Ayia Napa

Ayia Napa, Ciprus

Agia Napa (Ayia Napa) 2024

Ciprus első számú nyaralóvárosában, Agia Napában 2024-ben különleges szépségű tengerpartok, nappal és éjszaka egyaránt pezsgő élet, bárok és éttermek sokasága várja az utazókat. Agia Napa környékének természeti és történelmi látnivalói azonban nem csupán a nyüzsgést kedvelőknek, de bárki számára érdekes és élményekben gazdag napokat varázsolnak.

Ayia Napa, Ciprus

Agia Napa a 18. században még csupán a kolostoráról, illetve a közeli borászatról volt nevezetes, a települést ekkor még csupán pár tucatnyian lakták. Néhány görög telepes azonban az 1800-as évek elején erre a vidékre költözött családjával, és lassan beindultak az építkezések.

Az utóbbi évtizedekben már rá sem lehet ismerni az egykor oly apró és törékeny falucskára: Ayia Napa környékének fehér homokos, lassan mélyülő strandjai, a közeli Greko-fok, a tengeri barlangok mágnesként vonzzák a látogatókat.

Agia Napa utca

A fokozott érdeklődésnek köszönhetően a város 2024-ben is minden igényt kielégítő szálláskínálattal rendelkezik, az egyszerűbb apartmanoktól az öt csillagos luxusszállodákig. Agia Napa nyaralók által ajánlott szállásait és apartmanjait ide kattintva találod, ahol foglalhatsz is, a szállásfoglalásról további információkat pedig itt olvashatunk. A helyi szállások foglalásához sokak számára lehet fontos információ, hogy Agia Napa szállásai nem csupán a központban, hanem távolabb, a centrumtól akár több kilométerre elterülő agglomerációban is bőséggel megtalálhatóak.

Részben azért is bővült ki és nőtt meg az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben ez a település, mivel számos hotel közvetlenül a tengerpart mellé, vagy annak közvetlen közelébe épült, minél inkább a helyben nyaralóknak megfelelve.

Agia Napa nyaralás Cipruson

A legközelebbi repülőtér, ahová Magyarországról is érkeznek járatok, Larnakában található, amely Agia Napától kb. 60 kilométerre fekszik. Mivel gyorsforgalmi út vezet a két Ciprus keleti oldalán fekvő város között, a larnakai repülőtérről eljutni a keletebbre fekvő nyaralóvárosba nem különösebben hosszú vagy bonyolult. Erről a repülőtérről taxival, helyi buszközlekedéssel, autóbérléssel, vagy közvetlen transzferrel tudunk eljutni Agia Napába.

Nyaralás Agia Napa városban, Ciprus

Agia Napa éjszakai élete, szórakozási lehetőségek

Az élet nem csupán a tengerrel párhuzamosan vezető főút környékére és az ottani szállodákra, hanem Agia Napa központi részeire is nagyban koncentrálódik, ahol számos étterem, bár és szórakozóhely közül választhat a nyaraló.

Agia Napa információk

Agia napa éjszakai életét a több mint 80 zenés klub és diszkó teszi izgalmassá, amik szinte egymás mellé épülve egyfajta diszkóutcákat is képeznek. A ciprusi kisváros ezen részén este 11 órától egészen hajnalig nincs megállás, a nyaralók vidáman és önfeledten szórakoznak, gyakran még a tengerparton is.

Szórakozás és éjszakai élet Agia Napán

A bárok májustól szeptember végéig üzemelnek teljes hőfokon, de az igazi csúcs júliusban és augusztusban van, amikor a szinte mindenhol telt ház várja a szórakozni vágyókat. A diszkók változatosságukról is híresek, ugyanis a divatos elektronikus zenei irányzatok, pl a trance, house, drum&bass, dubstep mellett r&b, rock, hip-hop, retro, és más könnyedebb műfajokkal is foglalkoznak. Agia Napa, és egyben Ciprus leghíresebb tengerpartján, a Nissi beachen akár nap közben is kialakulhat spontán buli!

Diszkó Agia Napában

A város éttermei széles kínálatot nyújtanak a legkülönfélébb menüsorokból: a ciprusi tradicionális ételek mellett szinte minden kontinens ételkínálata megtalálható. A ciprusi település autóbérlés terén is több lehetőséget kínál, ugyanis számos kölcsönző található a városban. Agia Napa nyugati részén működik vízi vidámpark, mely csúszdákkal és élménymedencékkel üzemel nyári időszakban.

A közlekedésre jellemző, hogy viszonylag sok az egyirányú út, és a ciprusi kisváros teljes úthálózata meglehetősen kacskaringós. Az utak mentén számos különféle üzlet, közöttük szupermarketek, ruhaboltok, ajándéküzletek szinte végtelen sora található, és természetesen postahivatal, ATM automaták, ingyenes és fizetős parkolók is vannak.

Ayia Napa, Ciprus

Agia Napa strandjai

A ciprusi nyaralóváros hírnevét nyári nyüzsgésénél és klubéleténél már csak csodaszép tengerpartjai öregbítik jobban. Sokan tartják úgy, hogy Ciprus legszebb strandjai Agia Napa környékén vannak, és ezzel nem is lőnek nagyon mellé: a helyi strandok zöme üvegszerűen átlátszó víztükörrel, türkiz színekben pompázva, gyakran szinte fehérbe hajló homokos parttal rendelkeznek.

Agia Napa legismertebb strandja a központtól kb. három kilométerre fekvő Nissi beach, amelyek gyakran a világ legszebb strandjai közé választanak be a nyaralók. A fehér homokos, rendkívül sekély vízzel rendelkező Nissi egyediségét a stranddal épp átellenben emelkedő kis sziget nyújtja, melyet bizonyos időszakokban homokpad köt össze a parttal, lagúnaszerű részeket képezve. Sok nyaralót Ciprusra éppen a Nissi beach látványa vonz, és emiatt Agia Napát is ezrek választják évről-évre nyaralásuk színhelyéül.

Agia Napa strandjai

Agia Napa strandjai között azonban más remek tengerpartok is vannak, melyek egymástól kisebb-nagyobb távolságra helyezkednek el. A város központi strandjainak (Limanaki beach, Pantachou beach, Glyki Nero beach) ismertetőjele, hogy lassan mélyülő, homokkal borított partok, melyeken tengernyi napernyő és napágy bérelhető, mögöttük beach bárok működnek. A település külső részén nyugatra, Nissitől is kicsit távolabb a Landa beach és a Makronissos beach varázsolja el a nyaralókat, amelyek szintén parádés ciprusi tengerpartok, teljes kiépítettséggel.

Agia Napa strandjai

Ha valaki más tengerpartokon is megmártózna a környéken, Protaras felé kalandozva olyan további szépséges ciprusi strandokat találhat, mint a Konnos bay, a Fig Tree Bay, a Sunrise beach, vagy a mellettük fekvő, akár búvárkodásra is alkalmas sziklaöblök.

Agia Napa beach Ciprus

Látnivalók Agia Napában és környékén, amit érdemes megnézni

Agia Napa a strandok szerelmesei mellett a környéket bejárni szándékozóknak is több csemegével szolgál. Az egyik legfontosabb történelmi látnivalója és rejtett gyöngyszeme a városközpontban lévő kolostor, mely a nyugalom apró szigete a nyüzsgő utcák és tengerpartok hátterében. Az egyik legtöbbet fotózott természeti látnivaló a fő strandokhoz közeli Szerelmesek Hídja (Love Bridge) sziklaboltív, melynek előterében Agia Napa tengerpartjaira is látványos panoráma nyílik. Néhány kilométerre keletre innen Agia Napa tengeri barlangjai csodálhatóak meg, azon túl pedig a Cape Greco magaslat, mely az egyik legszebb kilátással bír, és az egyik legjobb kilátási pont egész Ciprus szigetén.

A város keleti végén egy érdekes szoborpark, mellette kaktuszpark is megtekinthető (ezek koordinátái: 34.985675, 34.016463)

Szerelmesek hídja (Love Bridge) Agia Napa, Ciprus sziget

A Szerelmesek Hídja és a környék tengeri barlangjai Agia Napa jellegzetes látnivalói

Fakultatív programok, hajókirándulások Agia Napa kikötőjéből

A kikötő a ciprusi nyaralóváros központjában fekszik, közvetlenül a fő strandok mellett. Az autóval és sétálva egyaránt viszonylag könnyen megközelíthető kikötő közelében parkoló is található, mely mellett néhány taverna is várja vendégeit. Agia Napa kikötőjében tavasztól őszig különféle hajós programok várják a tenger szerelmeseit, akiket a bejáratnál már Agia Napa sellője fogad egy bronzszobor képében. A sellő egy delfin hátán a tengert nézi vágyakozva, hangszerrel a kezében.

A kikötőben halászok csónakjai mellett a kirándulóhajók horgonyoznak, melyek délelőtti órákban futnak ki a tengerre. A fő programok a kirándulóhajóknál rendszerint Agia Napa tengeri barlangjainak megtekintése, a Cape Greco körülhajózása, a Konnos beach megtekintése, akár egészen Protaras környékéig elhajózva, időnként egy kis strandolásra is megállva. Az agia napai hajókirándulásokon részt vevő szerencsések néha még delfineket is láthatnak (a legszerencsésebbek pedig akár teknőst is), amint Ciprus keleti partvidékén szelik a habokat.

Agia Napa kikötője, hajós fakultatív programok és hajókirándulások

A hajós programok között néhány akár egy kis búvárkodásra is elvisz, van amelyik partyhajóként működik, és van naplemente néző kirándulás is. Az Agia Napából induló fakultatív hajókirándulások díját a kikötőben esténként a hajóknál, vagy a helyi turisztikai irodákban és szervezőknél lehet kifizetni. Agia Napa kikötő koordináták: 34.981868, 34.001056

Ajánlott szállások AGia Napában 2024

Agia Napa meglehetősen hosszan elnyúló település Ciprus keleti részén, a városközponttól akár 5-6 kilométerre is fekszenek szállodák. Akinek a tenger közelsége fontos, a kisvárosban számos tengerpart menti szálláshelyet találhat, a távolabbiak közül pedig szinte mindegyik felszerelt medencével, és zömükből a tenger is elérhető mindössze 10-15 perc sétával.

Agia Napa központja májustól szeptemberig kifejezetten nyüzsgő, így aki szereti az állandó éjszakai (és nyáron gyakran nappali) pezsgést a nyaralásán, az a központ környékén nézelődjön, aki pedig inkább csendre vágyna Agia Napában, annak kicsit távolabb érdemes nézelődnie.

Agia Napa szállásaihoz kattintsunk ide! A szállodákat és apartmanokat a nyaralók és Ciprusra utazók értékeltek, elfogultságtól mentesen olvasható sok szállásvélemény, és le is lehet foglalni a szimpatikus szálláshelyet 2024-es nyaraláshoz.

Ciprus Agia Napa szállás
Agia Napa legjobb szállodái

Szuper nyaralást kívánunk Agia Napa városában, mely Ciprus egyik legszebb tengerpartokkal rendelkező városa, és már rengeteg utazót elbűvölt nyüzsgő életével és a csodálatos, homokos helyi strandokkal.

cipruson.hu

Scroll to Top