Apollo szentélye

Apollo szentély, Apollo Hylates Ciprus

Apollo szentély

(Apollo Hylates)

Az ókori görögök által i.e. 7. században épített szentély Ciprus délkeleti részének dombjaira épült. Az egykor fontos vallási központban Apollót a természet és az erdők isteneként tisztelték. 

Apollo szentély, Apollo Hylates Ciprus

A szentély feltárt épületei egymást követő időszakból származnak. A görögök által kezdetben emelt épületek éppen úgy több, egymást követő fázisban épültek, mint a Cipruson évszázadokkal később megjelent rómaiak épületei. A folyamatos építkezéseknek, ill az aranykornak végül egy i. sz. 365-ben bekövetkező földrengés vetett véget, mely a szentély nagy részét, és az azt körülvevő épületeket egyaránt lerombolta.

Ciprus ókori látnivalói, Apollo szentély

A Limassol (Lemesos) városának közelében lévő történelmi emlékeket, a restaurált épületmaradványokat ma bárki megtekintheti. A kb. két hektáros, erdőkkel körülvett területen fekvő romok között kétezer éves fürdő, fogadalmi gödör, tornaterem, papok lakóhelye, kiszolgáló épületek is láthatóak.

Apollo szentély Ciprus látnivalói

A korabeli fürdőépület restaurált maradványai, alagsora fölé védőkupolát is emeltek: itt magasított pallókon körbejárható, és felülről is megtekinthető az épület.

A régészek által helyszínen talált dísztárgyak, kézműves ereklyék nagy részét múzeumokban őrzik, néhány kivétellel: több nagy méretű váza, díszes agyagedény, faragott kőtömb az eredeti helyén is megtekinthető.

Ciprus legjobb történelmi látnivalói

A szentély teljes területén kiépített útvonal, valamint a fontosabb feltárások mellett információs táblák segítik az érdeklődőket.

Apollo szentélye, Ciprus legszebb látnivalói

Apollo szentély, Ciprus egyik legjobb történelmi látnivalója

Apollo szentély, Ciprus ókori látnivalói

Aki Ciprus ezen részének legjobb látnivalóinak nyomában jár, ne felejtse, hogy a sziget legnagyobb régészeti területe, Kourion csupán alig néhány kilométerre helyezkedik el Apollo szentélyétől.

Apollo szentélyének (Apollo Hylates) koordinátái: 34.671908, 32.863904

Hasznos volt? Oszd meg másokkal is!
cipruson.hu