállásai, Ciprus

Limassol szállásaihoz ide klikkelj!

cipruson.hu

Scroll to Top