Limassol

Limassol, Ciprus

Limassol (Lemesos)

Ciprus második legnagyobb városaként igazi, pezsgő nagyváros, számos történelmi látnivalóval, és magas pálmákkal övezett tengerparti sétánnyal. 

Limassol (Lemesos), Ciprus

Limassol (másik ismert nevén Lemesos) központi elhelyezkedése miatt fontos ciprusi település: méretes kikötője a sziget legnagyobb hajózási központja, emellett kiemelkedő ipara és mezőgazdasága is. A városban az idegenforgalom is jelentős, mely főként a tengerpart környékére, illetve az óváros közelébe csoportosul.

A több ezer éves múltú település a középkorban tett szert igazi ismeretségre, amikor Oroszlánszívű Richárd a 12. század végén elfoglalta Ciprust a bizánciaktól. Amikor véget vetett az uralmuknak, többek között Limassolt is lerombolta, ám a várost az angol hódítók hamarosan újjáépítették. A leghíresebb ezt követő momentum 1191 májusában következett, amikor Richárd itt, az újjáépített városban vette feleségül jegyesét.

Ezt követően, a 13. századtól egészen a 16. századig a környék több kézben is volt: templomosok, frankok, velenceiek is birtokolták. A békeidőt folyamatosan háborúskodások szakították meg, ugyanis fontos kereskedelmi hajózási útvonal haladt el a közelben. A sziget török megszállásakor a város három évszázadra az Oszmán Birodalom része lett, ebből a korból ma is számos emlék található Limassolban. Bár uralmuk alatt több mecset, és keleti stílusú ház is felépült, a város mégsem törökösödött el teljesen.

1878-ban következett be gyökeres változás, amikor Ciprus, és ezzel Limassol városa is az angolok irányítása alá került. Ennek köszönhetően a város rohamos növekedésnek és modernizálásnak indult, a lakosok száma is egyre nőtt. A békés fejlődést az angolok uralmának 1960-as vége, illetve Ciprus északi részének török megszállása vetett véget. A lakosság ekkor szinte kicserélődött, ugyanis Limassol török lakói északra, az északi részeken lakó görögök pedig ide menekültek. Ez évekkel vetette vissza a város fejlődését, ám hamarosan ismét beindult az élet: a déli régió növekvő idegenforgalma és ipara hamarosan visszahozta a város régi fényét.

Ma Limassol városa ha nem is Ciprus legfrekventáltabb idegenforgalmi területe, ám a környék látnivalói így is sok érdeklődőt vonzanak. Legismertebbek ezek közül az óvárosi rész, a lovagvár, a régi kikötő, és a nagy mecset.

A belvárosban és a part közelében számos étterem, bár és szórakozóhely található, amit a város lakosai, illetve az ide utazók előszeretettel használnak ki.

A tenger menti sétány magas pálmákkal övezett, több kisebb-nagyobb park is kapcsolódik hozzá. A több kilométeren át húzódó sétálóutca munkálatait csupán néhány éve fejezték be, így már hangulatában és látványában egyaránt hasonlít a híres larnakai sétányra, a  Finikoudesre.

Limassol, Ciprus (Lemesos)

Limassoli szállásfoglalás: a város szállodáit, apartmanjait itt találod!