Limassol

Limassol, Ciprus

Limassol (Lemesos)

Ciprus második legnagyobb városaként Limassol, avagy Lemesos egy igazi, pezsgő nagyváros, ahol számos történelmi látnivalót és magas pálmákkal övezett tengerparti sétányt találunk. 

Limassol, Ciprus egyik legnagyobb városa

Limassol (másik ismert nevén Lemesos) központi elhelyezkedése miatt fontos ciprusi település: méretes kikötője a sziget legnagyobb hajózási központja, emellett kiemelkedő ipara és mezőgazdasága is. A város Ciprus déli részén, egy több mint tíz kilométerre a tengerbe nyúló félsziget mellett található, a sziget középvonalától kicsit nyugatabbra.

A városban az idegenforgalom is jelen van, bár Ciprus más déli városaihoz képest, a Larnaka – Agia Napa tengelytől keleten, illetve Páfosztól nyugaton jelentősen elmarad. Az ide érkezők többsége városnézés kapcsán érkezik, így a turistaforgalom főként az óváros közelébe és a tengerpart környékére csoportosul.

Ciprus repülővel egyénileg szállásfoglalás Larnaka

Aki ide érkezik, egy tipikus nagyvárosra számítson: utcáin meglehetősen nagy forgalommal, néhol szűkös és gyakran egyirányú utcákkal, valamint a zsúfoltnak ható belvárosban kevés parkolóhelyel.

Limassol történelme és látnivalói, az óváros

Limassol (Lemesos) történelme

A több mint kétezer éves múltú Limassol a középkorban tett szert igazi ismeretségre, amikor a legendás Oroszlánszívű Richárd a 12. század végén elfoglalta Ciprust a bizánciaktól, egy meglehetősen nagy véletlennek köszönhetően. Az angol uralkodó jegyesének, Berengáriának Szentföldre tartó hajója egy viharnak köszönhetően Limassol környékén ért partot, ahol a várost uraló bizánci helytartó megpróbálta őt túszul ejteni. A szintén már úton lévő Richárd az ennek köszönhetően az eredeti terveit megváltoztatva a flottájával Limassol ellen vonult, majd szinte ellenállás nélkül sikerült is elfoglalni azt. A város népe régóta tartó zsarnokság alól szabadult, így üdvözölték és segítették Oroszlánszívű Richárdot, aki cserébe a települést nem büntette és nem rombolta le, sőt építkezéseket is kezdeményezett. A város leghíresebb ezt követő momentuma 1191 májusában következett, amikor Richárd itt, Limassolban vette feleségül jegyesét, Berengáriát.

Limassol történelme, Oroszlánszívű Richárd vár

Ezt követően, a 13. századtól egészen a 16. századig a környék több kézben is volt: templomosok, frankok, velenceiek is birtokolták. A békeidőt folyamatosan háborúskodások szakították meg, ugyanis fontos kereskedelmi hajózási útvonal haladt el a közelben. A sziget török megszállásakor Limassol városa három évszázadra az Oszmán Birodalom része lett, ebből a korból ma is számos emlék található Limassolban. Bár uralmuk alatt több mecset, és keleti stílusú ház is felépült, a város mégsem törökösödött el teljesen.

Limassol város, Ciprus

1878-ban következett be gyökeres változás, amikor Ciprus, és ezzel Limassol városa is az angolok irányítása alá került. Ennek köszönhetően a város rohamos növekedésnek és modernizálásnak indult, a lakosok száma is egyre csak nőtt. A békés fejlődést az angolok uralmának 1960-as vége, illetve Ciprus északi részének török megszállása vetett véget. A lakosság ekkor szinte kicserélődött, ugyanis Limassol török lakói északra, az északi részeken lakó görögök pedig ide menekültek. Ez évekkel vetette vissza a város fejlődését, ám hamarosan ismét beindult az élet: a déli régió növekvő idegenforgalma és ipara hamarosan visszahozta a város régi fényét.

Limassol, Ciprus

Ma Limassol városa ha nem is Ciprus legfrekventáltabb idegenforgalmi területe, ám gazdaságilag a sziget egyik legfontosabb régiója, köszönhetően hatalmas ipari kikötőjének. A teherhajók kiszolgálására épült nagy dokk mellett egy valamivel kisebb, yachtok, közepes méretű hajók és csónakok kikötésére alkalmas kikötő is megtalálható a településen, melyre Limassol több sávos tengerparti útja mellett, viszonylag központi helyen található.

Parkolóhelyekből is itt található a legtöbb, ugyanis a part menti, több mint egy kilométeres út mentén több száz autó megállására alkalmas helyeket alakítottak ki. Mivel az óvárosban gyakran lehetetlen a parkolás a szűk utcák és a minden apró zugban parkoló autók miatt, érdemes ezt a megállási lehetőséget megfontolni, hiszen az óváros már csupán két-háromszáz méter, pár perc séta innen. Parkoló koordináták: 34.673523, 33.045645

Limassol és környéke főbb látnivalói

Bár ez a hatalmas ciprusi város nem a legfelkapottabb település a szigeten a nyaralók szemszögéből, így is számos érdekesség, főként történelmi látnivaló vonzza a környékre az érdeklődőket. Legismertebb és legszebb ezek közül az Limassol óvárosi része, a lovagvár, a régi kikötő, a nagy mecset, és az Agia Napa katedrális.

Limassol templom, látnivaló

Agia Napa katedrális – Limassolban

A belvárosban és a part közelében számos étterem, bár és szórakozóhely található, amit a város lakosai, illetve az ide utazók előszeretettel használnak ki.

Limassol étterem, taverna Ciprus

Limassol hangulatos éttermekben és bárokban is bővelkedik

A tenger menti sétány magas pálmákkal övezett, több kisebb-nagyobb park is kapcsolódik hozzá. A több kilométeren át húzódó sétálóutca munkálatait csupán néhány éve fejezték be, így már hangulatában és látványában egyaránt hasonlít a híres larnakai sétányra, a Finikoudesre.

Limassol (Lemesos), Ciprus egyik legnagyobb városa

Limassol déli részén egy sós tavat (Akrotiri sós tó) is kialakított a természet, mely Ciprus legnagyobb tava: több mint tíz négyzetkilométert harap ki a sziget területéből. A limassoli sós tó egy része száraz időszakban kiszárad, ám a mederb közepén mindig van valamennyi víz. A tó különlegessége, hogy rózsás flamingók is gyakran látogatják, évről évre több száz fős kolóniák, összesen akár 15-20.000 madár is él itt a hidegebb hónapokban.

A ciprusi város közelének legjobb történelmi látnivalója Kourion, mely a sziget legnagyobb régészeti területe, és páratlan történelmi emlék az ókorból. További érdekes látnivaló még a közelben az Apollo szentély (Apollo Hylates), illetve a Kolossi vár.

Agios Antonios templom, Limassol

Régi ortodox templomokból is sok található Limassolban (Agios Antonios templom)

Limassol múzeumai között a legérdekesebb a lovagvárban található állandó kiállítás, amely elsősorban a középkor fegyvereit, használati tárgyait, eszközeit mutatja be. A másik érdekes kiállítás a ciprusi Motor Múzeum, ahol a régi autók szerelmesei tekinthetnek meg számos oldtimert és autómatuzsálemet az autózás kezdetétől napjainkig.
A ciprusi Motor Múzeum koordinátái: 34.665968, 32.993587 (Limassol nyugati külvárosában)

Limassol város

Az óváros

Strandok Limassol környékén

Limassol strandjait a városon kívül találni: délen a rendkívül hosszú Lady’s Mile beach, a város másik oldalán, északkeleten pedig sok egymás mellett húzódó, szürkés homokkal és aprókaviccsal borított tengerpart található. Utóbbi helyen, Limassol keleti részén található a város legtöbb szállodája, melyek előtt a fövenyre gyakran napágyakat is telepítenek. A nyaralók igényeire szabva itt is több bár és étterem működik, sőt a városközponttól bő tíz kilométerre még egy yachtkikötő is épült. Ha szállást keresel Limassolban vagy környékén, kattints a város szállodáihoz és apartmanjaihoz

Limassol városa Páfosztól és Larnakától kb. 70 kilométerre fekszik, Agia Napától pedig bő 110 kilométeres táv. A városokat gyorsforgalmi út is összeköti, így viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet Ciprus déli részének fontosabb települései között haladni.

Limassol koordinátái: 34.672157, 33.043551

Ciprus szállások vélemények

cipruson.hu

Scroll to Top